ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

План: Белград оглавява Западните Балкани

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бившият английски посланик на Балканите и професор в университета в Кеймбридж Тимъти Лес споделя, че районът на Западните Балкани може да се трансформира в нова мултиетническа единица от „ шест страни “, тясно обвързвана с Европейски Съюз, водена от Белград. Това може да стане по време на мандата на американския президент Джо Байдън, предава сръбската редакция на „ Спутник “, представена от Агенция " Фокус ".

Лес споделя, че районът може да се трансформира в един тип „ EU-гославия “ по време на администрацията на Байдън.

„ Това няма да бъде баш нова Югославия, която е плод на своето време, само че обстоятелствата на място ще принудят Байдън да се върне към логиката на близкото минало и да поддържа основаването на това, което ще бъде въплъщението на това минало през XXI век - новaтa EU-goslavija”, написа Лес в публикацията си за Open Democracy.

А за какво Белград да е отпред на това мултиетническо пространство... Лес изяснява това с обстоятелството, че Сърбия, защото европейските интеграции се забавят по разнообразни аргументи, възобнови позицията си на най-видната страна на Балканите, след появяването на „ мощен водач “, поставил завършек на хаоса от 2000-те и интервала на структурните промени.

Лес също по този начин показва, че Сърбия е осъществила „ проницателно дипломатическо маневриране “, което ѝ е разрешило да се употребява от поддръжката на силите, които желаят наличие на Балканите: Русия, Китай и Турция.

Това, прибавя той, ускори позицията на Сърбия във връзка с Съединени американски щати.

„ Ако президентът Байдън желае да остане правилен на американската цел за определяне на някакъв тип дълготраен мир на Балканите, който разрешава неговото вътрешно развиване и външна интеграция със Запада, той би трябвало да работи в границите на тази нова действителност “, изяснява още създателят.

Той прави оценка, че няма подозрение, че администрацията на Байдън ще желае да анулира това, което е направил предходният президент Доналд Тръмп, само че че, изправен пред обстановката на място и новата действителност, ще би трябвало да продължи там, където неговият републикански предходник е спрял.

Един от детайлите на метода на Тръмп, който Байдън ще би трябвало да резервира, както показва Лес, е самодейността за основаване на районна икономическа зона в Западните Балкани, т.е. „ мини Шенген “.

Според Лес администрацията на Байдън ще види, че Сърбия поддържа подобен стопански съюз, както и други страни от Западните Балкани, в това число Албания.

„ Проект, който дава на Сърбия водеща роля на Балканите, може да бъде задоволителен, с цел да убеди Белград да признае независимостта на Косово... и да регресира връзките си с Русия, Турция и Китай “, убеден е Лес.

Експертът от Кеймбридж повтаря, че някои от екипа на Байдън сигурно ще се опълчват на концепцията за „ награждаване “ на Сърбия по какъвто и да е метод, само че, както той показва, изправени пред политическата действителност, те ще видят, че има малко други благоприятни условия.

Според Лес ключът в метода на Байдън ще бъде на първо място ползата на Съединени американски щати, а не оценката кой ще завоюва повече или по-малко посредством основаването на стопански съюз в Западните Балкани.

С тази политика администрацията на Байдън освен ще продължи там, където Тръмп е спрял, само че и ще възроди тактиката на великите сили на Балканите от XX век, счита Тимоти Лес.

Дори след Първата международна война Белград е столица на най-голямата нация в Западните Балкани и натурален политически център, споделя създателят, добавяйки, че даже „ 100 години по-късно стратегическата логичност не се е трансформирала доста “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР