ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо днес Италия се справя добре с пандемията

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Лоредана работи в една пекарна в Рим и се радва, че още веднъж посреща клиенти в магазина. " По време на локдауна беше доста трудно, към момента се опитваме да се върнем към нормалността. За всички търговци тази година беше доста тежка ", споделя тя.

Наложеният напролет локдаун засегнал тежко пекарната, в която работи Лоредана. Локдаунът напролет засегна тежко пекарната. Оборотът паднал с 30%. Сега търговията постепенно стартира да се съживява, в това число и заради към момента ниския брой на новозаразените в страната. През последните дни броят им беше под 2000 случая за денонощие. За разлика от Испания, Франция и Англия, като че ли Италия към този момент е пощадена от " втората вълна " на епидемията.

" Нашата страна си извлече поучения. Може би тъй като бяхме тежко разтърсени от огромния брой на смъртните случаи напролет. Сега сме по-предпазливи. Понеже бяхме първите, които бяха толкоз мощно наранени от пандемията, в това време знаем кои ограничения оказват помощ ", споделя тя.

Травмата от първата вълна е дълбока

Италия към момента държи второто място в Европа по броя на жертвите на Ковид-19. Страната записва общо 34 000 смъртни случая, свързани с ковид. Единствено във Англия жертвите са повече.

Травмата от първата вълна на пандемията още не е отшумяла: множеството италианци прецизно съблюдават правилото за носене на маски в магазините и публичния превоз. Дори богомолците по време на работа в катедралата " Свети Петър " в Рим носят защитни маски. Фирмите пък са задължени да мерят всекидневно температурата на своите чиновници. Термометърът влиза в приложимост даже в магазините за облекла, а и кафенетата. Целувките за привет са позволени единствено сред най-близки другари. Италианците, наподобява, към този момент привикнаха с тези ограничавания. Големи протестни демонстрации против ограниченията няма. Днес те са доста по-дисциплинирани в това отношение. Повечето хора са удовлетворени от сегашната обстановка.

В същото време страхът не си е отишъл. Страхът от " втора вълна ". Но до момента в който броят на новите инфекции остава относително невисок, нещата са търпими, споделят минувачи.

Три основни фактора: дисциплинираност, повече проби и отмора вкъщи

А за какво обстановката в страната в този момент е релативно добра? За това има няколко аргументи, изяснява проф. Раберто Кауда, шеф на Института по инфекциозни заболявания в болничното заведение " Джемели " в Рим: " По-възрастните хора схванаха какъв брой значими са защитните ограничения. И още нещо: напролет просто не се правеха доста проби. Междувременно в Италия се вършат по над 100 000 теста на ден. Поради това откриваме и асимптоматичните случаи на болест, които, както в това време се разбра, играят значима роля за бързото разпространение на вируса. ".

Епидемиологът прибавя и още нещо: че през лятото множеството италианци са си останали вкъщи и не са пътували в чужбина. Ако броят на новите болести въпреки всичко още веднъж стартира да нараства, в Италия към този момент няма да има толкоз доста смъртни случаи, както напролет, уверен е професорът: " Вече знаем, че кортикостероидите понижават смъртността. А напролет не разполагахме с тази информация ", споделя той.

Мнозина в Италия се надяват, че най-лошото към този момент е отминало. Лоредана обаче се опасява от възможен още един локдаун. Пред пекарната, в която работи, е сложена огромна табела, която предизвестява, че вътре се влиза единствено с защитни маски. А последното изречение гласи: " И който счита, че не е задължен да съблюдава това, най-добре да си търси различен магазин ".

Автор: Йоханес Райхарт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР