ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ричард Алибегов пред ФАКТИ: Най-вероятно не заведенията са огнищата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От през днешния ден - 29 октомври, като противоепидемична мярка се преустановяват " визитите в нощни заведения, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други сходни нощни заведения за развлечения на закрито " след заповед на министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов. Ограничението на заповедта е за интервала от 29 октомври до 12 ноември 2020 година.

От ФАКТИ се свързахме със съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, с цел да приказваме за тази мярка, за упованията и настояванията на бизнеса. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Алибегов, казвате, че в случай че всички заведения затворят към 400 хиляди души ще останат без работа. Разбира се, това още не се е случило, само че чисто хипотетично, до какво би довело?

- Първият път някак станаха нещата. Неясно по какъв начин, несъмнено. Пуснахме ги в заплатен отпуск и ги изплатихме, хората си взеха парите, по-късно минаха в неплатен отпуск. Имаше банкови заеми за личен състав, те ги изтеглиха. Някои хора отидоха на борсата. С такива начини, комбинацията стана предишния път. Сега това всичко е изчерпано.

Вие сте си взели платените отпуски, вие сте взели към този момент един банков заем от 1500 лв., едвам изкарате – такива бяха заемите, които ги даваха, и на борсата сте били към този момент. Сега в случай че се случи това, няма никакъв излаз. Сега сме в ситуацията на нощните питейни заведения и клубове, на които им се случва това и действително от през днешния ден личният състав в цяла България на цялата нощна клубна сцена плюс почистващи компании, охранителни компании, актьори, артисти, танцьори, диджеи, осветители – всичко, което е съпътстващо към нощния бизнес, е на улицата. Край. Тези хора от през днешния ден нямат един лев.

- Какво би могло да се направи за тях – заведенията да работят или би могло да има държавна мярка, която да се вкара?

- Тъй като всички лекари се оповестиха против нощните заведения, ние няма по какъв начин да спорим против лекарите, макар че няма потвърдени огнища в нощните заведения, макар че в Европа всичко е затворено от три седмици и числата се качват и очевидно не е в заведенията казусът, т.е. може би гледаме в неверната посока.

През цялото време това се пробвам да кажа – най-вероятно не заведенията са огнищата. Но с лекари няма по какъв начин да се спори и в този момент сме в обстановка, в която всичко това е затворено. Ние не поискахме никаква помощ за нас като бизнес, поискахме да бъдат поети 80% от заплатите или една минимална работна заплата на всеки чиновник, на който му е неразрешено да работи със заповед. Вчера входирахме в Министерството на труда и обществената политика това искане. Сега чакаме дата за среща и да забележим по какъв начин ще се развият нещата.

- А какви са упованията Ви – дали тези 80% биха могли да бъдат покрити?

- Осемдесет % или една минимална работна заплата, за мен това е нещо обикновено. Държавата не разрешава да изпълнявате вашата специалност, тъй като тя в даден миг е рискова – сякаш, макар че не е потвърдено, значи страната би трябвало да обезпечи приход. Мисля, че това е най-нормалното нещо. Даже този приход е доста дребен, тъй като в нашия отрасъл минималната работна заплата към този момент е 800 лв. по наше предпочитание от 1 юли. Знаете, че в този отрасъл се разчита доста и на бакшиш, само че добре, когато това всичко го няма, най-малко страната да даде една минимална работна заплата и към този момент работодателят ще направи каквото може за хората. Ние няма да ги оставим с калта.

- Разговаряйки със чиновниците си, те по какъв начин са настроени към тези ограничавания?

- Притеснени са, несъмнено. Те са от през днешния ден безработни. Кой ще заплаща заемите, кой ще заплаща наемите, кой ще заплаща живота им? Те от през днешния ден за на следващия ден остават на улицата. Сега те разчитат на нас. Ние ще създадем каквото можем, само че желаеме страната да поеме своята отговорност и да заплати една минимална работна заплата. Че ние няма да оставим нашите хора, няма да ги оставим. Това са хора, с които ние работим от години всеки ден.

- Има ли заплаха това да докара до банкрут на бизнеси?

- Разбира се, какъв брой ще издържим? На всички ни е ясно, че тези 14 дни са просто някаква дата. Ние се притесняваме, че най-вероятно ще стигнем до март с нощните заведения, което значи край. Деветдесет % няма да устоят. Десет % ще устоят – тези, които са на лични терени, които нямат заеми.

Това, което успяхме да приказваме със Столичната община на равнище София беше общинските наеми да отпаднат – там, където има заведения в общински пространства, и с страната да договорим там, където има заведения в държавни институции, да отпаднат наемите, само че това е доста дребен %. Деветдесет % са в частни взаимоотношения.

- Извън това, че приемате, че има заплаха да бъдете затворени до март, нощните заведения подготвени ли са за зимния сезон, вложили ли сте в средства за използване на противоепидемични ограничения?

- Всичко, което е трябвало да осъществим по закон е изпълнено. Инвестициите са от преди два месеца. Това, от което ние се притесняваме е, че нощните заведения няма да ги отворят, само че ще се стигне и до там да затворят и заведенията за хранене и кафенета. Тогава към този момент в случай че няма държавна помощ, не зная по какъв начин ще стане, само че на този стадий приказваме единствено за нощни заведения.

Факт е, че сред 80 и 100 хиляди души ще останат на улицата и с днешна дата са останали към този момент. Освен работещите и всички съпътстващи, които изброих. Сега ще забележим какво ще се случи с тези хора. Минимална работна заплата – добре, само че това не може да е нещото, с което те ще живеят непрекъснато. Да кажем за един месец ние ще помогнем, втори месец в случай че останем затворени и страната ги обезщети с една заплата, ние отново ще помогнем, ще додадем от горната страна, тъй като е ясно, че с 600 лв. няма да изкарат – да си платят наемите и всичко, само че на един трети месец какво ще случва? Четвърти, пети месец, когато ние към този момент няма да можем да оказваме помощ, тъй като няма да можем и на себе си да помогнем?

Ние сме на мнение, че не са заведенията казуса и това ще се потвърди с времето – както е в Европа. Там всичко е затворено, само че бройките се качват. Когато са затворени в този момент нощните заведения, това не значи, че хората ще си седят у дома. Те ще се провеждат на частни купони, ще си наемат вили, ще се събират в жилища към този момент без никакви противоепидемични ограничения и надзор. Не могат да приберат хората у дома, те няма да си стоят у дома. Младите хора в Студентски град ще си останат у дома? Ами, не.

Ние няма какво да желаеме за бизнеса от страната, само че най-малко хората на трудов контракт да бъдат обезпечени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР