ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борис Бонев пред ФАКТИ: ГЕРБ трябва да отпуснат тези 3,5 милиона, а не софиянци

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-рано деятелите на гражданската самодейност „ Спаси София “ обърнаха внимание на предлагането на Столичната община за спомагателни 3,5 милиона лв. за ремонта на Западен парк. Според предлагането, парите в началото ще дойдат от бюджета на Столичната община, а след верифицирането им от Европейски Съюз ще бъдат върнати в столичния бюджет. От „ Спаси София “ обаче се притесняват от опцията сумата или част от нея да не бъде възобновена от Европейски Съюз и да се наложи софиянци да изплатят тези милиони.

„ Проектът закъснява, Общината е направила купища нарушавания в процедурите и въобще не е ясно дали Европейски Съюз ще възвърне направените за милиони разноски по плана “, споделят от „ Спаси София “.

На днешното съвещание на Столичния общински съвет общинският консултант от „ Спаси София “ Борис Бонев насочи публично предложение тези 3,5 милиона лв. да дойдат от партийната дотация на Политическа партия ГЕРБ и да бъдат върнати там при възобновяване на средствата от Европейски Съюз.

ОТ ФАКТИ се свързахме с Борис Бонев, с цел да приказваме по тематиката. Разговора ни четете в идващите редове.

- Г-н Бонев, защо е желанието да се изхарчат тези спомагателни 3,5 милиона лв.?

- Този план беше занимателен с една-две години. Съответно всички графици за заплащане също са се разместили и Столичната община търси безлихвен заем от бюджета на София, като се твърди, че, когато тези разноски ще бъдат верифицирани и възобновени от Европейския съюз, ще бъдат върнати назад в бюджета на София.

Проблемът обаче е, че към този момент имаме въпросът „ Граф Игнатиев “, където част от парите не бяха възобновени от Европейския съюз и си ги платихме за наша сметка. Предвид големите проблеми, които от години съпътстват плана за реорганизация на Западен парк, аз нямам никакво доверие, че ще се разминем с финансови наказания, още повече, че към този момент бяха наложени такива за 2,5 милиона. Моето терзание е – и то е изцяло основателно, че в случай че действително ръководещото болшинство си гласоподава този отчет, с отпущането на тези 3,5 милиона съществува риск тези пари да не бъдат възобновени и да са за сметка на софиянци.

- Тоест софиянци да ги платят?

- Точно по този начин. Аз по тази причина предложих - откакто ръководещите са толкоз уверени, че няма да има проблеми и всичките тези пари ще бъдат възобновени, тогава те да дадат заем за плана от 3,5 милиона и сега, в който бъдат възобновени от Европейски Съюз, да се върнат в партийната каса на ГЕРБ. ГЕРБ би трябвало да провиснал тези 3,5 милиона, а не софиянци, тъй като те носят цялостната отговорност за ръководството на този план и за забатачването, до което сме го докарали сега.

- Казвате „ ръководещите “, „ общината “, само че от кое място съответно идва това предложение?

- Вносител на отчета е заместник-кмета по екология Десислава Билева, защото ремонтът на този парк е в нейния сектор. Имайте поради обаче, че тя наследи целия този план от предходния заместник-кмет, която си подаде оставката, само че общият знаменател през тези години постоянно е бил кметът Фандъкова. Тя би трябвало да даде отговор на въпроса някой ще поеме ли най-накрая отговорност, ще има ли наказания, ще има ли взимане на поучения, с цел да не се позволяват същите неточности, тъй като тези обещания ги слушахме и след „ Граф Игнатиев “, а виждаме, че феноменът „ ремонт на ремонта “ продължава с всеки нов обект на Столичната община.

- Откъде оферират да дойдат тези 3,5 милиона – от цялостния бюджет на София ли, от районен ли?

- От цялостния бюджет. Винаги в бюджета има буфери. Формално има от кое място да ги намерят тези пари, само че не е това въпросът. Три милиона и половина е извънредно огромна сума, която съществува доста огромен риск да не ни бъде възобновена.

- Кога вероятно би следвало да се случи самото възобновяване?

- Говорим за месеци. Ако обаче ръководещият орган откри, че има нередности, както към този момент два пъти откри по този съответен план, тогава може да наложи нова глоба и тези пари да не бъдат възобновени или да бъде възобновена единствено част от тях. Това значи, че или цялата сума, или част от нея ще бъде платена от бюджета на софиянци.

- Как биха могли да се похарчат едни 3,5 милиона от столичния бюджет – защо стигат?

- Три и половина милиона е съвсем цената за една нова детска градина. Не доста огромна, само че въпреки всичко детска градина. Това са седем нови съчленени рейса, които можем да купим за тези пари. Три и половина милиона лв. е една много сериозна част от годишния бюджет, който общината дава сега за отчуждаване на улици. Има решение на Конституционния съд от преди няколко седмици, което на процедура сподели, че ние в най-спешен порядък следва да отчуждим хиляди декари частни парцели, които са планувани за паркове и в случай че не го създадем, те ще бъдат застроени.

Ако позволяваме да изтичат отвред милиони, ние в никакъв случай няма да имаме задоволително пари, с цел да спасим зелената система на София, с цел да изградим улиците на „ Манастирски ливади “, на „ Кръстова вада “, на „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “, с цел да изградим канализация, с цел да „ влезем в кварталите “, както Фандъкова се хвали към този момент 10 години и нищо не е направила. За това би трябвало пари. За това би трябвало всяка стотинка да се следи защо отива и да се разходва както би трябвало.

Три и половина милиона лв., които можем да загубим, тъй като Общината още веднъж не си е свършила работата не считам, че би трябвало да бъдат давани, с цел да покрием следващия крах – на процедура да ги спасим от личната им непросветеност и неспособност да ръководят един план.

- Смятате, че има неточност в самия план?

- Разбира се. Първо, първичният архитект си подаде оставката и се отхвърли от авторските си права. Оказа се, че са били предвиждани алеи през дървета, осветяване тук-там, на които не може да се прокара осветяване и какво ли още не. Трябваше да се препроектира този план, набъбнаха разноските, които в началото бяха планувани, бяха направени промени в процеса на работа, когато се установяваше, че няма по какъв начин да бъдат осъществени. За похлупак – закъснението към този момент е съвсем двугодишно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР