ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: В МВР целенасочено биват издигани и назначавани идиоти

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера тричленен състав на Върховния административен съд подреди на граничните управляващи неотложно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени санкции на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ и на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден – Ексохи “.

Припомняме, че от лятото насам пътно транспортните средства, които минават през тези контролно-пропускателни пунктове не могат да го създадат с неплатени санкции и фишове. На граничните пунктове се извършваше инспекция за неплатени отговорности, а водачите бяха задължени да платят, с цел да преминат границата. Система за инспекция на колите за обвързване е въведена от 3 юни и на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, само че този пункт не се загатва в информацията на Върховен административен съд.

„ От изложеното се открива, че липсва законово пълномощие на органите и на чиновниците на Главна дирекция „ Гранична полиция “ да правят надзор по Закона за придвижването по пътищата, в това число инспекции за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени санкции в периода за непринудено заплащане при прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата - Промахон и Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден – Ексохи. Проверките при прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на показаните документи (лична карта или паспорт) “, написа в решението на Върховен административен съд по случая.

От ФАКТИ се свързахме с юрист Николай Хаджигенов, с цел да приказваме за решение на Върховен административен съд по проблема и за пълномощията, които граничните служители на реда фактически имат.

„ Първо би трябвало да кажа, че това е някаква безобразна тъпота – би трябвало съдът да се произнесе с решение, с цел да изясни на полицаите и изобщо на някакви хора на безумното ръководство на ГЕРБ, че правото е такова, както е, че има европейски конвенции и Конституция на Република България и така нататък Това е някаква неповторима дивотия, която по света я има единствено у нас “, разяснява юрист Хаджигенов.

„ Правото на свободно напредване като се изключи че е закрепено в Конституцията, е част от Европейската спогодба за правата на индивида. Точно както е и правото на кротичък митинг. Но някой особено би трябвало да каже на Министерство на вътрешните работи, че Конституцията има преимущество пред Закона за придвижване по пътищата. Събирането на санкции е тяхна работа и би трябвало да намерят някакъв ефикасен метод да я правят, ненарушавайки съществени човешки права като правото на напредване да вземем за пример.

У нас не престават всички да считат, че ние сме някакво жалко стадо овце, а те по някаква неразбираема причина са овчари и би трябвало да ни ръчкат непрестанно. Точно същото е при тъпотиите на Бойко – в случай че няма държавно управление, видите ли, в случай че той не е министър ръководител, Земята ще спре да се върти. Тоест ще спрем да изпълняваме законите, няма да има бюджет, няма да има парламент и така нататък Страшна тъпота е да сме 2020 година и да се постанова Върховният административен съд да изяснява на министрите, че законите в действителност би трябвало да се ползват – каква изненада “, сподели още юрист Хаджигенов.

Имайки поради, че, както Върховен административен съд споделя, в пълномощията на чиновниците на „ Гранична полиция “ не е включено проверяването и събирането на „ невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени санкции “, на въпроса дали отвън инспекцията на документи за идентичност, граничните служители на реда могат да ревизират да вземем за пример за аптечки, триъгълници и така нататък, юрист Хаджигенов отговори: „ Мисля, че натовариха „ Гранична полиция “ с полицейски пълномощия. Ако имат полицейски пълномощия, би трябвало да могат. Работата на „ Гранична полиция “ обаче не е да ревизира дали имаме аптечка, дали имаме санкции. Работата на „ Гранична полиция “ е да управлява граничния надзор и нищо друго. Те могат да ги натоварят и с това да вършат рисунки по асфалта с тебешир, само че дали в това има смисъл “.

Адвокат Николай Хаджигенов изясни събирането на фишове и санкции от „ Гранична полиция “ с „ управническа импотентност “. „ Интелектуална и управническа импотентност на държавното управление на Борисов. Аз не на вятъра споделих, че те живеят с концепцията, че са овчари, а ние сме стадо овце. Всичко се прави принудително, всичко се прави с ръгване, всичко се прави незаконосъобразно. Те по този начин и не научиха – няма и по какъв начин, тези неща в министерското учебно заведение не ги учат, че у нас има закони, които са разнообразни по степен и мощ и те би трябвало да бъдат прилагани. Директно Конституцията, непосредствено европейското законодателство, което има преимущество пред родното законодателство. Те изясняват, че администрацията не могла да си събере санкциите. Да хвана аз да им събера санкциите? Щом не могат да си съберат санкциите, по света огромна част от тези действия са разхвърляни на частни компании и успеваемостта им е доста по-голяма “, сподели той.

“Ефективността на администрацията на Борисов би могла да се усъвършенства, в случай че просто премахнем Борисов и борисовщината от държавната администрация. Това е най-лесното. Не става въпрос за законодателство, ние законодателство имаме. Имаме обаче и тъпи, необразовани и некомпетентни хора, които умеят само да въртят сопа. Годината е 2020, задоволително е да сме най-малко приблизително умни “, сподели юрист Хаджигенов във връзка методите за легализиране на събирането на санкции от „ Гранична полиция “.

На въпроса защо приказва това, че Министерство на вътрешните работи има потребност от тълкувателно решение, с цел да разбере, че една активност е незаконосъобразна, той отговори: „ Ще загубим дефинитивно детската публика, само че в Министерство на вътрешните работи целеустремено биват издигани и назначавани идиоти. На тях би трябвало да им обясняваш обикновени неща, в това число „ аз мога да те задължа “, „ на какво съображение ще ме задържите, бихте ли ми показали за коя норма приказваме, апелирам, и по какъв начин тъкмо аз влизам в нея “ и диалогът завършва още там. Помните по митингите какъв беше цирк да има „ нарушение на Закона за придвижване по пътищата “. По дяволите, правото на кротичък митинг е в Конституцията, какъв Закон за придвижване по пътищата? “.

„ До такава степен в Министерство на вътрешните работи са некомпетентни, че там нищо не може да се направи по въпроса. На тези хора би трябвало да им обясняваш по какъв начин да си събират санкциите, същите тези хора би трябвало да се борят с престъпността. Каква изненада, не съумяват. Ами, няма да съумяват. Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде построено още веднъж по нов метод, с нови правила и с нови хора. Единственият метод да работи Министерство на вътрешните работи е този и нищо друго. Бюджетът им стана милиард и съвсем 900 милиона, които се харчат на 90% за осигуровки и заплати, а изгодата от тях е никаква. Не могат да разкрият едни обикновени апартаментски обири “, сподели още той.

На въпроса дали има съображение жителите да съдят страната за невъзможността да преминат през граничните пунктове, в случай че не платят санкциите си, юрист Хаджигенов отговори: „ Категорично да. За събраните санкции, в случай че санкциите са дължими, по-скоро не. Но за метода, по който биват събирани санкциите и хората биват връщани от границата наложително би трябвало да бъдат съдени. И ще бъдат наказани, несъмнено “.

На въпроса дали България би могла да бъде наказана в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург поради този проблем, Хаджигенов също беше безапелационен, че това е изцяло допустимо. „ Преди да стигне до Страсбург обаче би трябвало да изчерпаме всички благоприятни условия на родното законодателство, което не е никакъв проблем, несъмнено “, посочи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР