ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Руската геостратегия цели да се завърне на Балканите през Белград

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руската геостратегия цели да се завърне на Балканите през Белград. Това сподели за Радио „ Фокус “ политическият анализатор Боян Чуков. Той напомни, че Сърбия сега е страна, която не е нито в Европейски Съюз, нито в НАТО. „ Основната съветска фигура на Балканите е Белград. Затова сръбският външен министър пристигна тук, с цел да може всичко да върви обикновено и Белград да се трансформира в разпределител на съветски газ за страните от някогашна Югославия. Ето за какво те нямат никаква полза да влизат в спор с нас. Още повече, че 20% от тръбата евентуално ще бъде напълнена с газ, който ще идва в Александруполис полутечен и ще потегля нагоре, т.е., ще има диверсификация. За страдание, България няма тактика във връзка с транспортните коридори на Балканите и съвсем всички те ни заобикалят. Ние оставаме настрана “, изясни той.

Боян Чуков разясни, че кулоар №4 (Видин-София-Солун), който е най-късият път сред Средиземно море и Дунав, не получава възлаганото му до наскоро значение. Освен това България 20 години не е в положение да направи каквото и да е с кулоар №8.

Оказва се, че с цел да отидем до Македония, ще би трябвало да пътуваме по автомагистралата от София до Белград и заобиколно да стигнем до Скопие, а пътят от Кюстендил до Македония е в извънредно неприятно положение.

Анализаторът бе безапелационен, че трябваше да се направи автомагистрала до границата ни с Република Северна Македония.

Оказваме се в обстановка, че с цел да споделяме с Македония, би трябвало да имаме посредник в лицето на Белград. Сърбия се трансформира в оня център, който енергийно, индустриално и стопански възвръща хоризонталната интеграция, която имаше на територията на някогашна Югославия.

Ако проектът продължи да се извършва, България ще остане някаква провинция на Балканите, предвижда анализаторът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР