ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ще се изпортят ли отношенията Русия-САЩ още повече?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След издигането за държавен секретар на Антъни Блинкен, който назова дядо си емигрант от Русия, завръщане в огромната политика чака и Джен Псаки, чиито връзки с Кремъл не са по-добри. Според информация в формалния уебсайт на Джо Байдън точно тя може да бъде препоръчана за поста прессекретар на американския президент, от точността на чиито формулировки зависи тонът на интернационалните връзки. През 2013-2015 година Псаки, която тогава работеше в Държавния департамент, съумя да стане героиня на миймове в Рунет. Тя беше упрекната в непознаване на географията на Украйна и Русия, пристрастност и неспособност да признае грешките си. Американката отговори на съветските консуматори на интернет на своя език: укори ги в сексизъм. Тогава разговорът не се получи.

Нежеланието на Псаки да промени нормалния си жанр на връзка може да ѝ коства позицията, в случай че връзките сред Кремъл и Белия дом запазят сходството на миролюбивост. Но в конфликтна обстановка невъзможността да се схваща с Москва парадоксално се трансформира в гаранция за придвижване на една от най-високите позиции в американската политическа подчиненост.

Псаки търси Русия на картата

По време на втория мандат на Барак Обама, 42-годишната Дженифър Псаки, американка със разбъркан гръцко-полско-ирландски генезис, политически съветник и уверен демократ, се трансформира в знак на взаимното недоразумение сред Русия и Съединени американски щати. Неговият забележим израз - брифингите в Държавния департамент, на които задачата на Псаки (тя беше формален представител на Държавния департамент на САЩ) се заключаваше в това да изясни външната политика на Съединени американски щати на света. Руските фенове са запомнили забележките на дипломата, свидетелстващи за готовността ѝ да влезе в ситуацията на украинския министър Андрей Дещица, който жестоко обиди Владимир Путин, и премиера Яценюк, който назова опълченците в Донбас " подчовеци ". Но американските фенове са запомнили доста по-малко: фактологичните неточности на чиновничката, неналичието ѝ на схващане на подтекста и същността на обсъжданите събития рядко стигаха до сводките на задгранични организации.

Ученията на съветската войска на полигона Ашулук в Астраханска област се трансфораха благодарение на Псаки в мотив за изясняване на връзките. Чиновничката съобщи, че се организират наоколо до територията на Украйна и предизвести за ексцесии. В реалност Ашулук е на стотици километри от съветската граница. Грешката на Псаки провокира ответна смешка.

Депутатът от Държавната дума Николай Валуев изпрати на американката колет с картата на Русия.

След серия от съмнителни от дипломатическа позиция изявления на Псаки, нейният облик мина в всеобщата просвета. Тонът беше заложен от консуматори на интернет, които трансфораха чиновничката във фолклорен воин. Псаки не всеки път се опитваше да „ клюки “. В известния мийм за доставките на газ (Псаки сподели, че той се добива в Западна Европа и се доставя на Украйна) най-малко половината е истина. От друга страна, консуматори на мрежата пренебрегнаха обстоятелството, че чиновничката въпреки всичко видя грешката си и я поправи.

За тиражирането на екстравагантния облик на Псаки се погрижиха хора, които директно имат работа с нея: публицисти - участници в нейните конференции и, несъмнено, освен руснаци. Някои бяха развеселени, а други раздразнени от стила на връзка на чиновничката, който може да се изтълкува като индиректно самопризнание за непросветеност. На доста въпроси Псаки фактически отхвърляше да отговори, предлагайки незабавно да ѝ бъде заложен идващия въпрос. През 2014 година Мат Лий, кореспондент на Асошиейтед прес, изрази неодобрение от разбора на Псаки на обстановката в Египет: „ Да кажете това, което казахте, е все едно нищо да не казвате “, съобщи той засегнат. И беше прав. В края на конференцията Псаки не помни да изключи микрофона. Оказа се, че тя споделя страстите си със своите асистенти. „ Цялата ми имитация за Египет беше изцяло нелепа “, оплакваше се чиновничката, както се оказа, под запис.

Новото нанагорнище на Псаки стартира като политически коментатор в CNN през 2017 година и продължи с работа в екипа на Байдън. През 2020 година стана ясно, че завръщането на демократката в огромната политика е съвсем обезпечено. Първо, Псаки получи краткотрайна позиция като консултант по политическия преход, което допуска друга позиция, когато демократите се открият на власт. След това - актуалното предопределение, от което може да зависи самата непоклатимост на властта в Америка.

78-годишният Джоузеф Байдън се разгласи за победител на президентските избори на 3 ноември и има всички шансове да оглави Съединени американски щати. Ако това се случи, политикът ще бъде най-старият водач в американската история. Това единствено по себе си основава опасности. Всяко утежняване на здравето на Байдън може автоматизирано да изтика на напред във времето вземащите решения хора от неговото обграждане, доста значима роля в което в този момент е поверена на Псаки. Отсега нататък освен Русия, само че и Америка ще следи нейните речи с цялото си внимание.

*Текстът е със съкращения

Превод: " Гласове "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР