ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Новите дрехи на Борисов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През пролетта министър председателят Бойко Борисов беше непоколебим и кахърен, наесен го виждаме отстъпчив и разхитителен. През април, когато България беше под карантина, Борисов плашеше, че пикът идва след Великден. Установените със болестта таман бяха надхвърлили 1500. Улиците бяха пусти, пред питателните магазини имаше опашки. Четири месеца по-късно инфектираните бяха десетократно повече. Но министър председателят към този момент не отваря дума за нови ограничавания. Изоставил е и пролетните хвалби по какъв начин България е за образец на страни като Германия и Франция, които работили по-меко.

Сега новото кредо на ръководещите е, че епидемията е под надзор, здравната система не е претрупана - и е обезпечена с нужното, " безусловно нищо " не постанова повече суровост, а доста страни в Европейски Съюз подхващат ограничения, които " паникьосват другите ". По последни данни, България е с 29 503 доказани случая и 986 жертви на ковид. В болница се лекуват 1500 индивида, 74 от които са в интензивни отделения. Според базата данни на Euronews, смъртните случаи са 142 на 1 милион население, което е повече от Германия, за която данните са 118 на 1 милион население (9856 починали), само че доста под равнищата за Румъния - 306 умряли на 1 млн. население.

Нови ограничавания ще захранят силата на митинга

2020 година научи света, че контролът на пандемията е функционалност от решенията на политиците и качеството на здравните системи. Ако в други страни правят оценка водачите си по метода, по който се оправят с пандемията - и рейтингът им е основан на тези усещания, в България не е по този начин. Протестите изместиха ненапълно паниката и страховете от Ковид-19 и заредиха обществото и политическата система напрегнато.

Когато месеци наред се чуват настойчивите апели към Борисов (и основния прокурор Иван Гешев) да подадат оставки поради мафиотизирането на страната, а в това време се появяват компромати с пачки евро в нощно шкафче и записи, скандализиращи с нецензурност, пандемията е избутана на назад във времето. Страхът от заразяване, макар че никой не може да планува какъв ще е изходът за самия него, някак се банализира. Инфодемията също способства за това.

Премиерът неизбежно си дава сметка, че нови ограничавания ще провокират по-голяма протестна сила. От една страна, ще породят подозрения, че ръководещите ще се изкушат да злоупотребят с изключителни ограничения, от друга - неодобрение измежду жителите, които желаят да се върнат към нормалността. Ако в България се затворят заведения за хранене, питейни заведения и клубове, както е в Чехия до началото на ноември, или се вкара ограничаване да работят до 21:00, както е в Париж и други осем френски града, това ще изкара още хора на улицата. Също и в случай че бъде наложена мярка за не повече от 15 индивида на обществена проява или събиране, каквато работи към този момент в Швейцария - или най-много шестима в Чехия.

Ново затваряне ще е същинска злополука и за заведенията, фитнесите, хотелите, казината, въпреки част от тях да се възползват от понижени от 1 юли т.г. ставки по Данък добавена стойност поради вредите, които им нанася пандемията. Във виртуална конференция за българските медии нощес ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева също предложи да не се стига до цялостно затваряне на стопанската система, а да се залага на баланс сред поддържането на здравната система и икономическия живот.

Добрият овчар

Сбъдва се плануваното от учени и лекари още напролет - стартира втората вълна, евентуално ще има и трета, а светът последователно и мъчно се приучава да живее с ковид. На този декор Борисов играе ролята на положителния овчар - мил и великодушен с парите на данъкоплатците. Вече не плаши, както беше през пролетта, преди да стартират митингите. Великодушен е - по 50 лв. на пенсионерите до постоянните избори и 5% индексация на пенсиите от юли, детски добавки за всички, без значение от приходите. Чрез Оперативната стратегия за храни от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се 504 милиона лв. ще отидат за поддръжка с храни, хигиенични такъми и пакети за новородени. Други 106 милиона от Европейски Съюз са за земеделците. С над 340 милиона повече са парите за опазване на здравето, а 37% от това нарастване отива за лечебните заведения. Догодина те ще получат съвсем половината - 2.374 милиарда лв., от общо 5.084 милиарда лв. бюджет на здравната каса.

За шанс на Борисов ограниченията за превъзмогване на вредите от пандемията съответстват с предизборните времена. Хем са нужни, хем на всички е ясно, че са подкупи. " Просто всеки човек би трябвало да усети в България, че страната в тази пандемия не му приказва единствено за маски и да пази отдалеченост, а дружно би трябвало да преодолеем това знамение гадно, което в света се е нанесло ", прозвуча при обичайна неделна аудиенция на премиера, този път в кравеферма. Тепърва ще стане ясно дали и служителите на реда ще получат нараствания на заплатите и най-важното - ще се резервира ли 10% налог за приходите на физическите лица или ще се вкара необлагаем най-малко и някаква форма на прогресивно данъчно облагане, вяра за което изрази и Кристалина Георгиева.

Ами Ковид-19? Е, в случай че обстановката се утежни, Борисов постоянно може да смени министъра на опазването на здравето.

Автор: Емилия Милчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР