ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Трендафил Митев: Македонизмът премина в настъпление!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на проф. Трендафил Митев за " Епицентър "

Трендафил Митев е лекар на историческите науки.
Негови са трудовете „ Налагането на персоналния режим на княз Фердинанд и социалдемокрацията в България “ от 1981 година, „ Генерал Георги Вазов: Военно-политическа биография “ и „ Генерал Никола Иванов: Военно-политическа биография “ (1985). Специализира в Киев, Санкт Петербург, Краков, Южноилинойския и Станфордския университети.
Автор на десетки научни монографии, измежду които „ Македонобългарският Централен комитет в Съединени американски щати (1918-1919) “, „ Българската емиграция в Америка и битките за освобождението на Македония “, „ Документи за Македония на българската емиграция в Съединени американски щати, Канада и Австралия (1900-1945) “ и други

От 1995 година е член на Македонския теоретичен институт и негов ръководител от 2008 до 2014 година. Професор по политология в УНСС.

Сагата в връзките сред България и Република Северна Македония тази есен ескалира. Нормално беше да се чака, че откакто един член на Европейски Съюз формулира поредност от аргументи, заради които счита, че двустранните му връзки с един претендент за участие не са изчистени, то претендентът да се постарае да поправи допусканите неточности в предишното.

На процедура обаче се случи нещо напълно друго – в Скопие пламтя българското знаме, нанесоха се персонални обиди на българския външен министър – даже президентът Стево Пендаровски се нахвърли с обвинявания за „ непреживян живковизъм “ в София „ по македонското прашане “!?

Ясно е – македонизмът мина в тотално нахлуване! Точно това постанова да разбираем истината: за какво ръководещите в РСМ не желаят да одобряват българските условия за участие в Европейския съюз.

1. Защото много хора в Скопие като се тръгне от Киро Глигоров и се стигне до несравнимо по-незначителните като Перо Ивановски, Трайче Груйовски и др, които имат виновност за избиването на 30 000 българи и хвърлянето в пандизите на други над 130 000 души след 1944 година напълно до неотдавна бяха живи. Те - инквизиторите на своя народ и тяхното близко обграждане, не смеят да признаят глупостта на своите злодеяния. Защото насилственото основаване на „ македонската нация “, на антибългарска основа, на Балканите има за аналог единствено безчинствата, осъществени против българите по време на помохамеданчванията осъществени от султаните.

2. Защото към момента са живи „ учените “ от кохортата на „ Блажетата “ – Ристовски и Конески. Те направиха най-голямото интелектуално закононарушение в културната история на Европа. Защото в средата на ХХ век/!?/ се пробваха с „ просвета “ да лишават историческата памет, духовността и самосъзнанието на оживялата част от своя народ. И тези „ доброволни еничари на перото “ не желаят да отрекат своя подправен живот, основал планини от книжнина, из чиито страници се въргаля сурогата „ неомакедонистка просвета “.

3. Защото са живи хилядите българи в Македония, които макар репресиите резервираха своето национално съзнание. (Над 110 000 от тях даже взеха български паспорти въз основата на доказателства, с истински документи, за своя народен генезис.) Ако властта в Скопие одобри изискванията на българския парламент от есента на 2019 година, тя ще би трябвало да признае и пред тези почтени хора, че те са били прави, когато са осъждали и осъждат предходната активност на своите насилници.

4. Защото вторият държавнотворен фактор в РСМакедония – албанците, са етнос с двехилядна история на Балканите. Следователно, съгласно македонистите, не върви някак си те, които претендират да играят лидерската роля в Скопие, да си признаят, че са един исторически младенец, едвам навършил 75 години!?

5. Защото първият погром на македонизма, нанесен от Гърция с Преспанския контракт, отстрани едната гигантска имитация, обвързвана с древногръцката история при градежа на младата македонска страна. Затова македонистите считат, че за тях ще е същински извънредно, в случай че им се наложи да признаят и втората имитация, обвързвана към този момент с българската история.

6. Защото, с цел да са релативно равносилен сътрудник на албанците, на македонистите им се ще да се показват най-малко като единствен основател на третата документално книжовна цивилизация в Европа (след гръцката и латинската) - старобългарската. И по този начин, в някаква степен, да им се „ изравни престижа “ с албанците, тъй като македонците даже са „ дали писменост на българите “ и „ книга на вси славяни да четат “!?

7. Защото след оповестяването на независимостта при започване на 90-те години в Скопие остана голяма част от остарелия просръбски полицейски, комунистически и разследващ личен състав. Той постоянно е бил рупорът на антибългаризма, а през днешния ден държи медиите и бизнеса в РСМакедония. И тези персони не желаят да се откажат от своята съвсем вековна задача край Вардара – да изкореняват радикално българския детайл там.

8. Защото публичната мълва приказва, че всяка десета госпожа в Скопие е от сръбски генезис. Проникнали по линия на браковете, тези дами основават вътрешно-семейна атмосфера и образование, които постоянно са имали за цел борба с България и непосредственост със Сърбия.

9. Защото, в случай че се признаят българските претенции за основателни, би трябвало да се одобри за истина и всичко това, което Вътрешна македонска революционна организация, Иван Михайлов, „ Македонската политическа организация в Съединени американски щати, Канада и Австралия “ и водещите слависти, са твърдели постоянно. А то е че „ македонец “ е етногеографско разбиране за наименоване на македонските славяни, които са българи по националност.

10. Защото девизът на Вътрешна македонска революционна организация за основаване на „ Свободна и самостоятелна Македония “ се пояснява от македонистите по този начин, както дявола пояснява Евангелието. Според тях ставало дума за някакъв народен фракционизъм и блян към основаването на страна с „ македонистка народност “, която да няма нищо общо с българите. Истината е напълно друга: Вътрешна македонска революционна организация постоянно е разбирала и е писала, че „ Свободна и самостоятелна Македония “ би трябвало да бъде втора страна на Балканите, в която българите ще са болшинство и ще организират политика на добросъседство, с всички към тях – в това число и с Република България.

11. Защото измежду политическите среди в Скопие битува една лъжлива теза, съгласно която България в предишното е била принуждавана от външни сили да отстъпи от своите ползи в Македония. Желан сериал, който можело да се повтори и в този момент, под натиска на нови външни фактори.

12. Защото договорът от 1 август 2017 година е написан преждевременно с недовиждане на значими елементи в неговия текст. Затова, изваден от подтекста на целия контракт, неговият член 2 се пояснява единствено в интерес на РСМакедония, а България се упреква, че е извършител.

13. Защото България работи интензивно и почтено за интеграцията на Западните Балкани към Европейски Съюз, само че не настоя главните претенции, които Народното Събрание одобри предходната година, да бъдат включени в текста на контракта. Това разреши на властта в Скопие да лавира.

14. Защото в с. Мусомище шепа маргинали, с пари от Скопие, се обявяват като „ македонисти “, създавайки учредения да се приказва за „ македонско малцинство “ в България.

15. Защото по разкази на хора от РСМ шепа родоостъпници - копиеносци на соросоизма в България, провеждат постоянно представяния на свои творения в Скопие с ругателства против народа и родината си България, които са ги откърмили.

Изводите се постановат от единствено себе си:

Нито една от аргументите, на които се основава политиката на ръководещите в Скопие за неприемане на българските условия за участие на Р.С. Македония в Европейски Съюз, нямат цивилизационна стойност. Всички те са в цялостно несъгласие и с обективната истина, и с правилата и полезностите на Европейски Съюз. В българо-македонския спор права е България, тъй като отстоява позиции, защитавани и от българи в самата РСМакедония, и такива, които са се изселили в Новия свят преди един век, и от почтено мислещите учени по света.

Следователно, даже Германия и Съединени американски щати би трябвало да си изяснят тази действителност и да одобряват българските претенции като основателни. Защото в новата история на света липсва сходен казус: една самоотрекла се от бащите и дедите си власт, да се пробва да заграби историческото завещание на най-добронамерения си комшия!? Само и единствено, да може да си подсигурява политическо оцеляване! Къде другаде светът е видял сходно нещо?

Не би трябвало да има никакви илюзии - през днешния ден българската интелигенция се намира в жестока политическа война с неомакедонизма! В нея няма място за оттегляне, тъй като „ България цяла в този момент нази гледа! “ И се надява да я защитим! Сега е време за герои и време за предатели.

Герои ще станат тези от представителите на виновната българска интелигенция, които пазят правото на своя народ и страна да бъдат уважавани като един от строителите на европейската цивилизация през последните две хилядолетия. Няма значение дали това ще се прави с перото или с практическите дейности на политическата сцена. А предателите – те се самоидентифицират персонално и по друг метод, което с изключение на пренебрежение не заслужават нищо друго!

Основанията, на които стои българската политика в съществуващия спор сред София и Скопие, са верни. Тази политика би трябвало да се отстоява, доразвива и обогатява, а не да се вършат взаимни отстъпки с нея и да се възприема курс на оттегляне. В противоположен случай България и българите не биха имали в бъдеще правото да се самоуважават като народ, който е основал най-старата от в този момент съществуващите страни в Европа, плюс третата документално книжовна цивилизация на Стария континент - старобългарската.

Не биха ги уважавали и осведомените, честни представители на международната просвета и публично мнение, които са наясно защо става дума.

А и потомството няма да ни елементарни – то ще ни прокълне, в случай че допуснем хора с комплексарски страхове, користни предразсъдъци, нагли планове и менторска словосъчетание да излязат спечелили в този спор, основан от самите тях тях. И воден само, с цел да се защитят користните им ползи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР