ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Петте държави с най-силна авиация. Прогноза за 2030 година

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През 2030 година с най-силна авиация ще разполагат страните, които познаваме добре. Водещите позиции ще заемат Съединени американски щати, Русия и Англия. Тези страни не престават да се приготвят за сюжети, вариращи от лимитирани акции против недържавни съперници до пълномащабни военни дейности в необятен географски регион. В последна сметка изброените страни гледат на поддържането на огромни, съвременни военни самолети, които могат бързо да бъдат ситуирани, като на значим дирек на националната си сигурност, написа Кайл Мизоками в публикация за американското списание The National Interest, представена от Агенция " Фокус ".

Китайската национална република ще попадне за първи път в този лист. Китай продължава да построява авиация, която дава отговор на статута ѝ на втората по величина стопанска система в света - много почтено място. Вярно е, че страната е подхванала няколко не напълно съзнателни дейности във връзка с Южнокитайско море, които ускориха страховете на други страни от военния капацитет на КНР.

Съединени американски щати

Въоръжените сили на Съединени американски щати имат три типа авиационни войски - самите Военновъздушни сили, Военноморска авиация и авиация на морската пехота. През 2030 година, както и през днешния ден, те ще бъдат най-мощните военновъздушни сили в света.

През 2030 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати ще разполагат със 187 самолета F-22 Raptor. Освен това те ще разполагат със 178 самолета F-15C Golden Eagle, със доста осъвременени радари и инфрачервени датчици. Военновъздушни сили ще придобият и по-голямата част от плануваните 1763 самолета F-35A Joint Strike Fighter. Те би трябвало да заменят F-16C и A-10. Военновъздушни сили също ще обновят своя танкерен флот с покупката на 100 KS-46 Pegasus. Ще се създават бомбардировачи B-21 и ще бъдат закупени към 100 „ стелт “ бомбардировачи от второ потомство.

Междувременно морската авиация ще се състои от стандартизирана версия на F-35C и F/A-18E/F Super Hornet. Безпилотните самолети MQ-25 Stingray в модификации за зареждане и разузнаване ще усилят обсега на F-35, а V-22 ще доставят поща и товари до самолетоносачи в морето. По това време морските пехотинци би трябвало да получат F-35 във версии B с отвесно политане и C - основани самолети.

Китай

Авиацията на китайските въоръжени сили, т.e. Военновъздушни сили на Китайската народноосвободителна войска и авиацията на Военноморски сили на НОАК, са на върха на своята мощност. Въпреки че броят на самолетите понижава, качеството им, в това число Су-30, J-11, J-15 и J-10, става единствено по-добро. В същото време тези самолети са в най-хубавия случай от така наречен четвърто потомство. За да се конкурира със Съединени американски щати и други велики сили, създаването на самолети от пето потомство, а точно J-20 и J-31, би трябвало да бъде сполучливо.

Изтребителите са единствено част от картината. Китайските военновъздушни сили имат намерение да придобият за далечни дистанции Y-20, създаден в КНР, и до 2030 година би трябвало да могат да доближат до всяко място в света. Междувременно Китай създава поддържащи самолети, в това число танкери и самолети за ранно предизвестие. Предвид възходящото напрежение в Източнокитайско море и Южнокитайско море, Китай се пробва да усили броя на самолетите за осъществяване на разследващи и наблюдателни задачи, в това число тандемните безпилотни летателни апарати „ Божествения орел ".

Русия

Предвиждането на положението на съветските Военновъздушни сили през 2030 година не е елементарно и събитията могат да се развият по няколко метода. Според най-хубавия сюжет, който включва икономическо възобновяване, високи цени на петрола и други първични материали и анулация на западните наказания, съветската авиация може да бъде на второ място в света по бойна мощност през 2030 година

Двете най-значими стратегии на съветските Военновъздушни сили са планът за изтребители ПАК-ФА и планът за стратегически бомбардировачи ПАК-ДА. ПАК-ФА, прочут също като T-50, е задължен да даде на съветските Военновъздушни сили аероплан, съпоставим с F-22 Raptor. Русия не може да разчита постоянно на старите самолети МиГ-29 и Су-27, Су-30 и Су-34. Стратегическият бомбардировач ПАК-ДА издигнат по „ стелт “ технология, кадърен да носи нуклеарни бомби, би трябвало да размени застаряващите Ту-160 и Ту-22.

Разбира се, всичко това е допустимо единствено в случай че съветската стопанска система бъде възобновена. Още 15 години непретенциозен бюджет за защита, размит от наказания, администрация и корупция, би означавало, че Русия ще има шанса да бъде в „ Топ 10 “ на Военновъздушни сили през 2035 година

Израел

Израелските военновъздушни сили през днешния ден разполагат с 58 модификации F-15 A и C, изтребители за въздушно предимство. В допълнение имат 25 ударни изтребителя F-15I и 312 многоцелеви изтребителя F-16. Предполага се, че до 2030 година израелската авиация ще продължи да бъде най-силната в Близкия изток.

Дотогава F-15 ще би трябвало да бъдат сменени. За страдание към момента няма аналог на F-15C, защото производството на F-22 Raptor завърши през 2011 година. Израел ще би трябвало или да удължи живота на F-15C, или да трансферира задачата за превъзходство във въздуха на F-35, до момента в който Съединени американски щати стартират производството на самолети от шесто потомство.

Израел възнамерява да придобие две ескадрили F-35 до 2021 година, а по-късно и трета ескадрила. Добро начало, само че това е единствено една четвърт от сегашния брой F-16. Около 200 F-35 могат да бъдат показани. Те ще бъдат подкрепяни от голям брой съвременни безпилотни летателни апарати, изпълняващи поддържащи задачи за разузнаване и наблюдаване, системи за противовъздушна защита и зареждане по въздух.

Англия

До 2030 година Кралските военновъздушни сили ще бъдат на върха на мощността си. Британските самолети ще включват 160 Eurofighter Typhoon. Първоначално създаден като аероплан за предимство във въздуха, Eurofighter в този момент е в положение да хвърля бомби Paveway с лазерно ръководство. Сега се работи по снабдяването им с ракети Brimstone.

Panavia Tornado GR4 ще бъде изведен от употреба. Той ще бъде сменен от 138 F-35B Joint Strike Fighters, трансформация на многофункционалния отвесно излитащ изтребител. F-35B ще бъде в употреба на Военновъздушни сили и Кралския флот и ще образува въздушните групи на два самолетоносача в развой на създаване – „ Кралица Елизабет “ и „ Принцът на Уелс “.

Като цяло до 2030 година Кралските военновъздушни сили и английският флот ще разполагат с 300 изтребители и ще бъдат на второ място на Запад.

*Кайл Мизоками е профилиран в региона на защитата и националната сигурност и е писал за Diplomat, Foreign Policy, War is Boring и Daily Beast. През 2009 година той става съосновател на блог по тези проблеми, наименуван Japan Security Watch.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР