ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Пламен Мирчев, автоинструктор пред ФАКТИ: Предлагаме да преминем към Министерство на образованието

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Недоволството на автоинструкторите към готвените промени в Наредба 37 и Наредба 41 продължава, а автоинструкторите заплашват с следващ митинг в утрешния ден. От ФАКТИ се свързахме с инж. Пламен Мирчев - член на Управителния съвет на Националното съдружие на преподавателите, автоинструкторите и образователните центрове, с цел да разберем повече за настояванията на обучителите на кандидат-водачите. Разговора ни четете в идващите редове:

- Инж. Мирчев, при започване на годината имаше работна група, която обсъждаше измененията в шофьорските курсове – какво се случи оттогава до момента?

- В тази среща участвахме ние и други браншови организации. Нашата браншова организацията се споделя Национално съдружие на преподавателите, автоинструктурите и образователните центрове. Участваха също и сътрудници от университети – от Русе, от Технически университет, както и представители на органите на министерството на вътрешните работи.

След митинга на 14 януари се направи работна среща, проведена от Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " с ръководител Малина Крумова, за която благодарим. След това пристигна пандемията, не успяхме да създадем други такива срещи. По-късно разбрахме за Наредба 37 и 41, които касаят нашия отрасъл – Наредба 37 касае преподаването на кандидат-водачите на МПС по доктрина и процедура, а Наредба 41 е за взривоопасни товари, така наречен ADR-и за по-високите категории. Не бяхме поканени на разискване и разбрахме от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ към Министерството на превоза, че такова публично разискване е направено от 14 септември до 14 октомври, което разискване е коментирало електронния надзор и часовете, които трябваше да станат 42 часа.

Министърът на образованието издаде една заповед, с което да се вкара електронен надзор и часовете да станат 42 часа, а Министерството на превоза и в частност Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и господин Рановски трябваше да създадат по този начин, че да влезе в действие тази разпоредба и по тази причина тя беше подложена на разискване.

Протестът беше провокиран от ел. контрола и тези 42 часа. В момента това е казусът – не можем да се разберем болшинството браншови организации и останалите организации, които споделят, че също са браншови организации, само че аз мога да подчертая, че ние знаем доста добре какво желаеме и по какъв метод да го създадем. Съвместно с Министерството на превоза, взаимно с Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " и Малина Крумова считаме, че можем да седнем, отначало да разгледаме тези наредби 37 и 41, естествено, с по-широк кръг хора от браншови организации.

- Какво би трябвало да се промени в тези наредби?

- Едно от нещата е прекъсване на заповедта на министъра на образованието – т.е. да не се вкарва ел. надзор и 42 часа. Ще дам образец с Германия. Там е строго регламентирано и е казано кой има право да изпитва, по какъв начин се изпитват самите кандидат-водачи на МПС, какъв брой часове би трябвало да се дадат. Искам да подчертая, че там минималният час кормилни часове е 15 часа, оттова нататък се дава опция на преподаватели и инструктора да надгражда часовете и да реши какъв брой спомагателни часове би трябвало да се дадат на кандидат-водача на МПС, без значение в каква категория. При нас се постановат 42 часа най-много и вкарване на ел. надзор по Наредба 37 и по заповед на на министъра на образованието.

Ние предлагаме разновидности. Днес разговарях с екипа към министерството на превоза и казахме, че сме склонни на взаимни отстъпки. Вчера се организира една конференция, която се наложи откакто някои сътрудници дадоха протестно писмо до министър-председателя Борисов, до министерството на превоза, до Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Те желаят среща с министър-председателя Бойко Борисов, с цел да може да се реши този въпрос. Ние също насочваме сходна молба към министър-председателя и желаеме среща, с цел да може този проблем да бъде решен. Явно няма да се стигне до някакъв сериозен консенсус, доста от сътрудниците – болшинството, са срещу този ел. надзор.

- Какъв е казусът с този ел. надзор, за какво сте срещу него?

- Не е неприятно да има ел. надзор, нямаме нищо срещу. Ние и в този момент имаме електронни регистри, когато преподаваме ADR – взривоопасни товари. Нямаме нищо срещу електронните регистри, нямаме нищо срещу облекчение на нашата работа. В момента, с цел да станеш преподавател-инструктор и да мине колата на обзор в Министерството на превоза – т.е. в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, ти издават уверение за валидност на автомобила, уверение за учител, а сега някои сътрудници оферират да станем търговски сдружения, оферират трудови контракти и да не сме на цивилен контракти, оферират утежняване на нашата работа с още 3-4 институции, макар че и сега имаме институции, които ни управляват.

Искаме прекъсване на разпоредба 37 и 41 и желаеме полемика. След вчерашната конференция аз съм скептично надъхан, само че би трябвало има някаква дипломатичност и би трябвало да се стигне до някакъв консенсус с този ел. надзор.

Държавна сигурност от дълго време към този момент е отминала - не желаеме да ни управлява и да следят нашата работа. Няма смисъл от наблюдаване. Могат да ни облекчат работата – да си вкараме лицензията по електронен път, да ни издадат уверение по електронен път, позволение по електронен път, прекачване от една школа в друга на курсист също може да става по електронен път с разрешението на школите, само че да ни следят по какъв начин работим и да ни управляват го няма на никое място в Европа. Аз съм изумен кой ги е дал тези предложение, макар че те се демонстрираха – няколко организации, които нямат нищо общо с образованието на кандидат-водачите на МПС. Ние знаем кои сме браншовиците, макар че сме много браншови организации.

Смятам, че може да се стигне до консенсус и съществено преразглеждане на тези наредби 37 и 41 и със съдействието на ръководителя на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова можем да го изпълним това нещо и да преминем към нов спор.

- Какво оферирате вие?

- Подхвърлихме го още след 14 януари. Предлагаме щом не можем с Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и министерството на превоза да се разберем, да преминем към министерство на образованието, то да реализира сериозен надзор върху нашата активност, а Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " да вземе държавния изпит.

- И други Ваши сътрудници са ми казвали за това искане и звучи разумно, от гледна точна на това, че вие сте обучителни центрове.

- Разбира се, ние няма да ставаме търговски сдружения, няма да вършим хотели. Другият проблем е с трудовите контракти. И тук ще се разберем, само че би трябвало да се приказва, а дебатът сякаш завърши. Утре ще има митинг, много сътрудници ще участват. Ние би трябвало да седнем дипломатично и да се разберем, няма да стане с такива конфузни и показни обстановки, тъй като рано или късно страната си е страна и ние, колкото и да протестираме, страната е взела решение и нищо чудно да реализира това нещо.

Нямам нищо срещу другите браншови организации, само че не може браншови организации, които не са в нашия сектор да вземат отношение по нашето образование. Ние сме преподаватели-автоинструктори и знаем какво желаеме. Ще се разберем за този ел. надзор. Сигурен съм, че ще се стигне до някакво съглашение. Не се ли разберем, тогава Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " да поеме изпита, а министерството на образованието да управлява нашата активност.

Имам и още една забележка – виждам, че някои превозвачи от по-високите категории също взимат отношение и се бъркат в нашето образование. Не съм склонен, че нашите кандидат-водачи и към този момент водачи на МПС в по-високите категории не могат да ръководят товарни коли. Не съм склонен, че не могат да влизат в товарния автомобил. Все отново държавният изпит се организира от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Това значи, че организацията не си прави работата, а не ми се има вяра организацията да пуска и изпитващите да пускат кандидат-водачи на МПС, които не са подготвени. Все отново организацията управлява този държавен изпит. И тук е казусът - Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ по едно и също време прави държавния изпит, по едно и също време и управлява държавния изпит, което е малко необичайно.

Имаме предложение и тези ADR товари да минат към автошколите. Периодичната инспекция за професионална подготвеност се прави сега и от автошколи, и от превозвачески компании. Ние сме срещу това нещо. Това би трябвало да мине към автошколите и ние да правим на 5 години инспекция на професионалната подготвеност на всички водачи в по-високите категории.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР