ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Коронавирус в България: никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Българските жители, които имат намерение да съдят лечебни заведения и лекари поради загуба на близки, умряли от COVID-19, пропущат същинския провинен - държавното управление с министър председател Бойко Борисов. И пациенти, и медици са жертви на хаоса, ужаса и цинизма в следствие от командно-административните ограничения на ръководещите. Но не те ще понесат отговорността за гибелта на хора, издъхнали на стълбите пред лечебни заведения, в коли за спешна помощ или в следствие от разтакаване заради липса на обединен протокол за лекуване.

В изявление пред швейцарска медия специфичният делегат на СЗО Дейвид Набаро установи, че европейският отговор на пандемията е бил “непълен”, защото е била пропусната опцията да бъде построена нужната инфраструктура през летните месеци. Зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков изясни през вчерашния ден по БНР, че властта е употребила летните месеци, с цел да договаря за обезпечаване на ваксини, да прави разбори и да разиграва сюжети - “как да реагира системата при подобаващ брой хора”. Сега виждаме, че системата на опазването на здравето реагира със срив. Д-р Пенков обаче твърди, че чувството за безпорядък не отговаряло на истината.

Изгубеното време

Ако ръководещите в действителност са употребявали лятото за създаването на разнообразни модели, актуалните им дейности ги опровергават. Вече е краят на ноември, а занапред се приготвят законови текстове, които да уредят командироването на медици и пребазирането им. Пред Дойче Веле доктор показа, че няма подписани от министъра методични инструкции до лекарите по какъв начин се маршрутизира и лекува болен. Освен това, счита лекарят, действителната смъртност от COVID-19 е доста по-висока - най-малко два пъти, защото се оповестяват данни единствено за умряли с позитивен PCR-тест.

А мнозина въобще не стигат до такова проучване. Най-малко половин милион души в България нямат персонален доктор, а това значи, че даже някой от тях да се почувства зле, просто няма на кого да се обади, с цел да бъде проследено положението му. Този проблем съществува и в София и попречва успеваемостта на разкритите преди дни COVID-зони в десетина Диагностично-консултативни центъра в столицата, защото точно джипитата насочват пациенти към тях.

Друг значителен проблем е, че PCR-тестовете не се възстановяват. Въпреки разтръбеното решение персоналните лекари да могат да издават направление за подобен тест, това още не е реалност. А не е реалност, защото зависи от подписването на анекс към Националния рамков контракт за 2020 година, към който общопрактикуващите лекари имат много запаси. Опитите на ръководещите да ги “натиснат”, с цел да стане бързо, се провалиха.

Сумата от 120-130 лв. за PCR-тест е непостижима за хиляди хора в най-бедната страна от Европейския съюз. Но даже и да се стигне до реимбурсиране, десетки хиляди отново ще останат отвън обсега - или няма персонален доктор в региона, в който живеят, или не са здравноосигурени. Това значи, че действителната картина на инфектираните с ковид е мощно изкривена - ръководещите нямат визия какъв брой са на процедура, с цел да се подхващат съответни ограничения за карантиниране. И след лятното моделиране тези проблеми не са намерили решение.

Това се случва, само че не с помощта на ръководещите

В края на деветия месец от пандемията, само че не с помощта на ръководещите, отвън София също ще може да се извлича кръвна плазма от преболедували COVID-19 - в Пловдив и във Варна. Стана допустимо с помощта на дарения: по този начин в Пловдив събраха парите за апарата, във Варна - за сетовете, а акция за набиране на средства оповестиха и в Плевен. Предстои подобен уред за плазмафереза, също подаяние, да проработи и в Стара Загора.

До началото на ноември единствените два апарата работеха в столицата - в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА. Това създаваше огромни усложнения - в случай че някой желае да помогне на собствен непосредствен в провинцията, би трябвало да пътува до София, да се подложи на процедурата, след което плазмата да бъде изпратена в съответната болница. Да, плазмата не е панацея, само че множеството българи нямат достъп до по-иновативни и скъпоструващи лечения. Стотици желаят да дарят, с цел да оказват помощ, а в цялата страна апаратите са едвам пет.

В петиция и отворено писмо до премиера и здравния министър от съдружие „ Лечение на COVID-19 с рековалесцентна плазма “ приканиха на искащите да дарят да се даде опция да го създадат във всеки регионален град. Един нов уред коства 40-50 хиляди лв., купените в този момент са втора ръка. Както горчиво се пошегуваха лекари, ръководещите не бързат с тях, защото комисионите ще са дребни. Не устоят и оправданията, че консумативите са скъпи - един сет коства към 300 лв., които в краен случай може да бъдат платени и от околните на пациент с COVID-19, споделя доктор Павлина Михайлова, ръководител на сдружението.

И още обстоятелства

Стихийните дейности на властта в пандемията от дълго време са обект на рецензия от страна на специалистите. Един от тях - доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, означи неотдавна, че “не е доста ясно за хората къде би трябвало да отидат и каква здравна помощ могат да получат”. Хвърлят се едни пари на едно място, след това на друго, без да се оцени какъв е резултатът от бързо нахвърляните ограничения, добави той.

Всички тези проблеми се стоварват върху други - недостиг на медикаменти поради презапасяване и евакуиране на огромни количества към болниците; по-ниски хонорари за лекарите поради по-малко пациенти по други клинични пътеки; “протежета” в лечебни заведения, които нямат потребност от хоспитализация, само че са там от под паника боязън за живота си. И тези проблеми няма да бъдат решени, колкото и заповеди да издадат министър председателят Борисов и здравният министър Ангелов.

И в действителност няма значение дали ръководещите ще признаят за хаоса. Никъде другаде в Европейски Съюз хора не издъхват на стълбите пред болница или след многочасови обиколки из лечебни заведения с двустранна бронхопневмония.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР