ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Да очакваме ли гражданска война в САЩ?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През идващите дни водеща вест в международните медии ще бъде ставащото в Съединени американски щати, където опълчването сред Тръмп и Байдън и техните последователи в никакъв случай не е било толкоз огромно от времето на Гражданската война през 1861-1865 година А още преди една година социологическо изследване в Съединени американски щати сподели, че 67 % от американците считат, че следва революция. И се готвят за нея. Според създателите на проучването изборите през 2020 година ще бъдат по този начин разделящи и водещи до гърмеж както изборите през 1860 година, които предшестват гражданската война през 1861-1865 година Изследването демонстрира, че болшинството от американците са не просто неудовлетворени от политиката и политиците, а са ужасно ядосани, гневни са. Очакват мощно отрицателна акция и от двете страни в идните избори, която ще ускори опълчванията и приближи страната до ръба на гражданската война.

Неолибералните НПО-та и соросоидите у нас са в нервност в желанието си да махнат Тръмп, а евроатлантиците с трепетно неспокойствие се надяват Байдън да победи. Който и да победи обаче може да се чакат непредвидени събития. Така е тъй като всички типове несъгласия са изострени до прекаленост от икономическата рецесия сега. Класовите несъгласия сред най-богатата олигархия в международната история и губещата своите предишни позиции междинна класа, безработните, бедните, живеещи по улиците американци. Социално икономическото неравноправие е в мащабите на другата огромна рецесия, породила икономическите бедствия през 1929-1033 година Расовите несъгласия в субективното схващане на милиони американци са по този начин изострени и нерешени, както те са били възприемани по времето на Мартин Лутър Кинг. Още през 2004 година в своята последна книга „ Кои сме ние? Предизвикателствата пред национална еднаквост на Америка “ популярният Самюел Хънтингтън приказва за наклонността на демографски промени в расово и етническо отношение на американското общество, водещо до понижаване на количеството на белите американци, протестанти, които ще носи тежки разделения в американското общество и това към този момент се демонстрира все по-силно. Класовите социално-икономически разделения се демонстрират все по-силно и посредством расови и етнически форми. Неслучайно огромната част от последователите на Тръмп съгласно социологическите проучвания приказват, че обичайният американски метод на живот изчезва по този начин бързо, че „ ние може би би трябвало да използваме мощ, с цел да го спасим “.

Тръмп е на 74 години, а Байдън ще навърши този месец 78, всеки от тях няма какво да губи повече в този живот и са се хванали гуша за гуша на живот и гибел. Тръмп намерено приканва за престъпно гонене на Обама и Хилари Клинтън, както и на Байдън и неговото семейство. Всеки от тях разчита на различни расови групи – Тръмп моли към белите американци и християнското население, а Байдън към мултикултуралисткото расово, религиозно, етническо, джендър разнообразие, въпреки че всеки от тях се мъчи да притегли и от гласоподавателите на другия. Консерваторите молят към обичайните полезности, предишното великолепие и националното ограждане от останалия свят, демократите си остават неолиберални глобалисти, които ще се борят за запазването на досегашния международен порядък. Демократите размахват опасността от климатични промени и пандемията от Covid-19, Тръмп клейми и осмива и едното и другото като плашила на своите съперници.

Мащабите на дълговата серпантина на семействата, фирмите и федералното държавно управление ускоряват упованията за загуба на международната позиция на $ и бягството от доларови активи. Бедствената в Съединени американски щати пандемия от COVID-19, заразила над 9 милиона души и умъртвила над 200 000, форсира поляризацията на трудовия пазар, защото служащите с подготовка на ниво приблизително обучение са замествани от такива с ниска подготовка или без подготовка, а автоматизацията ускорява дуализма на трудовия пазар. Затова и политическото разделяне в американското общество, съгласно социологическите проучвания е голяма.

Неслучайно делът на американците участващи в сегашните избори е по-голям от всеки път през последното десетилетие. Огромно количество хора считат, че би трябвало да покажат какво желаят в политиката. Видяхме по какъв начин убийството на един черен американец извади през последните месеци милиони хора по улиците и провокира всеобщи конфликти, протести и даже оповестяването сред 8 юни и 1 юли 2020 година на самостоятелната „ Народна република Сиатъл “. Социално-психологически обстановка може да се опише на ежедневен език – като „ буре с барут “, на езика на теорията на революциите – като „ революционна обстановка “, а на езика на теорията на системите – като неравновесно положение на системата, която е в бифуркационна точка и дребни събития може да я тласнат в непредвидена посока.

През 2016 година, когато излезе на сцената Тръмп известният американски историк и клиометрик Питър Турчин издаде своя бестселър „ Епохи на безпорядъка: Структурно-демографски разбор на американската история “, в която въз основата на емпиричен разбор на американската история открива 50 годишни цикли, през които се демонстрира ясно повишаване на опълчванията и политическата неустойчивост. Той демонстрира, че през последните години към 70 % от американците считат, че Америка върви в неправилна посока, а действителните заплати на американските служащи през днешния ден са по-ниски в сравнение с преди четиридесет години, до момента в който мултимилионерите са четири пъти повече. С повишаването на неравенството, политиката става все по-мръсно нещо и на политиците се гледа все по-негативно. Всяка година от ден на ден американци стрелят, убивайки някого, а в този момент от ден на ден са подготвени да убиват представители на страната. Той предвижда трендовете, на които стана изразител Тръмп, отбелязвайки че няколко употребявани от него знака за политическа непоклатимост ще стигнат своя пик през 2020 година. Америка ще бъде залята от насилствени талази вследствие на възходящото неравноправие и измененията в демографската конструкция на популацията.

Влиятелното американско списание „ Атлантик “, което стартира да излиза през 1857 година, в навечерието на гражданската война в Америка, посвети още декемврийския си брой през 2019 година на тематиката „ Как да спрем гражданската война “, отбелязвайки по какъв начин Америка се разпада на части. Наскоро то излезе със публикация, озаглавена „ Защо 2020-те години може да бъдат по този начин рискови като 1850-те години “, когато бе предходната революция. Да, по този начин рискови са. През 1850-те години Републиканската партия е почнала борба за смяна на статуквото, за заличаване на робството в разграничената на южна и северна част Америка, а в този момент се бори за смяна на неолибералната глобализация, обвързвана с крах на приходите на огромна част от американците, деиндустриализация на страната и напредък на нови световни сили. Дори демократите да завоюват повече гласове на изборите, то Върховният съд е в ръцете на републиканците, а преобладаващо републиканските райони може да не бъдат съгласни с резултатите, изключително тези, които са дали своят вот по пощата. Тръмп към този момент нееднократно съобщи, че гласуването по пощата ще докара до фалшификации, както у нас съперниците на ГЕРб декларират, че в случай че не се гласоподава машинно ще има фалшификации.

Затова и в Съединени американски щати през днешния ден атмосферата е буреносна, а всеобщите настройки са, че една нова революция е изцяло допустима. Преди месец излязоха данни от ново социологическо проучване, съгласно което 61 % от американците считат, че са на ръба на нова революция, а 52 % декларират, че към този момент се запасяват с храна и други витално значими артикули в очакване тя да стартира. Мнозинството от американците се готвят за революция. Запасяват се храна и оръжие.

Очакванията в самите Съединени американски щати в това отношение са показателни. Телевизиите демонстрират по какъв начин магазините в центровете на огромните градове затварят и прозорците им се покриват с най-различни отбрани в очакване на протести и опустошения. Уолмарт, най-голямата комерсиална верига в Съединени американски щати, отстранява оръжията от магазините си, където до момента бяха огромен бизнес, страхувайки се, че протестите и митингите ще доведат до навлизане и завладяване на тези оръжия от недоволните тълпи. А и в този момент в домовете на всеки 100 американци има приблизително над 120 оръжия, с които те са подготвени да стартират да стрелят. По време на пандемията американците форсираха снабдяването си с нови оръжия. Общо над 400 милиона са револверите, пушките и всевъзможни други оръжия, които са не в ръцете на полицията или армията, а на елементарните жители и могат да влязат в деяние незабавно. Могат да почнат да стрелят.

Автор: Васил Проданов

Източник: " 24 май "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР