ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Протестите приключиха, гответе се да сте будни на изборите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За мен митингите завършиха към 2-ри октомври и по този начин беше редно. Редно е в този момент всеки да си отиде вкъщи и да се готви за изборите, да сте будни на изборите. Няма потребност от митинги към този момент. Няма потребност от хора да студуват по улиците и да се заразяват един различен. Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно проведените митинги.

Това съобщи пред Българското национално радио писателят Захари Карабашлиев, който е и един от подписалите се под отвореното писмо за оставката на кабинета интелектуалци.

" Идеята, че можеш да продължиш един ден повече да си във властта, в случай, че е потвърдено, че това си ти (снимките и записите - б.р.) - каква работа имаш да държиш властта непременно, само че - сбъркал съм ", уточни Карабашлиев и добави, че публичното мнение към този момент е събудено - нещо, за което никой не е мечтал през месец март.

Карабашлиев разяснява и скорошното изявление на някогашния културен министър Вежди Рашидов, който дефинира подписалите се под писмото за оставка интелектуалци като " заряд ". Извън скоби обаче извади точно името на писателя и това на Александър Морфов, като загатна, че те би трябвало да му бъдат признателни.

“Не намирам думи, с цел да изразя отношението си към някогашния министър на културата Вежди Рашидов, който се отнася към хората като към заряд. Можете ли да си визиите цивилизована страна, в която някогашен министър се изрича за хора като за заряд? За мен това е дефинитивна диагноза на този режим, който е позволил толкоз високо във властта подобен човек, а и диагноза за този човек, който се отнася към хората като към пълнеж”, уточни Карабашлиев.

" Описах в собствен текст случая. приказваме за една безочливост и неистина. В Брюксел бяха поканен от непрекъснатото посланичество да произнеса тирада за 24 май. Затова не съм получил нито лев хонорар.... Ако за неща, които са елементарно проверими, този човек лъже, представете си пък за неща, които са по-трудни за регулиране ", уточни писателят.

" Не съм подкрепял ГЕРБ, аз поддържам българския дух, слово и еднаквост. Не мога да поддържам политическа групировка, с цел да получа облаги. Това е неуместно ", съобщи Карабашлиев по адрес на мнения, че интелектуалците, подписали се под писмото са " обърнали палачинката " и са трансформирали позицията си по отношение на властимащите, които до неотдавна са подкрепяли.

По думите му в днешно време продължаваме с рефлекса, че политиката е нещо мръсно и ние не би трябвало да се бъркаме там.

" Това е добре употребявано от политиците. Ето една комфортна група, която я разкарваме, като ги овъртолваме в нашия дискурс и така нататък Веднага този глас на разсъдък и истина бива маргинализиран. Аз не отбягвам от тези неща - на митингите бях от първия ден, за мен е било най-естественото нещо да стачкувам, да изразя гражданската си позиция, да подпиша ", добави Карабашлиев.

Писателят направи и коментар във връзка Деня на националните будители:

" Имам изключително отношение към празника. Усърдно честваме 8-ми март, само че знаем какво е отношението към дамите във връзка с статистиката за насилието над дами. Усърдно честваме будителите, само че знаем какво е отношението в исторически проект на целия народ, а и на политиците към тях. Имам изключително отношение към Деня на будителите, тъй като постоянно фетишизираме празниците или позиции и ги трансформираме в нещо, което се уважава единствено веднъж в годината ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР