ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Г-н Президент, прочетете Конституцията и Изборния кодекс

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В понеделник президентът Румен Радев сподели, че не обича да чете Конституцията и Изборния кодекс при определянето на датата на изборите.

Парламентарните избори ще бъдат на 28 март 2021 година

Това заяви президентът Румен Радев.

" Изборите би трябвало бъдат извършени в период, с доставени и лицензирани машини и с всички ограничения, които да подсигуряват правото на всеки българин на избор ", разгласи президентът.

Така Румен Радев сподели, че не се е срещнал с някои съществени разпореждания към изборния развой в България. Чл. 1. алинея 1 от Конституцията сочи, че България е република с парламентарно ръководство. Мандатът на настоящия парламент изтича на 23 март. В същото време член 175 от Изборния кодекс сочи, че предизборната акция се открива 30 дни преди изборния ден.

Дата 28 март за гласоподаване за идващ парламент демонстрира, че показаните в Народното събрание партии ще имат преимущество в акцията. По тази причина законодателят е планувал изборите да се насрочват от президента в период от 60 дни от приключването на мандата на Народното събрание. Така се подсигурява еднакъв старт на всички субекти, които ще вземат участие в изборите - партии, обединения, инициативни комитети и други.

Това е духът на член 11. алинея 1, който сочи, че " политическият живот в Република България се основава върху правилото на политическия плурализъм ".

По тази причина Румен Радев би трябвало ясно да съобщи

по какъв начин ще се подсигурява политическият плурализъм и равнопоставеност в предизборната акция при работещ парламент.

България е парламентарна република и Народното събрание може да се саморазпуска, само че не и да бъде необуздано. Вторият вид е характерен на страни с властнически форми на ръководство и неналичието на демократични практики.

Самата Конституция сочи, че в периода по член 64, алинея 3. актът, с който президентът разпуска Народното събрание, дефинира и датата на изборите за ново Народно заседание. Датата на изборите би трябвало да включва и опцията за 30-дневна изборна акция.

Съгласно тълкувателно решение номер 5 от 2001 година на Конституционния съд, мандатът на Народното събрание стартира да тече от деня на изборите, т.е. от 26 март 2017 година и продължава до 26 март 2021 година

След приключване на мандата на настоящето Народно заседание на 26 март 2021 година, то се саморазпуска, тъй като му е изминал срокът на деяние.

Чак тогава президентът дефинира дата до 2 месеца за осъществяване на изборите.

Предвид наредбите на Конституцията и Избирателния закон,

няма опция на 28 март 2021 година да има избори.

Най-ранната дата е 25 април. На 2 май пък е Великден. На 6 май пък е Гергьовден.
Ако изборите не се насрочат на 25 април, то идната дата е 16 май 2021 година

Президентът Румен Радев би било добре да прочете Конституцията и Изборния кодекс.

Освен в случай че не е почнал да работи за предизвикването на парламентарна рецесия и саморазпускането на Народното събрание през месец февруари, с цел да има избори на 28 март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР