ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли председатели на комисии на постовете си години след края на мандатите си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Възможно ли е ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите и ръководителят на Комисията за отбрана персоналните данни да прекарват години на постовете си, а мандатът им да е изминал – на този въпрос се заехме да отговорим от ФАКТИ след сигнал на наш четец.

Комисия за отбрана на потребителите сега се ръководи от Димитър Маргаритов Йотов. С Решение на Министерския съвет № 153 от 12 март 2015 година той е избран за ръководител на комисията за отбрана на потребителите, а на 27 март 2015 година поема председателския пост. Маргаритов е назначен по време 43-то Народно заседание - второто държавно управление на Бойко Борисов.
Кадър: Информационна система за правна информация на Министерски Съвет  Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли ръководители на комисии на постовете си години след края на мандатите си

Според написаното в Закона за отбрана на потребителите, глава осма, раздел първи, член 165, алинея втора, „ Комисията за отбрана на потребителите се състои от трима членове, в това число ръководител, които се дефинират за период 5 години с решение на Министерския съвет и се назначават от министър-председателя “.

Ако Димитър Маргаритов Йотов встъпва в служба на 27 март 2015 година, това значи, че на 27 март тази година мандатът му е изминал. С други думи, не приказваме за оставане на служба в границите на години, само че можем да кажем, че става дума за продължение на председателството осем цялостни месеца след края на мандатата.

Комисията за отбрана на персоналните данни към този миг се ръководи от Венцислав Кирилов Караджов.

На 9 април 2014 година Венцислав Караджов е препоръчан за ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни, а вносители на предлагането са тогавашния заместител министър-председателят и министър на вътрешните работи. Назначаването му се случва по времето на 42-то Народно заседание и кабинетът на Пламен Орешарски.
Кадър: Информационна система за правна информация на Министерски Съвет  Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли ръководители на комисии на постовете си години след края на мандатите си

В Закона за отбрана на персоналните данни, глава втора, член седми, алинея първа е записано: „ Комисията е колегиален орган и се състои от ръководител и 4 членове “, а алинея втора гласи: „ Членовете на комисията и ръководителят ѝ се избират от Народното събрание по предложение на Министерския съвет за период 5 години и могат да бъдат преизбирани за още един мандат. Председателят и членовете на комисията извършват функционалностите си и след приключването на мандата им до избора на новите ръководител и членове “.

Информацията на уеб страницата на Интегрираната осведомителна система на държавната администрация е посочено, че Караджов е на поста ръководител от 16 април 2014 година. Тоест мандатът му е изминал на 16 април 2019 година, а той продължава да ръководи Комисията за отбрана на персоналните данни деветнайсет цялостни месеца след края на мандата си – над година и половина.
Кадър: Интегрираната осведомителна система на държавната администрация  Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли ръководители на комисии на постовете си години след края на мандатите си

Законът ясно споделя, че ръководителят и членовете на Комисията за отбрана на персоналните данни „ извършват функционалностите си и след приключването на мандата им до избора на новите ръководител и членове “. Въпросът тук обаче е за какво година и половина след приключването на мандата на ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните дани и осем месеца след приключването на мандата на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите не са определени и назначени нови ръководители.

От ФАКТИ се свързахме с юрист Николай Хаджигенов за юридическо удостоверение и коментар на тези два проблема.

„ Това е процедура в държавното управление на Борисов. Точкова, която е основен правосъден контрольор, е по същия метод (б.р. Теодора Точкова, основен правосъден контрольор към Инспектората на Висшия правосъден съвет). Мандатът ѝ е изминал и е извънредно време, само че никой явно не счита да назначава различен. Както знаете, „ след ГЕРБ и потоп “, разяснява той.

По мотив работата на двете комисии и особено на КЗЛД при теча на данни от Национална агенция за приходите, юрист Хаджигенов сподели: „ Комисията за отбрана на персоналните данни прави инспекция след теча, излезе с някакви ужасяващи констатации. Това, сякаш обаче е първи случай, тъй като беше прекомерно ужасяваща цялата обстановка. В Комисията за отбрана на потребителите като цяло се пробват да работят, само че дали им се получава е различен въпрос. И двете комисии са извънредно значими. Ако имаме в реалност едни работещи органи, а не тези прословути политически назначения, при които слагаме наши хора, резултатът щеше да е различен. Причината е очевидната ГЕРБерска мърлявщина. Важното е да устискат още един ден на власт, да откраднат още някой милиард. Нещо друго и значително няма в цялата тази работа “.

Адвокат Хаджигенов разяснява още, че не се изненадва от тези два проблема. „ В това ръководство би ме изненадало, в случай че свършат нещо свястно и за хората, а не себе си и роднините си. Това обаче явно няма по какъв начин да се случи “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР