ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как Тръмп промени световната политика

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Америка над всичко " - Доналд Тръмп хастари обичания си девиз с необмислено гонене на личните ползи, борби, изненади и конфузии. Тази негова политика ще окаже съществено влияние и в бъдеще.

" Америка над всичко " - този девиз, с който Доналд Тръмп влезе в президентската конкуренция през 2016-а година, в действителност споделя всичко за по-нататъшната му външна политика. През миналите четири години тя беше белязана от необмислено гонене на личните ползи и непрекъснати борби, изненади и конфузи. Както и от главозамайващи въртележки на фрагментите.

Независимо от това кой ще завоюва сегашните президентски избори в Съединени американски щати, по този начин описаната политика на Тръмп ще окаже съществено влияние и върху бъдещето. Ето някои от най-важните последици, до които води тя:

Международното съдействие

Откакто е поел поста, Тръмп целеустремено подкопава интернационалното съдействие. Още при започване на мандата си той се отхвърли от комерсиалното съглашение с редица азиатски страни, известно като " Тихоокенско съдействие ". След това Съединени американски щати се отдръпнаха и от редица други интернационалните съглашения и конвенции като Съвета по човешките права към Организация на обединените нации и Парижкото съглашение за климата.

Под ръководството на Тръмп Съединени американски щати все по-често взимат външнополитическите си решения едностранно, а от време на време и в несъгласие с интернационалния консенсус. Типичен е образецът с признаването на Йерусалим за столица на Израел и преместването на американското посолство там.

" Съединени американски щати съществено повредиха една доста потребна своя мрежа от съюзи и интернационалните институции ", изяснява Маргарет Макмилън, професорка по история в университетите в Торонто и Оксфорд. Според нея, това съществено е раздрусало позициите на Съединени американски щати на интернационалната сцена. Нейното мнение се поддържа от едно допитване на института " Пю ", съгласно което в доста страни поддръжката за политиката на Съединени американски щати е достигнала най-ниското си ниво от десетилетия насам.

Авторитетната фондация " Карнеги " стига до извода, че във връзка с интернационалното съдействие сред Вашингтон и европейските столици се е появила философска разлика. Изследователите от фондацията напомнят, че постоянно до момента след Втората международна война трансатлантическият съюз е бил белязан от общи полезности, общи цели и общи подходи.

Разломът сред Европейски Съюз и Съединени американски щати под ръководството на Тръмп е даже освен това от идеология. Сегашният американски президент интензивно подлага на критика и слага под подозрение десетилетните трансатлантически връзки. Той неведнъж и на глас оповестява подозренията си по адрес на съюзи като НАТО и към този момент съобщи, че изтегля американските войски от Германия, тъй като Берлин не давал задоволително пари за защита. Тръмп даже прокара търговски закони срещу европейците, наложи им наказателни мита и заплаши със строги наказания против всички, които вземат участие в градежа на съветския газопровод " Северен поток 2 ".

Професор Макмилън се притеснява, че всичко това води до продължително увреждане на връзките. " Европа беше привикнала да се осланя на " Големия брат " оттатък океана, само че през днешния ден европейците вероятно откриват, че това към този момент явно не е допустимо, че би трябвало да станат по-самостоятелни и да водят своя лична външна политика ", счита историчката.

Китай - във фокуса на прожектора

Тръмп потегли към конфликт с азиатския колос. В началото беше комерсиалната война, избухнала поради наложените мита, а през днешния ден Съединени американски щати към този момент притискат трети страни да не позволяват на китайския тръст Huawey да построява мрежата 5G. Впрочем, острата позиция на Тръмп против Китай получава и поддръжка от редица други политически артисти, които считат, че Китай прекомерно дълго извлича изгода от интернационалните търговски съглашения, до момента в който жестоко нарушава човешките права. Професор Макмилън напомня още, че Китай постоянно нарушава и непознати права на интелектуална благосъстоятелност и, че напреженията сред Вашингтон и Пекин в действителност са съществували още преди Тръмп.

В региона на интернационалната политика Доналд Тръмп притегли внимание и с навика си да употребява обществената мрежа Туитър, предизвиквайки интернационално комплициране. Алекси Дрю от лондонския " Кингс Колидж ", който е експерт по тематиката, дава образец с политиката на Съединени американски щати по отношение на Иран: " За иранците и за техния външен министър Зариф е доста мъчно да се ориентират каква тъкмо е позицията на Вашингтон. Те непрестанно откриват разлики сред мнението на Държавния департамент и това, което президентът Тръмп излъчва по другите канали. Просто сред двете няма координиране ".

Автократи от всички страни

Четирите години ръководство на Доналд Тръмп доведоха до още един подозрителен резултат: мнозина автократи по целия свят набраха повече самочувствие. Американският президент не им се опълчва, а от време на време даже показва удивление от тях. Това безрезервно държание приказва и за (осъзната или не) поддръжка на този вид политика. Тръмп неведнъж даже не реагира на фрапантни нарушавания, както беше в тази ситуация с убийството на журналиста Джамал Хашоги. Независимо от насъбраните улики, че в цялата работа пръст има кралското семейство на Саудитска Арабия, Тръмп продължи категорично да поддържа държавното управление в Рияд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР