ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Такава е природата в България. Не, такава е държавата България.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ За страдание такава е природата в България”, изясни министър-председателят, застанал дружно с джипката край голямата купчина скални парчета, сгромолясали се на пътя край Елисейна в Искърското дефиле. След което небрежно и на око пресметна какъв брой още милиони ще би трябвало да се дават за поправки.

Оцелели като по знамение

Същия ден обаче, ето че, скална маса се стовари върху автомобил в сектора на автомагистралата сред София и Перник. За разлика от пътя през Искърското дефиле, тази автомагистрала (някогашна „ Люлин”, днешна „ Струма”) бе приключена в последните десетина години.

„ За мен е извънредно несериозно това. То просто е една голяма дупка в мрежата и там са се изсипали доста камъни. Няма по какъв начин подобен вид скална маса да се държи с подобен вид мрежа, това е абсурдно”, описа водачът на смачкания автомобил. Истинско знамение е, че той, брачната половинка му и двете им деца останаха невредими. Навремето нямаха този шанс 20-имата починали поради неприятната настилка на пътя край Своге, нито пък дамата, убита от паднало осветително тяло в тунела „ Ечемишка” на автомагистрала „ Хемус”.

Поредица бедствия и неблагополучия

Последните два случая са единствено дребна част от цяла поредност сходни бедствия и неблагополучия тази зима. Преди това по същия метод скали затвориха за следващ път шосето за Рилския манастир (за благополучие отново без пострадали) единствено 10 дни откакто министър председателят бе минал оттова персонално, с цел да се похвали със завършването на следващия ремонт за подсилване на свлачището, глътнал милиони. После за следващ път на едни и същи места из страната реките отново излязоха от коритата си и заляха ниви, дворове и къщи.

Участък от пуснатата единствено преди 5 месеца трета линия на метрото пък беше затворен за неопределен срок, откакто релсите се разместиха. Казват, че било поради пълноводната Перловска река и покачилите се подпочвени води. На този декор може би не си заслужава, само че въпреки всичко да споменем и някои „ дреболии”: чисто нов тротоар пред Медицинската академия в София потъна; паважът на ремонтирана за трети път улица във Варна пропадна; преди малко сменена канализационна тръба отново се спука и фекалии още веднъж започнаха да се изливат във Варненското езеро.

Кой е отговорен?

Можем ли да припишем всички тези случки на дъждовете, снеговете, ветровете и други феномени, присъщи за природата на България?

Тя, природата, на всички места си е в действителност почти такава (а поради провокираните от индивида климатични промени става все по-непредсказуема). Да, тук не сме Нидерландия, само че във всички планински и полупланински страни релефът е подобен - неуместен за пътно строителство. Да, влагата е от голяма важност, само че пък преваляванията не бяха нещо невиждано - зима като зима. А при нас и като не вали толкоз, отново имаме пагубни проблеми - предходната година Перник остана без вода, тази година за малко същото да стане с Бургас. Тъй че няма по какъв начин поредицата произшествия да бъдат напълно причислени към категорията на естествените бедствия. Защото от не по-малко значение са някои присъщи черти на страната и на нейното ръководство.

Природата не е проектирала автомагистралата за Перник, тъй че скалите да висят отвесно над нея. Не е избрала и мрежите върху скалите, нито пък дава отговор за поддръжката им. Далеч освен природата е отговорна, че от години се хвърлят милиони за подсилване на пътя за Рилския манастир. Защото тя не избира какъв да е абониран за ремонтите и не взема решение какво да прави и да не прави той. Не природата е избирала изпълнителя и технологията на създаване на метрото под Перловската река, чието затваряне е следващото доказателство за остарялата истина, че най-после евтиното излиза по-скъпо.

Природата не изсича горите, с цел да тръгнат след това свлачищата. Нито „ изяжда” парите за разчистване на речните корита, които си остават постоянно затлачени. Тя не е измислила и утвърдилата се в последно време българска процедура „ ремонт на ремонта на ремонта”. Нито „ усвоява” средства за сметка на качеството, надеждността и сигурността на строителството. Природата не е отговорна за повсеместната небрежност и ширещата се корупция.

Автор: Ясен Бояджиев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР