ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

България - дефектната демокрация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В авторитетния годишен показател на демокрациите на Economist Intelligence Unit (The Democracy Index of EUI) България е избрана за поредна година като " дефектна народна власт " ( " flawed democracy " ). Тя заема 52-ро място в показателя (от 167 страни), след Суринам и преди Индия. Страните в показателя са групирани съгласно резултатите в четири категории - пълноценни демокрации (Норвегия, Исландия, Швеция и др.), дефектни демокрации, хибридни и властнически режими (Русия, Казахстан, Узбекистан и др.). Т.е. страната ни можеше да бъде класирана и по-зле.

12 години застоялост

Би могло да се възрази, че и Франция попада в показателя на дефектните демокрации, а България напълно не е с най-лошата позиция от страните в Европейски Съюз - Унгария да вземем за пример е 55-та. Ситуацията у нас обаче се утежнява, през последнитя пет години показателят спада, като през 2019-а бе направено заключението, че демократичното развиване стагнира през последните 12 години.

Накратко: България е застрашена от изпадане в групата на хибридните режими (като в Турция), които се характеризират със следното: систематични и необятно публикувани злоупотреби на изборите, систематичен държавен напън по отношение на опозицията, повсеместна корупция, взаимозависимост на правосъдната система от мощните на деня и така нататък Може даже да се поспори, че в някои връзки към този момент даже сме стигнали режима на Ердоган. Иначе съгласно показателя, главните недостатъци на режима в България са подвластните медии и проблемите в областта на правораздаването.

Дали обаче тематики като проблемите с корупцията или медиите, за които свидетелстват нежеланите позиции, заемани от България в авторитетни " барометри " като показателя на Transparency International, отчетите на " Репортери без граници " и други, към този момент не са се трансформирали в простащина, която може да омръзне на гласоподавателите?

Според политоложката професор Румяна Коларова, в навечерието на идните през април парламентарни избори опозицията у нас би трябвало да смени плочата, тъй като повтарянето на апелите против корупцията, подвластната прокуратура и некомпетентността ги трансформира в " шаблонни формулировки " и " клишета, на които никой няма да реагира ". Според мен, въпросните тематики, които директно засягат всички български жители, няма по какъв начин да изгубят мястото си в политическата изразителност.

Не знам, не чух, не видях

Следващото българско държавно управление ще би трябвало да разпредели близо 29 милиарда евро от Европейски Съюз. Въпросите по какъв начин ще бъдат харчени тези средства и по какъв начин ще се подсигурява, че големите потоци от Брюксел няма да влязат в нови корупционни схеми ще бъдат измежду главните в предизборната акция, а и по-късно.

През последните дни страната се раздира от нов корупционен скандал - осветената от ОЛАФ спекулация към поръчаните с евросредства 290 автомобила за Министерство на вътрешните работи. Президентът и ГЕРБ взаимно се упрекват за аферата, а ОЛАФ упорства, че България би трябвало да върне близо шест милиона евро. Ако се окаже, че президентският консултант Пламен Узунов е виновен като министър в назначеното от Румен Радев служебно държавно управление, това би унищожило претенциите на президента да бъде стожер на честността в битката против в " мутрите във властта " и би провалило упоритостите му за втори президентски мандат. От друга страна, напълно не е изключено таман ролята на министри на вътрешните работи в държавните управления на Борисов да се окаже решаваща за договорката, посрамила за следващ път България.

Дали обаче въз основата на всичко, което сме видели, българската прокуратура ще може независимо да свърши работата си и Темида да отсъди строго, само че заслужено? По-важното, което мнозина пропущат, е друго: без значение кой е виновен за аферата с джиповете, Министерство на вътрешните работи - висша българска институция, която би трябвало да има основополагаща роля в битката с престъпността, е забъркана в корупционна скица за милиони евро.

Българите не могат, а и не би трябвало да си затварят очите пред злополучните оценки, които страната ни получава в авторитетни проучвания като показателя за либералност на " Икономист ". Със същия триумф пациент, измъчен от тежко заболяване, би избрал да си затвори ушите и очите за неприятните вести, които му оповестяват лекарите.

Автор: Петър Чолаков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР