ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Могат ли да изгонят Тръмп?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ерата Тръмп завършва на 20 януари. А може би даже още по-рано? След щурма на Капитолия демократите упорстват той да бъде освободен още в този момент. Могат ли да го изгонят?

След щурма на Капитолия се множат апелите за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Юридическата база за това би била 25-ата корекция на американската конституция. А в член 2, параграф 4 на Конституцията се споделя, че пълномощията на един президент могат да бъдат предварително прекъснати (т.нар. процедура за импийчмънт) „ при съществуване на тежки закононарушения или прегрешения от негова страна “. Тази процедура може да бъде задействана по предложение на Камарата на представителите и гласувана в Сената.

Ключовият въпрос в този случай гласи: Подстрекаването към протест против демократични институции съставлява ли „ тежко закононарушение “?

Има учредения, Тръмп подстрекава

Доналд O' Съливан, историк от Калифорнийския държавен университет, споделя пред Дъждовни води, че съгласно него има задоволително учредения за процедура по импийчмънт, въпреки той самият да не има вяра, че тя ще се увенчае с триумф – заради неналичието на надлежно болшинство в Сената.

А има ли учредения да се счита, че събитията на хълма Капитолия са директно разследване от държанието на президента Тръмп? Да, има. В самия ден, в който бе щурмувана постройката на Конгреса, Тръмп произнесе тирада пред свои последователи, в която още веднъж се разгласи за победител от изборите с думите: „ Ние постигнахме земетръсна изборна победа. “ Това изказване обаче не дава отговор на истината.

Официалните резултати от изборите демонстрират, че те са извоювани от Джо Байдън с 306 против 232 гласа на членове от Избирателната гилдия. Нещо повече: Тръмп прикани последователите си да се насочат към Капитолия и да окуражат републиканските депутати, „ да си върнат назад нашата страна “. В Туитър Тръмп също неведнъж призоваваше последователите си да демонстрират храброст и неотстъпчивост. Всички тези изявления де факто съставляват зов за поход към Капитолия и опит за оказване на въздействие над депутатите.

Какви благоприятни условия дава 25-ата корекция?

В нея са уредени случаите, в които един президент може да бъде свален от власт. Тя беше призната през 1965 след убийството на президента Джон Кенеди и в действителност се отнася до обстановки, в които президентът не е в положение да извършва своите пълномощия - да речем, заради болест.

За сходни процедури обаче надали остава задоволително време. Ако се употребява 25-ата корекция, Тръмп може да бъде освободен от поста си неотложно, само че единствено краткотрайно, което пък би могло до докара до нови битки за превъзходство сред държавното управление, президента и Конгреса, които да се проточат и след 20 януари, когато Джо Байдън би трябвало да встъпи в служба.

Отстраняването на Тръмп посредством нова процедура по импийчмънт също е нестабилно, тъй като се видя в така наречен украинска спекулация на президента по какъв начин той сполучливо се пребори и против тази опция. А с цел да се стигне до импийчмънт, е нужно болшинство от 2/3 в Сената. Експертите не са сигурни, че то би могло да се реализира.

Може ли Тръмп да бъде съден?

Експерти по право считат, че е допустимо на Тръмп да се потърси отговорност за подстрекаване. „ Подстрекаването е углавен състав, който най-точно дава отговор на сегашната обстановка, тъй като става дума за подстрекаването към принуждение против страната. И тъкмо това се случи в Конгреса “, споделя правният специалист Кенет Манузама.

В раздел 115 на американското федерално законодателство е записано, че подтикването към протест против страната съставлява престъпно действие. „ Всеки, който подстрекава, оказва помощ или самичък взе участие в протест против институциите на страната, би трябвало да понесе наказване по силата на това право “, се споделя там. Личност, наказана по този параграф, няма право да заема повече никакви публични постове в страната, а опитът за държавен прелом може да бъде осъден с отнемане от независимост до 20 години.

В момента от Тръмп обаче не може да се търси наказателна отговорност, защото се употребява с имунитет като държавен глава. С други думи: отговорност за събитията от 6 януари може да се търси от Тръмп чак след приключването на президентския му мандат.

Нереалистично е да бъде заведено дело

Експерти като O' Съливан обаче считат, че е нереалистично Тръмп да бъде съден за подстрекателство към държавен прелом. „ Подобен развой е сложен и би повлякъл след себе си серия от други процеси против участниците в офанзивата против Капитолия “, споделя специалистът. А това, съгласно него, би било контрапродуктивно по повод задачата на новия президент Джо Байдън, който желае още веднъж да сплоти американците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР