ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Путин нанесе унизителен шамар на Еврокомисията

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Какво, по дяволите, го докара до тази галера? " Молиер, несъмнено, не е мислил за Жозеп Борел, когато е написал тази известна фраза от „ Хитрините на Скапен “, само че когато си имате работа с хитрините на Путин, би трябвало да сте готови за нещо сходно, написа френското издание Le Point в материал, представен от организация " Фокус ".

Ръководителят на европейската дипломация не пожела да се вслуша в предизвестията на Европейския парламент, който го разубеждаваше от визитата му в Москва в толкоз внимателен миг. В резултат това се трансформира в оскърбление за висшия представител на Европейски Съюз и заместник-ръководителя на Европейската комисия. Борел се надяваше, че ще успее да смекчи позицията на съветския си сътрудник Сергей Лавров по отношение на ориста на затворения опозиционен водач Алексей Навални.

Напразни старания... Още по-лошо, по време на диалога им, Москва разгласи експулсирането на трима европейски дипломати (германец, швед и поляк) за присъединяване в „ противозаконни демонстрации “ в поддръжка на Навални на 23 януари в Санкт Петербург.

Шамар в лицето на Европа

Московските злополуки провокираха рецензии в Брюксел. „ Преди два дни помолих висшия представител на Европейски Съюз за външни работи Жозеп Борел да отсрочи визитата си в Русия, защото той не разполагаше с нужните принадлежности, с цел да убеди президента Путин да освободи Алексей Навални “, отбелязва водачът на фракцията „ Обнови Европа “ Дачиан Чолош. " Посещението на Борел се оказа дипломатическо крушение. Той ще би трябвало да дава отговор на въпроси и да изяснява дейностите си на пленарната сесия на Европейския парламент. Тези събития са пестник за Европа. Трябва да създадем всички нужни заключения от това. Очакваме европейската дипломация да работи дейно и да пази съществено нашите общи полезности: ценене на човешкото достолепие, независимост, народна власт, тъждество, господство на закона и правата на индивида. Ние имаме принадлежности за отбрана на правата на индивида и би трябвало да ги използваме. " Жозеп Борел беше изцяло комплициран. Той освен не съумя да накара съветските управляващи да го изслушат по случая Навални, само че той също по този начин се застъпи за съдействие в по-малко проблематични области, наричайки да вземем за пример съветската ваксина Спутник V „ добра вест за човечеството “. Това е по този начин, само че дали моментът е подобаващ за това?

Вътрешно напрежение

„ Какви идиоти... “ - оплаква се член на комисията по външни работи на Европейския парламент. Факт е, че случаят в Москва се случи тъкмо една седмица след ваксина-кризата в Северна Ирландия, където Европейската комисия хвърли същинска атомна бомба под формата на надзор на границата сред двете Ирландии, само че няколко часа по-късно срамно анулира решението, осъзнавайки сериозните последствия от грешката. Неправилно и преждевременно бе и решение на кабинета на Урсула фон дер Лайен, чийто първи подтик беше да трансферира виновността върху европейския комисар по търговията Домбровскис. Тази седмица вътрешното напрежение се усещаше ясно в Европейската комисия... Най-любопитното в цялата обстановка е стратегическият поврат на Европейската комисия: към този момент четири години Брюксел упорства за неналичието на физическа граница сред двете Ирландии по силата на Споразумението от Белфаст, за бранител на което Европейската комисия постоянно се е представяла. Но в този момент, заради кавгата поради забавянето на имунизациите, тя предложи да възвърне контрола, въпреки и на доктрина. Борис Джонсън незабавно се улови за шанса. Британският министър председател работи с най-малък риск и може да да извлече изгоди пред Европейски Съюз по този въпрос.

„ Жалко е, че Европейски Съюз показва подозрения по отношение на съглашението от Белфаст и правилата на мирния развой, призовавайки за образуване на граница на остров Ирландия “, сподели той в английския парламент. В допълнение грешката при изчисленията на Брюксел разсъни последователите на обединяването, които считат протокола за Северна Ирландия след Брекзит за „ неупотребим “... С други думи, европейският комисар Шефчович и английският му сътрудник Майкъл Гоув ще имат сложна среща през идната седмица. Ситуацията не е лесна за Европейската комисия, защото двете упоменати дипломатически неточности се наслагват върху несъгласието по отношение на неналичието на задоволителен брой дози ваксини, поръчани от Европейски Съюз. Европейците се оказаха задоволително рационални? Заслужаваше ли си по-голямата грижа за разширение на индустриалните благоприятни условия? Европейската комисия разчиташе на появяването на първата ваксина в границите на 18 месеца, само че учените бяха по-бързи (завършиха за осем). В същото време основаването на цех за произвеждане на ваксина лишава „ от 14 до 17 месеца “, съгласно маджарски посланик, поддържащ връзки с Русия.

Европа се държи наивно с Англия

„ Всъщност немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан изрази угриженост по отношение на индустриалния потенциал още през лятото “, сподели източник от Европейската комисия. Комисар Тиери Бретон също повдигна въпроса, само че му беше казано, че това е работа на комисаря по опазването на здравето Стела Кириакидес, която работи непосредствено с Урсула фон дер Лайен. По предложение на Шпан Ангела Меркел се обърна към Урсула фон дер Лайен, която отговори, че всичко е под надзор. Под надзор... До момента, в който AstraZeneca разгласи, че обещаните дози няма да бъдат налични, и Англия подписа съглашение три месеца преди Европейски Съюз, което ѝ подсигурява предпочитани доставки от двата английски завода на компанията (те също са по-ефективни). Трябва да се знае и подтекста: предишното лято във върховете на Европейска комисия цареше „ избрана еуфория “, по думите на свидетел. Европейският проект за възобновяване беше признат, което беше забележителен пробив във връзка с солидарността в Европейски Съюз. Европейската комисия получи задачата да води договаряния с фармацевтичните колоси и тя разшири пълномощията си в ексцентричната за нея санитарна сфера. Европейски Съюз даже не можеше да си показа, че ще подписва съглашение за предпочитано доставяне с фармацевтична компания. Не без съображение: от началото на пандемията той се вижда като бранител на целия свят, а освен на европейците.

Именно Европейската комисия спомогна за провеждането на световен „ ковитон “, с цел да могат всички страни (включително най-бедните) да получат еднакъв достъп до имунизациите и лекуването на всички места да стартира от първия ден. Инициативата, наречена Covax, се основава на концепцията, че никой не може да бъде в сигурност, до момента в който не се имунизира цялото население на Земята. Следователно, Европа е поръчала доста повече дози, в сравнение с са ѝ нужни (3 милиарда до края на годината), с цел да подсигурява, че те ще бъдат разпределени на най-бедните ѝ съседи. С други думи, такова похвално отношение на Европейската комисия не разрешава сключване на съглашения за предпочитани доставки с фармацевтични компании... Освен това тази алтернатива не е обсъждана в никоя от страните членки, които поддържат тази тактика. В същото време британците, напуснали единния пазар, започнаха световна икономическа борба. Обединеното кралство преди всичко! Те не се поколебаха да създадат това с великодушната, само че наивна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР