ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Антония Борисова пред ФАКТИ - как 6 души могат да седят на маса в заведение, но 6 деца не могат да учат език заедно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-рано през днешния ден от Асоциацията на езиковите центрове в България излязоха с отворено писмо до медиите и министъра на опазването на здравето Константин Ангелов, с което декларират „ безапелационното си противоречие с последната заповед на министъра на опазването на здравето от 27.10.2020 година, с която се не разрешават „ присъствените занятия в езикови центрове, просветителни центрове, занимални и други, проведени от юридически и физически лица “.

„ Бихме желали да заявим изрично, че до момента сме спазвали прецизно всички наставления и противоепидемични ограничения на Министерство на здравеопазването – в класните ни стаи децата са по едно на чин, на разстояние от 1,5 м, през избран интервал се прави стерилизация на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и така нататък При непрекъснатите, десетки инспекции от страна на РЗИ, постоянно до момента сме били изрядни на 100%, като даже сме получавали похвали от тях “, написа в писмото на Асоциацията на езиковите центрове в България.

„ Да, ние сме образовани и тихи хора (просто, бизнесът ни е такъв), и не дрънчим с тенджери и тигани по площади и малките екрани – може би по тази причина е решено да бъдем поставени в кюпа на „ рисковите “ – дружно с нощните питейни заведения и нощни заведения и футболните агитки. А, може би, решението за нас е да се кооперираме с кафе-сладкарниците и да стартираме да организираме уроците с децата там – по 5 възпитаници на маса плюс 1 преподавател “, написа още в писмото.

От ФАКТИ се свързахме с Антония Борисова от Асоциацията на езиковите центрове в България, с цел да разберем повече за настояванията и мнението на частните обучителни езикови центрове.

„ Първия път успяхме по някакъв метод да се организираме, тъй като тогава беше краят на образователната година, имахме единствено да довършваме часове и успяхме с огромно самообладание и помощ от страна на родителите да се оправим. В момента цялата наша активност е блокирана. Тук става въпрос за деца, които се приготвят и за интернационалните изпити. Няма по какъв начин ние да им организираме онлайн образование, което най-после да даде резултат. В последна сметка става въпрос за тяхното бъдеще и за това дали те ще съумеят да аплайват в точния момент за университети, дали ще получат пълноценна подготовка.

В момента безусловно – неслучайно и в писмото сме го написали по този метод, нашата работа се стопира и ни принуждават да действаме по какъв метод? Нашите групи са не повече от 5-6 индивида, спазвайки тези ограничения, които са дадени от министъра – метър и половина разстояние, учителите ни са непрекъснато с маски, децата на влизане се дезинфекцират, настаняват се по избран график на местата.

Това е огромният ни проблем, тъй като от заповедта излиза наяве, а и министърът го е изказал към този момент в телевизионно изявление, че той ни затваря, тъй като се тормози от смесването на потоците в междучасията. При нас, за разлика от активността в държавните учебни заведения, няма нито огромни междучасия, нито имаме столове, в които да има огромни потоци от деца и да се събират. Напротив, даже и в случай че децата имат някакво петминутно междучасие, те по график и с сътрудниците, които управляват клоновете ни или отиват до тоалетна, или си седят по местата и хапват нещо, в случай че са си донесли, тъй като ние не предоставяме храна “, сподели Антония Борисова.

По мотив ограничаването в работата на езиковите центрове с пет-шест деца в стая, само че работещите заведения с до шестима души на маса, тя сподели: „ Нашите стаи, които използваме – класните стаи, в по-голямата си част при съблюдаване на ограниченията, наложени от министъра, не разрешават образование на повече от пет-шест души в класната стая, тъй като всяко дете седи единствено на чин, а когато спазим дистанцията от 1,5 метра ние не можем да поберем повече от 5-6 деца в класна стая “.

„ Надяваме се, че министърът ще обърне внимание на нашия проблем и ще намерим метод едни към други, тъй че да стигнем до решение на обстановката. Тук става въпрос за хиляди курсисти, които се образоват в нашите школи. В нашата асоциация членуват най-големите и най-дългогодишните компании с име, които приготвят и за интернационалните изпити, които образоват и стотици хиляди възпитаници годишно “, сподели Борисова на въпрос за упованията на Асоциацията на езиковите центрове в България.

Освен деца обаче, езиковите центрове образоват и възрастни. Сертификатите, за чиито изпити деца и възрастни получават подготовка от езиковите центрове са наложителни при кандидатстване за някои университети в чужбина, за кандидатстване на избрани работни позиции. „ При възрастните става напълно занимателно, тъй като възрастните курсисти имат право да посещават семинари, могат да вървят на спектакъл, само че не могат да дойдат да покачат квалификацията си, което би им помогнало, изключително в тази обстановка, би им помогнало и за професионална подготовка “, разяснява Антония Борисова.

" Нашата работа, от която, апропо, си изкарват хляба хиляди български учители, се прави оценка всяка година – и то изцяло обективно – от най-престижните просветителни институции в Европа и света. А оценката, в действителност, са хилядите ученици на езикови центрове в България, одобрявани всяка година да следват в Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард и десетки други топ университети в света. Приети там с помощта на изключителното равнище на познания, показано на изпитите за документи на Cambridge Assessment English, IELTS, TestDaF, DELE и така нататък А тези познания, в голямата си част са добити в областта на така наречен неофициално обучение – частни езикови и изпитни центрове, школи и занимални ", написа в писмото на асоциацията.

„ Голяма част от родителите упорстват децата да посещават физически класове, а не онлайн часове, изключително когато става въпрос за образование на деца от началния курс. Не просто към този момент го пробвахме, само че мисля, че за всички е пределно ясно, че ние няма по какъв начин да ограмотяваме деца онлайн. Представете си едно дете от предучилищна възраст или от първи клас, което ние би трябвало да ограмотим. Как ще му покажем по какъв начин се изпитва буквата да вземем за пример? Не е пълноценно образованието онлайн и от това губят децата. Да не приказваме към този момент за бизнеса и за финансовата страна на нещата, защото на нас ни е извънредно мъчно и сега, а да не приказваме, в случай че продължат тези ограничения.

С всички тези ограничавания, които постанова министърът ние към този момент поносим финансови загуби, тъй като сме разделили групи, с цел да могат децата да са на вярното разстояние, разделяйки една група би трябвало да предвидим по-голям брой преподаватели, разходът ни е двоен. Въобще обстановката не е приятна “, разяснява Борисова.

„ Нашите старания не престават. Ние към този момент изпращахме преди към месец и половина едно писмо до министъра на финансите, министъра на опазването на здравето и министъра на образованието. За страдание до ден сегашен имаме само отговор от Министерството на образованието, който, несъмнено, предстоящо не е съответен “, сподели Антония Борисова от Асоциацията на езиковите центрове в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР