ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

За математическото моделиране на пандемията

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Филип Боев

Пиша това, тъй като станаха доста опитите да се написа от математици за области, които не подлежат на моделиране.

На всеки, който желае да се задълбочи, с цел да се отнася по-спокойно към тези прогнози препо-ръчвам да прочете книгите, преведни и на български език от Насим Никълъс Талеб /Черния лебед,Антикрехкост и Да заложиш своята кожа/. За тези с преудбеждения към такова име ще кажа, че той е жител на Съединени американски щати, роден в Ливан, само че като гражданин на Франция, в семейство на Източно-православни / Гръцката църква/, и завърш-ва Френски колеж и други. Работи повече от 20 години на борсата за скъпи бумаги в Съединени американски щати, в това число и в търсене на математически модели за отбягване несигурността на пазарите.
Тези пазари зависят главно от човешки фактор.

При корона-вируса има фактор биологичен, неизучен задоволително. Имаме на входа данни, съмнителни, тъй като още се спори с какви проби е най-добре да се работи. Какъв модел е това откакто още на входа има несигурни данни. Поведението на вируса към момента не е изучено. И всеки човек е неповторим. Много несигурност-но сигурни рзултати?

Как се прави Математически модел на развой, с неточни данни? Например когато имате задоволително точни и тествани от времето данни за придвижването на планетите може да се планува кацането на автоматизиран уред след години на далечна планета. Но да се моделира неизучен биологичен развой, е все едно да се сътвори неестествен организъм. Практиката е посочила каво може да се направи. В живата природа еволюцията е единственото доказателство за жизнеспособност. При хората това е практическата изгода. Каква е практическата изгода от апокалиптични модели?

Вместо на модели да се акцентира на цялостна инфирмация, да вземем за пример тази седмица какъв брой са умрелите от инфаркт, инсулт, диабет, клко са починали по пътищата, какъв брой ТИР-а са катострофирали? Това би помогнало на всеки да реши каква е моментната обстановка. Сега липсва съпоставимост на ежедневните данни.

Ако може да се прави математическо моделиране в медицината, кой и по какъв начин ще ревизира достоверността на модела? Кому е належащо нещо, което не предстои на инспекция?

Това, че има всеобща неуравновесеност, не значи, че сме не запомнили за убедеността в предишното за плос-
костта на Земята или, че тя е център на Слънчевата система. Живеем в свят, където единстве-ното несъмнено е, че нищо не е несъмнено. Грижата за себе, е първо твоя грижа, по тази причина мисли трезво задавай си въпроси, търси отговори и подлагай всичко на подозрение.

Не забравяй за безсмъртния откъс на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей за спасението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР