ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Суровите факти за изборите в Америка не са в полза на Тръмп

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Тончо Краевски за " Гласове "
Ако картата не се промени до края на преброяването, резултатът се обрисува да бъде 306 против 232 в колегията на електорите, както и към 5 милиона гласа разлика в абсолютния брой гласове. Това е безспорна и смазваща победа за Джо Байдън. Нека имаме поради, че всеки иск без доказателства е просто туит със заплатена за него правосъдна такса. Доказателства за изборни измами в Съединени американски щати няма и още преди изборите тези изказвания бяха изпитани в правосъдни разногласия, в които юристите на Тръмп не можаха да показват сведения за значими злоупотреби. В целия общ брой от документирани процедурни нарушавания (които не потвърждават никаква интрига на демократите да подменят вота), не се откри нито един образец за машинация с избор по пощата.

Вотът по пощата има дълга и сполучлива традиция в Съединените щати и е бил въведен за пръв път през Гражданската война. Самият Тръмп гласоподава по пощата, както и десетки милиони от неговите поддръжници. Със същите бюлетини, които той твърди, че са фалшифицирани, бяха сполучливо определени сенатори и конгресмени от републиканската партия. Да се отхвърлят бюлетините пристигнали след изборния ден, само че с клеймо до 3-ти, би било също засегнатост и нарушаване на правата на всички американски военнослужещи, чиито гласове постоянно идват по-късно.

В обществените мрежи се завъртя дезинформационна акция, която изплю ред вести, оказали се бързо по-късно подправени: че в Уисконсин са дали своят вот повече хора, в сравнение с имало по списък; че в Мичиган дошли урни, в които всички 128 000 гласа били за Байдън; че дали своят вот мъртви хора и така нататък Тези партенки едва ли ще разчувстван съдиите, само че в областта на публичното схващане към този момент нанасят съществени вреди. Окуражени (или отчаяни) от сходни вести и от туйтове на Тръмп, доста поддръжници на президента обсадиха изборните секции, в които тече преброяването; и някои от тях носят полуавтоматично оръжие.

Суровите обстоятелства за изборите в Америка са следните:

- Джо Байдън е доста покрай победа. Тръмп има един единствен и доста стеснен път към успеха, който изисква да вземе Пенсилвания, Джорджия и Невада/Аризона. И на четирите щата обаче, Байдън го води и може да си разреши да изпусне преднината в два или даже три от тях, стига да резервира Пенсилвания.

- Ако картата не се промени до края на преброяването, резултатът се обрисува да бъде 306 против 232 в колегията на електорите, както и към 5 милиона гласа разлика в абсолютния брой гласове. Това е безспорна и смазваща победа за Джо Байдън.

- Този резултат беше изцяло предвидим, тъй като всеки, който не е обезумял от агитация, знае че успеха на Тръмп през 2016 година беше неповторима констелация от условия. Хилари Клинтън беше спорна фигура измежду демократическия електорат, която беше ненавиждана от прогресивното крило поради мръсната си игра против Обама през 2008-а (в пика на неговата известност измежду левите), както и поради подлата кражба на номинацията от левия Сандърс през лятото на 2016-а. Това докара до ниска интензивност при демократите, които другояче имаха електоралния запас да завоюват. Байдън, въпреки и също ноторен корпоративен центрист, към момента се употребява с авторитет от партньорството си с Обама, а и този път левичарите не са склонни да рискуват победа на Тръмп. Резултатът от изборите е просто законосъобразен.

Самият Тръмп беше воден през последните месеци от очакване за проваляне. Още овреме стартира да построява описа, че изборите следва да се фалшифицират и че той няма да признае загуба.

Двама души, намиращи се в противоположни краища на политическия набор, предсказаха тъкмо какво ще се случи.

Единият беше Бърни Сандърс, който ден преди изборите предизвести, че Тръмп ще се разгласи за победител преди преброяването да е завършило.

Другият, още месец преди изборите, беше Стив Банън, основният идеолог на тръмпизма, който предсказа, че Тръмп ще разгласи победа въз основа на „ аления мираж “ - гласовете подадени на място в секциите и преброени в изборния ден, които краткотрайно ще основат неправилно усещане, че Тръмп печели.

Червен мираж е елементарно да се чака, тъй като поддръжниците на Тръмп не имат вяра в ковид и това му дава преднина измежду гласоподавателите, които физически ще посетят секциите. Обратно, гласоподавателите на Байдън ще гласоподават всеобщо по пощата.

Следвайки този прелиминарен проект, Тръмп се разгласи за победител, след което изпрати юристите си във всички основни щати и заведе каузи за прекъсване на преброяването и отменяне на бюлетините постъпили след изборния ден (независимо, че датата на клеймото е 3-ти ноември).

Но дано имаме поради, че всеки иск без доказателства е просто туит със заплатена за него правосъдна такса. Доказателства за изборни измами в Съединени американски щати няма и още преди изборите тези изказвания бяха изпитани в правосъдни разногласия, в които юристите на Тръмп не можаха да показват сведения за значими злоупотреби. В целия общ брой от документирани процедурни нарушавания (които не потвърждават никаква интрига на демократите да подменят вота), не се откри нито един образец за машинация с избор по пощата. Вотът по пощата има дълга и сполучлива традиция в Съединените щати и е бил въведен за пръв път през Гражданската война. Самият Тръмп гласоподава по пощата, както и десетки милиони от неговите поддръжници. Със същите бюлетини, които той твърди, че са фалшифицирани, бяха сполучливо определени сенатори и конгресмени от републиканската партия. Да се отхвърлят бюлетините пристигнали след изборния ден, само че с клеймо до 3-ти, би било също засегнатост и нарушаване на правата на всички американски военнослужещи, чиито гласове постоянно идват по-късно.

В обществените мрежи се завъртя дезинформационна акция, която изплю ред вести, оказали се бързо по-късно подправени: че в Уисконсин са дали своят вот повече хора, в сравнение с имало по списък; че в Мичиган дошли урни, в които всички 128 000 гласа били за Байдън; че дали своят вот мъртви хора и така нататък Тези партенки едва ли ще разчувстван съдиите, само че в областта на публичното схващане към този момент нанасят съществени вреди. Окуражени (или отчаяни) от сходни вести и от туйтове на Тръмп, доста поддръжници на президента обсадиха изборните секции, в които тече преброяването; и някои от тях носят полуавтоматично оръжие. Въпрос на време е да се случи някоя покруса.

Но каква е крайната цел на тази тактика? Колко надалеч може да отиде? Моят отговор е, че както и през 2016-а, Тръмп е подготвен да отиде толкоз надалеч, колкото му разрешат събитията. Има два съществени сюжета, които може да се преследват с тези номера. Започвам с по-мрачния от двата.

Може да звучи неуместно, само че предварителните поръчки на Доналд Тръмп, че няма да признае проваляне, към този момент от месеци възбуждат сериозен спор: Ами в случай че в действителност откаже? Двама пенсионирани военни - полковниците Джон Нейгл и Пол Инглинг - наскоро писаха отворено писмо до началника на генералния щаб, ген. Мили, в което го приканват да отбрани конституцията, в случай че президентът загуби изборите, само че откаже да напусне Белия дом.

Тръмп фактически дава редица сигнали, че е подготвен да прекрачва всевъзможни институционални граници и обикновени правила на републиката. По време на митингите през лятото, той наруши Posse comitatus аct, съгласно който президентът няма право да изпраща федерални въоръжени сили, с които да потушава митинги или въстания в щатите. Стори го един път в окръг Колумбия, където събра националната армия на 10 щата. После го стори и в разнообразни други щати, където изпращаше чиновници на департамeнτа за вътрешна сигурност (Homeland security) под претекст, че би трябвало да охраняват федерална благосъстоятелност, а в действителност - с цел да се намесват в суверенитета на щатите и да вършат противозаконни арести на протестиращи.

Хоумленд секюрити е основан през 2002 като част от изключителните антитерористични ограничения на администрацията на Буш. Неговият паравоенен нрав е изключително мощно изразен в митническата и гранична работа, като един някогашен шеф в нея към този момент е алармирал, че чиновници там считат себе си над закона. Те неведнъж са показали своята преданост към президента Тръмп и не е инцидентно, че множеството федерални сътрудници, изпратени да потушават митинги в Портланд, са били набрани точно от там.

Освен това, Тръмп поредно се стреми да назначава своите лоялисти на висши административни длъжности, без значение че не дават отговор на законовите условия. Повечето заемат постове като „ и.д. “ години наред, а някои съвместяват повече от една служба в разнообразни министерства. Миналия месец Тръмп издаде изпълнителна заповед, с която тази процедура ще може да се разшири неимоверно. С нея се основава нова категория служители, към която ще бъдат причислени всички най-отговорни длъжности. Те ще изгубят протекциите си на държавни чиновници и ще се трансфорат в политически назначения.

Използването на паравоенни сили и политизирането на държавната администрация са типичен фашистки способи за узурпиране на републиката и в случай че през 2016-а Тръмп беше занимателен и ни радваше по какъв начин унижава либералите, то в 2020-а е несериозно да разсъждаваме толкоз плоско.

В този най-лош сюжет Тръмп ще разчита на болшинство във Върховния съд, с цел да реши изборите в Конгреса и по-късно да продължи да злоупотребява с държавния уред още четири години.

Но този първи сюжет също по този начин би разчитал и на едни по-близки изборни резултати, при които изходът остава да зависи от Пенсилвания. Ако Байдън продължи да води и завоюва огромната победа, която сега му се чертае, никакво болшинство в Съда и Конгреса няма да си разреши да наклони везните в интерес на Тръмп. Съдиите и генералите няма да се хвърлят пред влака, с цел да спасят Тръмп, тъкмо както през 2016-а не се хвърлиха, с цел да го спрат. И това точно, при цялата безбожна корупция, въпреки всичко прави Америка велика страна.

Има втори сюжет, който остава за Тръмп и който всички като че ли пропущат. Пропускат го, тъй като мислят единствено за изборите, а този сюжет има небосвод оттатък тях. Целта на Доналд Тръмп е, в случай че не може да остане на власт, да сътвори травматичен сюжет, който няма да пусне американското общество в идващите четири години.

Сюжет, в който Тръмп е жертва на изборна имитация и още веднъж е антиестаблишмент воин, утешител на изгубилите американци. Нека да не забравяме, че той в последна сметка е предприемач, чийто максимален капитал е обществения му имидж. И колкото и необикновено да звучи, в случай че този травматичен сюжет хване корен в републиканския електорат, Тръмп ще бъде вероятен претендент още веднъж през 2024 година

Двама негови доближени, Мик Мълвейни (бивш и.д. началник на кабинета) и Стив Банън, настояват още от началото на тази година, че в случай че загуби през ноември, той сигурно ще се върне през 2024 година Ако пък здравето или някакви други условия му попречат, той ще даде щафетата на някого от потомците си, най-вероятно на Доналд Тръмп-син. Синът е доста деен в последните дни и изключително забавно е изявлението му срещу републиканските функционери, които се снишават и не поддържат татко му в този сложен миг. Той съобщи, че те са страхливци и съставляват една партия, която към този момент я няма. Намекът е явен и звучи програмно - има нова републиканска партия, в която водещи ще бъдат лоялистите на Тръмп.

В началото на тази година младият Доналд беше непосредствено запитан и не отхвърли опцията да се кандидатира за президент в даден миг. Дори и да не може да завоюва изборите тази година, Доналд Тръмп няма да се прибере добродушно в кулата си, с цел да написа записки. Той има същински късмет да сътвори митология към себе си, своето семейство, специфичните си „ гени “ и в случай че не успее да узурпира републиката, то най-малко може да узурпира републиканската партия, изграждайки династия като тази на Буш или Клинтън. Вече е правено и преди, единствено че методите на Доналд не са толкоз придирчиви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР