ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Financial Times: Борисов под натиск, а българите губят търпение

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Елена Касабова трябвало да има учредения да се усеща недоволна. Тя има добре платена ИТ работа в софийска банка, радва се на почивки в чужбина с щерка си и чака с неспокойствие напредъка в кариерата си, написа финансовият ежедневник Financial Times

Но това лято тя се причисли към хиляди българи, организиращи ежедневни улични митинги в столицата и други градове, с цел да упорстват за оставката на Бойко Борисов, дългогодишният министър председател, и неговия непосредствен сподвижник - основния прокурор Иван Гешев, основен прокурор на страната, поради техния крах да предприеме ограничения против корупцията.

" Корупцията е явна на всички места ", сподели тя пред FT предходната седмица. „ Като безкористен поданик не виждам за какво са нужни дарения за финансиране на детски лечебни заведения и главно здравно съоръжение, до момента в който полицията, депутатите и министрите на кабинета се возят в най-новите модели скъпи коли, платени от държавния бюджет. “

Протестите подчертаха гнева на народа поради всеобхватната корупция в най-бедната държава-членка на Европейски Съюз, което съгласно наблюдаващите отразява тайното съглашение на високопоставени чиновници, сенчести бизнес групи и висши членове на правосъдната власт.

Те останаха значително мирни и релативно дребни до предходната сряда, когато десетки хиляди се събраха пред постройката на държавното управление за първата парламентарна сесия след лятната пауза и полицията насочи пипер и водно оръдие към тълпата. България е класирана на най-ниско място измежду 27-те държави-членки на Европейски Съюз в показателя за разбиране на корупцията на Transparency International за 2019 година Центърът за проучване на демокрацията, софийски мозъчен концерн, съобщи в отчет за 2019 година, че съгласно локалните предприемачи най-малко 35% от договорите за публични поръчки са свързани с корупционни практики.

„ Търпението към системата се изчерпва... Високите налози и високите равнища на корупция затрудняват доста триумфа, без значение в какъв бранш сте решили да работите “, сподели Петър Недевски, притежател на туристически бизнес в София, който участва всеки ден на митинги, откогато те започнаха при започване на юли.

Проблемите на България с корупцията се затвърдиха през 90-те години, когато група олигарси завзеха контрола върху стопанската система, до момента в който идващите държавни управления се бореха за главен ремонт на институциите на страната след рухването на Съветския съюз. Тяхната хватка отслабва, защото стопанската система се разраства, само че най-вече резервира връзките с политиците. Протестите от това лято бяха провокирани от нахлуване, подредено от господин Гешев в офисите на президента Румен Радев, който беше определен с всеобщо гласоподаване през 2016 година и е прям критик на върха на ръководещата партия Герб. Извършен от тежко въоръжен екип за сигурност, набегът добави още към тлееща омраза сред господин Борисов и президента.

Гневът се ускори от поредност от скорошни кавги, в това число обвинявания за отводи на държавни чиновници, платени от избягал български предприемач в подмяна на това, че са му разрешили да поеме интервенцията на държавната игрална компания, и изтекли фотоси на спалнята на премиера в държавно имение, показващо прикрито банкноти от 500 евро в отворено чекмедже. Г-н Борисов съобщи, че някои от фотосите са подправени.

Бившият пожарникар и кмет на София, който кара третия си мандат като министър-председател, господин Борисов господства в политиката на страната повече от десетилетие. Но неотдавна рейтингът му на утвърждение внезапно спадна, като социологическите изследвания демонстрират, че сред 60 и 70 % от българите поддържат настояванията на протестиращите за оставката му. Г-н Гешев изпъкна като прочут следовател, който се опълчва на разделянето на управляващите сред изпълнителната, законодателната и правосъдната власт.

Назначаването му за основен прокурор предходната година провокира рецензии от проевропейските български юристи и докара до улични митинги в София. Протестът от предходната сряда пристигна, когато държавното управление организира особено парламентарно съвещание, с цел да приготви старта на конституционните промени по-късно тази година. Не е ясно какви ще бъдат промените и съперниците виждат проекта като тактичност за отклонение на вниманието от господин Борисов и оставането на власт на държавното управление му до края на мандата. Общите избори би трябвало да се проведат през идващия април. Въпреки че държавното управление обезпечи задоволително гласове, с цел да продължи напред, то е изправено пред ново затруднение през ноември, когато би трябвало да обезпечи поддръжка в Народното събрание, с цел да прокара конституционните промени.

„ Борисов е решен да продължи до края на мандата си, само че по никакъв метод не е несъмнено, че ГЕРБ ще получи гласовете, нужни за привикване на Велико национално заседание... По-вероятно е да забележим интервал на комплициране и закъснение ”, сподели Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и водач на " Демократична България ", проевропейска партия, която изигра видна роля в митингите.

Даниел Смилов, анализатор в Центъра за демократични тактики в София, сподели, че конституционното маневриране на ГЕРБ единствено ще направи протестиращите по-решителни. Последните кавги „ са нагледни образци за това, което хората виждат като корупция на високо равнище “, сподели той. „ Никой не е разследван по подобаващ метод, оставяйки у мнозина възприятието, че господин Гешев е служил за прикриване на такива закононарушения. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР