ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Истинските победители от изборите в САЩ ще бъдат Си Дзинпин и Владимир Путин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Американската народна власт беше в плачевно положение и преди идването на власт на Доналд Тръмп. И фактически, политическа система, която предлага избор на гласоподавателите сред Доналд Тръмп и Джо Байдън има явни проблеми, написа немският социолог Петер Камерер в материал за хонконгското издание South China Morning Post, показан от Агенция " Фокус " без редакторска интервенция.

Доналд Тръмп и Джо Байдън. Не одобрявам нито един от тях като президент на Съединените американски щати. Първият се държи жестоко и нападателно, желае да бъде автократичен водач и не носи отговорност пред никого за дейностите си. Вторият по време на акцията потвърди, че няма способността да вижда вероятността, сила и силата да убеждава.

Не съм американец, тъй че гледната ми точка в изборния ден няма значение. Но знам, че когато се преброят гласовете и прахът се уталожи (ако се уталожи), същинските спечелили ще бъдат китайският президент Си Дзинпин и съветският водач Владимир Путин.

Си и Путин остават на власт, като убеждават своите жители, че техните системи за държавно ръководство са по-добри от западните демокрации. Тръмп се трансформира в благословия за тях, тъй като държанието му във властта граничи с престъпността. Той не се интересува от Конституцията на страната и популяризира неистини и ненавист. Той показва Китай и Русия като съществени съперници на Америка, постанова им наказания и прави заплашителни изказвания.

Опитите на претендентите за президент да си крещят един на различен на дебатите, ужасните неточности по време на битката против пандемията, когато управлението се подиграваше с ограничения като носенето на маски и общественото разграничаване, сривът на американската стопанска система и големите числа за безработица - всичко това улеснява водачите на Китай и Русия да приказват, че демокрацията е разрушена, че е порочна и разрушителна.

Заставайки на кормилото на единствената свръхдържава в света (за каквато Америка се прогласи сама), Тръмп не крие, че се възхищава на Си и Путин, които ръководят в техните страни с стоманен пестник. Тръмп реши да откри общ език със севернокорейския водач Ким Чен-ун, който съгласно мнозина е най-бруталният деспот, да приказва с него за мир и даже да излезе дружно с него на сцената. И тогава още веднъж приказва за своето удивление към севернокорейския водач.

Сякаш доказвайки, че са значими единствено извратените мисловни модели на Тръмп, неговият президентски екип оставя след себе си разрушителна диря от раздрани интернационалните съглашения, съмнение към Тръмп от непознати страни и съществено разделяне в страната по политически, стопански, просветителни, етнически и расови тематики.

Чужденците гледат на протичащото се и потръпват, представяйки си какви ще бъдат идващите четири години с Тръмп, в които облаците на незнанието, расизма и върховенството на белите ще се сгъстят и потъмнеят. Китайско знамение приказва за злополучие тази година. Има прогноза, че ще бъде още по-лошо: доста прясно изкопани гробове през зимата и гибелта на половината от международното население през идната година.

Тези, които имат вяра в сходни пророчества, елементарно могат да си показват този смут като кулминационната точка на спора сред Съединени американски щати и Китай. Изглежда двете страни се доближават до него. Доказателство за това е войнствената изразителност и дейностите на крайнодясната администрация на Тръмп.

Що се отнася до Байдън, той не направи усещане по време на акцията си, както и като вицепрезидент при предшественика на Тръмп Барак Обама. За разлика от Тръмп, този човек има съвсем половин век политически опит и той схваща по какъв начин действа системата, къде са нейните граници и какъв брой значими са съдействието и компромисите.

Но той също по този начин твърдо има вяра, че американският метод на живот е най-хубавият и по тази причина всеки би трябвало да върви точно по този път. Байдън е корпоративен до мозъка на костите си. Той не е толкоз неприятен като Тръмп, само че е прочут и със своя расизъм и неглижиране на дамите. Освен това Байдън е еднообразно свиреп, когато става въпрос за споровете. Той поддържа войната в Ирак, по време на която бяха убити стотици хиляди цивилни, стартира бежанска рецесия и се роди терористична организация „ Ислямска страна “.

Американската народна власт беше в плачевно положение още преди Тръмп да пристигна на президентския пост. На изборите през 2016 година демократите завоюваха известния избор, само че изгубиха с електорални гласове, защото остарялата политическа система на Съединени американски щати в никакъв случай не е била ревизирана или подобрявана. Но това е единствено един аспект. Допълнително доказателство за слабостта на американската народна власт е, че Тръмп съумя да окомплектова Върховния съд с консерватори, които ще заемат поста си до живот.

Политическата система, която предлага на гласоподавателите сходни на Тръмп и Джо Байдън, има явни проблеми. Всичко това е неприятно за Съединени американски щати, Китай и света. Разделенията в Америка единствено ще се задълбочават.

Съжалявам за американците и съм обезпокоен за нашия свят.

Поздравявам ви, господа Си и Путин, за успеха ви на американските избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР