ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Започват ли САЩ нова Студена война!?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Опитват ли се Съединени американски щати да стартират нова Студена война, разяснява американското списание Nesweek, представено от Агенция " Фокус ".

Русия е идентифицирала закани по източните и западните си граници, където се стреми да възпира дейностите на непознати сили като Съединени американски щати, а също по този начин се стреми да укрепи връзките си с Китай.

Когато съветските въздушно-десантни войски в четвъртък организираха взаимни учения с действителни муниции с беларуски военни по западната граница на размирната източноевропейска страна, съветският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко по време на телефонен диалог с американския дипломат Джон Съливан го осведоми за „ недопустимостта на всякаква интервенция във вътрешнополитически процеси, опити за дестабилизиране и налагане на едностранни медиационни услуги извън ”, говорейки за изборите в Беларус и териториалния спор сред Армения и Азербайджан.

Ден по-рано Руденко беседва за Беларус с китайския дипломат Чан Ханхуей, а също по този начин обменя " отзиви за по-нататъшно задълбочаване на руско-китайското съдействие в разнообразни области ", се споделя в изказването на съветското външно министерство.

Москва и Пекин наблюдават строго границите си и виждат признаци на външна интервенция. В четвъртък китайският външен министър Ван И означи това по време на първата си персонална среща с съветското управление след пандемията на COVID-19.

„ Отделни страни правят едностранни актове на заплашване, намесвайки се без причина във вътрешните работи на други страни, и остро критикувайки Русия и Китай, подкопавайки стабилността и сигурността на регионите към тези две страни “, сподели Ван пред държавната организация Xinhua.

" Единството на Китай и Русия е мощно като камък и нашето другарство е неразрушимо ", добави министърът.

Най-голямото терзание на Русия е Беларус, чийто президент Александър Лукашенко се обърна за помощ към Кремъл, изправен пред мощна рецензия от Запада след следващото му преизбиране за президент предишния месец и репресиите против опозиционните сили, които настояват, че изборите са фалшифицирани

Минск и Москва упрекват НАТО и Съединени американски щати, че подклаждат хаоса в Беларус.

В момента въоръжените сили на двете съюзни страни не престават да се упражняват, тренирайки артилерийски огън по неспокойната граница на Беларус с Полша. А неотдавна полският министър на защитата направи изказване пред Newsweek, в което означи, че „ главният претекст за учението са вътрешните пропагандни потребности на двете страни (Русия и Беларус) “.

Руската войска обаче отхвърли тази позиция.

" Ученията се организират по въпроси за битка с тероризма и не са ориентирани против други страни ", се споделя в изказване на съветското Министерство на защитата в четвъртък.

Министерството на защитата на Беларус излезе със лично изказване, в което отбелязва, че „ сходни маневри получават изключително значение като един от аспектите на укрепването на връзките сред Москва и Минск “ в сходство с тяхното съюзно съглашение.

В ученията трябваше да вземат участие 1500 военнослужещи и 100 броя техника. От 2015 година те са тристранни, тъй като и Сърбия взе участие в тях. Миналата седмица обаче Белград разгласи отдръпването си от присъединяване, като се базира на " ужасяващ и недостоен напън от Европейския съюз " по въпроса с Беларус.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео също разяснява обстановката в Беларус, по-специално, осъждайки Русия. След среща с английския си сътрудник ръководителят на американската дипломация съобщи, че те приканват " всички страни и изключително Русия да почитат суверенитета на Беларус ".

Загрижеността по западните граници нараства, само че съветското управление приказва и за нуждата от подсилване на защитата на изток.

„ Военно-политическата обстановка в източната стратегическа посока остава напрегната. В Източния боен окръг се планува набор от ограничения за обезвреждане на зараждащите закани. Постепенно се построяват войски в изключително значими региони “, съобщи в четвъртък съветският министър на защитата Сергей Шойгу по адрес на висшето военно командване.

Кремъл също отбелязва сериозността на обстановката.

" Повишената военна интензивност на извънрегионалните сили не способства за стабилността в този район ", съобщи в четвъртък Дмитрий Песков, прессекретар на съветския президент, представен от съветската държавна организация ТАСС. " Говорим за увеличение на военната интензивност на доста страни по света. "

Тези чиновници не прецизират естеството на заканите от непознати страни, само че Шойгу прикани да ускори групировката на авиационните и противовъздушните защити. Няколко дни преди този момент съветския МиГ-31 от Тихоокеанския флот и изтребителите Су-35С от Източния боен окръг са направили прихващането на американския стратегически бомбардировач В-1В над Берингово и Охотско море.

Подобни събития не са необикновени, само че последните произшествия се случиха, откакто Помпео предизвести предишния месец за " увеличение на съветската интензивност " в Тихия океан и други райони. По-рано американското Северно командване прихвана съветски военноморски патрулен аероплан Ту-142 и видя съветската атомна подводница „ Омск “ по план 949A „ Антей “ с крилати ракети край крайбрежията на Аляска.

Русия също постоянно показва угриженост по отношение на американските отбранителни системи, които образуват световния щит за противоракетна защита, предпазвайки страната от Европа и Азия. И защото Вашингтон се отдръпна от Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват (ДРСМО) Москва също е загрижена за американските ракетни системи със междинен обхват.

Китай също вижда признаци на дестабилизация, които се обрисуват на изток. „ Някои нерегионални сили се намесват във вътрешните работи на страните от района, провеждайки разнообразни учения и даже провокирайки нов кръг от„ цветни революции “, сподели Ван пред Xinhua, употребявайки термина за поредност от въстания в разнообразни страни по света, които съгласно Китай и Русия, са зародили под въздействието на Запада.

В Азия нарастват разногласията сред Китай и Съединени американски щати за територии, търговия и човешки права. Съединени американски щати също се пробват да изтласкат китайските вложения от Европа. По-специално, Помпео подписа в четвъртък меморандум за съгласие с Литва, с цел да " минимизира рисковете, свързани с 5G мрежата ". Съединени американски щати упрекват ръководещата китайска комунистическа партия в опит да постанова покупко-продажби и партньорство.

Китай отхвърля тези обвинявания. Ван, наяве намеквайки за Вашингтон, съобщи в четвъртък, че Съединени американски щати се стреми да раздели интернационалната общественост и да подчини Пекин и Москва.

„ За да поддържат еднополярна надмощие, тези сили злобно очернят Китай, Русия и други стопански системи в преход, голословно ги задържат и потискат и принуждават други страни да застанат на американска страна. Това се прави в опит да се разгърне по този начин наречената нова Студена война “, предизвести Ван И.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР