ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Добрият поляк и нигерийското дете, обидило Аллах

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В Нигерия осъждат 13-годишно момче на 10 години затвор, тъй като изрекло обидни думи за Аллах. В Полша приканват доброволци да излежат присъдата вместо детето. Вече има над 300 претенденти.

Той е едвам на 13, а е наказан да прекара цялата си младост в нигерийски затвор. Провинението му: до момента в който спорел със собствен другар от нигерийския щат Кано, Омар Фарук изрекъл обидни думи по адрес на Аллах. Други информации за случая по този начин и не са известни.

Пьотр Цивински, началник на мемориала в някогашния концентрационен лагер Аушвиц, инцидентно научил за ориста на момчето от свои познати. Малко по-късно, когато сътрудничка на мемориала била отличена поради изследването си, отдадено на ориста на децата-лагеристи в Аушвиц, на Цивински му пристигнала една концепция. Той си спомнил за предходно посещаване на нигерийския президент в Аушвиц и решил да напише на президента персонално писмо. В него помолил момчето да бъде помилвано, само че и освен това: предложил той самият да излежи един месец от присъдата на момчето в Нигерия, както и да откри други 119 доброволци, които да сторят същото. Така се събират общо 120 месеца или 10 години - тъкмо колкото би трябвало да излежи 13-годишният Омар.

Вече има 300 претенденти от целия свят

Онова, което се случило откакто Цивински изпратил писмото си през септември, надхвърлило всички упования. Обадили се 300 души от целия свят - студенти, безработни, свещеници, съдии и най-различни хора, които извявили предпочитание да се включат в акцията.

" Получавахме известия по всички вероятни канали - обаждаха се по телефоните, пишеха ни мейли и писма. Дори на улицата ме заговаряха хора или ми даваха бележки с телефонния си номер, с цел да им се обадя, в случай че има потребност от тях ", описа шефът на музея пред Дъждовни води.

В листата с доброволците, подготвени да излежат по един месец в нигерийски затвор, попада и името на Игор Тулея - това е най-известният сега полски арбитър. Наскоро му бе лишен имунитета на магистрат от особено назначена изключителна " дисциплинарна комисия ". Това беше направено, с цел да се разчисти пътя за съмнителна правосъдна процедура против него. В диалог с Дъждовни води Тулея акцентира, че се включва в самодейността за спасяването на нигерийското момче заради персоналното си, а не професионалното си схващане за правдивост.

" Този случай доста ме развълнува. Присъдата въобще не подхожда на тежестта на постъпката, за която е упрекнат. Това е очевидна неправда и по тази причина човек би трябвало да се намеси и да промени хода на събитията ", споделя полският арбитър. Тулея схваща самодейността като " зов на митинг ", чието алегорично значение би могло да докара до действителен резултат. " Може би тези, които са осъдили детето, ще се осъзнаят. Длъжни сме да имаме вяра в това, че нашият зов може да събори всяка стена ", споделя Тулея.

Само че към този момент царува цялостна тишина. Президентът на Нигерия не е дал отговор на писмото на Цивински. В него ръководителят на музея написал и това: " В очакване на Вашия отговор желая да подчертая, че ще не преставам да върша всичко допустимо, с цел да оказа помощ за освобождението на момчето ". Цивински акцентира също, че по-важното в тази ситуация е да се подхващат съответни дейности: " Все повече затвърждаваме една просвета на вярата, че е задоволително понякога да " харесваме " и " споделяме " по нещо в интернет, с цел да покажем, че сме положителни и спадаме към " положителните ". А аз желаех да покажа, че от време на време човек е задължен да направи и освен това от това единствено да " лайква " положителното ", споделя Цивински.

Той добре знае до каква степен може да докара пасивността и какви ужасяващи закононарушения по отношение на деца са били осъществявани в предишното. В музея на някогашния концентрационен лагер Аушвиц са документирани прекалено много къси човешки ориси. А който е бил един път в Аушвиц, вероятно в никакъв случай няма да не помни планините от детски обувки, които се пазят там. Цивински споделя, че от време на време го плаши " пасивността " на западната цивилизация, която съгласно него, е станала още по-очевидна по време на сегашната пандемия. " Често въобще не виждаме драмите, които се разиграват в света ", добавя той.

Лъч вяра

В историята с нигерийското момче в това време има и дребен лъч на вяра. От юристите на 13-годишното момче Цивински научил, че присъдата е била обжалвана и ще се гледа на втора инстанция.

" В Нигерия съблюдават два типа право. Официално страната е световна страна, чиято правосъдна система е заимствана от британците, само че в обособените щати постоянно се ползва локалното всекидневно право ", споделя Томас Мьош, началник на редакцията " Хауса " в Дъждовни води. Той обръща внимание на това, че от 2000-та година насам в доста от севернонигерийските щати, към които спада и Кано, законите на шариата са навлезли даже в наказателното право. " В самата Нигерия е оспорвано дали това дава отговор на конституцията, само че тези закони биват толерирани. А заради това непрекъснато ставаме очевидци на някои доста сурови присъди от локалните съдилища, които след това постоянно биват отменяни или смекчавани от по-горните инстанции ", споделя Мьош. Според него до момента съвсем в никакъв случай не са били изпълнявани сходни присъди.

Засега Омар е в ареста дружно с едно друго момче, което е наказано на гибел поради осквернение. Ако присъдата бъде доказана и той влезе в пандиза, ще излезе оттова като 23-годишен мъж. " Тогава той ще е просто един жив мъртвец, в случай че въобще успее да оцелее. Ще бъде човешка руина ", споделя Цивински, който счита да събира парични средства, с цел да финансира образованието на Омар, ако той бъде опрощение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР