ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Случаят „Навални”: Руското дежавю, пред което е изправена западната демокрация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 20 август съветският опозиционер Алексей Навални припадна по време на вътрешен полет в Руската федерация сред Томск и Москва. Критикът на Кремъл бе настанен в болница, а след комплицирани дипломатически совалки бе обещано позволение да бъде превозен за лекуване в берлинската клиника „ Шарите”.

Случаят „ Навални” бързо се трансформира в политически проблем и следващо дежавю, пред което са изправени демократичните страни, представляващи противовес на Кремъл. Поредният опит за ликвидиране пред очите на света се нуждае от единна реакция.

Защо казусът „ Навални” би трябвало да бъде обсъждан като опит за ликвидиране?

Военна лаборатория към немските въоръжени сили разгласи, че Навални е бил токсичен с химическото оръжие „ Новичок”, а това изказване бе подкрепено по-късно от самостоятелни лаборатории във Франция и Швеция. Канцлерът Ангела Меркел сподели, че „ без никакво съмнение” Навални е станал обект на офанзива посредством неразрешено химическо оръжие. Това не е изолирана офанзива, а следващият опит за нападение против лица, противопоставящи се на съветската държавна политика. През 2018 година в Солсбъри, Англия, някогашният съветски сътрудник Сергей Скрипал бе токсичен още веднъж с „ Новичок”, а при нападението пострада и неговата щерка Юлия. Кремъл, несъмнено, публично отхвърля да има връзка и с двата случая. Това не е изненада. Но никой не би трябвало да е сюрпризиран, че съветските служби правят сходни покушения, тъй като посредством тях те изпращат сигнал към всеки зложелател на Кремъл, че го чака сходна орис.

Москва – жертва на дезинформационна акция. Или беше противоположното?

Мария Захарова, говорителка на съветската дипломация, изкара Русия в опита за ликвидиране на Навални, тъй като по думите ѝ „ това е поредна осведомителна акция против страната”, която цели да разклати Москва. Според Кремъл няма доказателства Навални да е токсичен. Подобни изказвания са единствено детайл от съветската хибридна тактика, включваща принуждение, хакерски атаки, интервенция в изборите, дезинформация и агитация, която цели да всее разделяне в западните общества, в Европейски Съюз и в НАТО. Чрез офанзивата с химическото оръжие „ Новичок” се реализира и различен резултат – Русия основава подозрение у жителите допустимо ли е още веднъж да се употребява същия способ за нападение при такава гласност, или в действителност зад случая „ Навални” стоят тайни сюжети на западните страни. Според Петер Стано, представител на Европейската работа за външни работи, Русия употребява тайните теории и лъжите, с цел да подкопае и отслаби Европейския съюз, а Ковид-пандемията е основала нова съвършена среда за дезинформация. Насаждат се неистини, с цел да се сътвори комплициране, в това число и конспирацията, че казусът „ Навални” е комплициран западен скрит план за вътрешно дестабилизиране на Русия.

Отговорът

Британският министър председател Борис Джонсън осъди подлия акт на отравянето, до момента в който френската дипломация изиска отговори от Русия. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лейен разказа като „ страхлива” офанзивата против Навални, която бе наказана и от НАТО. Политическите изказвания са потребни, само че сами по себе си няма да доведат до смяна, тъй като Русия е малко евентуално да стартира транспарантно следствие. Демаршът в миг на удар против човешките полезности и права може да бъде последван от налагане на наказания, изпъждане на съветски шпиони, даже затваряне на дипломатически сгради. Друг метод на деяние против Москва е преразглеждане на енергийни планове като „ Северен поток-2”. От партията на Меркел към този момент имаше сходни апели. Западните страни би трябвало да отговорят в един глас и уверено, тъй като мълчанието ще е знак на единодушие с репресивните подходи на режима на Владимир Путин. Подобни опити за изтезания демонстрират слабостта на режима, а не са знак за неговата мощ. Демократичните общества би следвало да изпратят координирано обръщение, че такива офанзиви не се толерират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР