ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Победа на Москва в Сърбия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В първия ден на новата 2021 година сръбският президент Александър Вучич и съветският дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко откриха публично разклонението на руско-турския газопровод „ Турски поток “, който в Сърбия и България носи името „ Балкански поток “. Дължината му е 403 километра, а пропускателната дарба доближава съвсем 14 милиарда кубически метра газ годишно. Благодарение на него доставките на газ за Сърбия ще бъдат удвоени. Чрез плана Русия се трансформира в главен снабдител на газ за Стария континент и с съображение може да се дефинира като огромна политическа победа за Москва, написа Владо Вурушич в публикация за хърватския всекидневник Jutarnji List, представена от Агенция " Фокус ".

Сърбия и Босна и Херцеговина ще бъдат снабдявани с съветски газ по маршрутa, който ще продължи към Унгария и Словакия. Газопроводът „ Турски поток “ е взаимен план на съветския „ Газпром “ и турската компания Botas. Дължината му е към 1100 километра, а цената е 7 милиарда щатски $. Пропускателният потенциал на „ Турски поток “ доближава 31,5 милиарда кубически метра газ годишно и по него към този момент се доставя „ синьо гориво “ на Турция, България, Гърция, Северна Македония и Румъния.

Политически план

Проектът е доста значим за Русия, освен от икономическа, само че и от политическа позиция. За Турция също не е по-малко значим, защото я трансформира в един от главните сътрудници на Москва в газовия бизнес. Чрез „ Турски поток “ Русия се пробва да попречи на Съединени американски щати да доставят своя полутечен природен газ (ВПГ) в Европа посредством терминали, един от които се намира на хърватския остров Крък.

„ Турски поток “ размени анулирания „ Южен поток “, а руснаците форсират построяването му в миг, когато облаци надвиснаха над още по-важния стратегически план за „ Северен поток-2 “, който се строи взаимно с Германия. Заради абсурда към покушението върху живота на съветския опозиционен водач Алексей Навални и глобите, наложени поради случая, „ Северен поток 2 “ се сблъска с проблеми директно преди финалната линия.

Основен снабдител

Ако Русия извърши тези два огромни проекта в южната и северната част на Европа - a явно ще успее – то тя ще стане главният снабдител на природен газ за Старият континент. Освен това тя ще може да заобиколи и изцяло да „ изхвърли от играта “ ненадеждната Украйна, през която в този момент минава по-голямата част от съветския газ за Европа. По този метод Русия ще направи Украйна още по-малко привлекателна и затова по-лесна „ плячка ". В последна сметка Русия най-сетне ще се закрепи на енергийния пазар на Европейския съюз.

С помощта на тези планове Русия ще усили своето икономическо, а също и, което е значимо, политическо въздействие в Европа и ще попречва енергийното наличие на Съединени американски щати. Ето за какво мнозина с неспокойствие чакат какви стъпки ще предприеме новата администрация на Джо Байдън. А Москва бърза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР