ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

За Цезар, Брут и Мария - Антоанета

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Разделяй и владей (на латински: divide et impera), съгласно електронната Уикипедия е: „... принцип в държавната власт, към който постоянно прибягват държавните управления на страни, състоящи се от разнородни елементи, и според който най-хубавият способ за ръководство на такава страна е разпалване и потребление на враждата сред обособените групи.

В по-широк смисъл това е тактичност (често скрита и непочтена) на основаване, увеличаване и потребление на несъгласия, разлики или различия сред две или повече страни за надзор над тях. Често се употребява от по-слабото малцинство за ръководство на болшинството..” А от историята знаем, че римският пълководец и политик, по- късно и император Гай Юлий Цезар / 100 – 44 година прочие н.е./ е водил точно такава политика на правилото „ разделяй и владей”. Та тази крилата през днешния ден фраза е персонално негова...

И въпреки, че от дълго време не сме империя, и у нас също се появи един „ цезар” или по- скоро подигравка на подобен, който неотдавна напълно не ни изненада с това свое изказване:
„ Обръщам се с цялото ни почитание към младите и тези, които не ни харесват - да знаете, не ви харесваме и ние...”

Заяви го от първо лице, множествено число / „ ние” вместо „ аз”, като потомствен монарх. Да, не прозвуча изненадващо, тъй като ние / неговите поданици/ от дълго време знаем, че той напълно не е министър председател на всички, а на една партия / в случай че може да се назова така/ и на един стеснен контингент от негови хора. Знаем добре, че към този момент не може да понася тези над 76 % българи, които не го утвърждават и твърдо желаят оставката му. Затова разбра и целият свят, само че той не се засрами. Просто не прояви никакво достолепие.

Но пък се залови, освен това хубавичко, да разцепва нацията. Самият той, както тъкмо се изрази един политолог, в този момент е в „ режим на окопна война”, решил е да оцелее непременно, без да мисли за чест и достолепие, освен това с риска да банкрутира, да досъсипе страната. Започна да ненавижда младите от площадите, да ненавижда и умните и мислещите и всички, които настойчиво стачкуват и не го желаят. Вече работи напълно несъответстващо с вярата пандемията и рецесията да му оказват помощ, та „ враговете” му да се провалят. Надява се на умората, на студа, на зимата, на пандемията... Заедно с това прави смешни, обидни подаяния за пенсионерите от по 50 лв. и ги афишира тържествено като някакъв царски манифест, като в това време усилва така и така високите заплати на държавните чиновници, на полицията и жандармерията, с цел да се избави от „ любовта на народа”. Средната класа / която по принцип е гръбнака на държавността/ напряко го нервира, дребният бизнес, макар лъжливите му обещания, е оставен напълно на произвола, ограниченията за спасяването на потърпевшата стопанска система са неефективни, напълно без резултат.

В същото време разпилява милиони като ги дава на съпартийци и доближени, лишавайки от помощ най- нуждаещите се браншове. Освен че ни заробва с десетки милиарди заеми!
Да не приказваме за несъответстващата политика за пенсиите и пенсионното обезпечаване, за хаоса от промяната „ Калфин”, призната през 2015 година при втория кабинет „ Борисов-2”, който раздели нацията.
Така най-после се получиха двете Българии, едната „ Борисовата” с високи приходи, заеми, привилегии, далавери, корупция, с фрапантни нарушавания на Закона и Конституцията, и втората / непривилегированата/, както той самичък се изрази, „ на тези, които не ни харесват, не харесваме и ние” / т.е., множеството! /.

Тоест, Българията на почтените и естествените българи.
И по този начин над разграничената и опустошената във всяко отношение България – от енергетиката, през стопанската система, земеделието, опазването на здравето, образованието та час до културата / тя нали е „ последната дупка на кавала”?!/, към този момент надвиснаха тъмни облаци. Перспективата е отчайваща. „ Но след нас и потоп!”, споделила Мария Антоанета”.

Но дано да не я укоряваме на вятъра. Тя въпреки всичко, не била излизала от Версай, та знаела по какъв начин живее народа на Франция. А нашият „ цезар” знае за мизерията в по- огромната част на страната доста добре, но се прави, че не я вижда. Кръстосва с джипката и хвърля банкноти през прозореца. И не смее да се покаже в София. Казват, че неотдавна си поръчал нощно шкафче с по- огромно чекмедже. Но дано да не не помни за... Брут и за края на Цезар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР