ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

От 2 септември имаме гражданска война на мутрорежима срещу българския народ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Първият стадий на Великото национално въстание, към този момент наречено и „ новото Септемврийско “, общо взето реализира задачите си.

Показа, или по-точно единствено загатна за размера и градуса на националното неодобрение. Огромната навалица, оценена на моменти даже до 110 хиляди души, извърши до дъно останалото налично от полицейски кордони пространство макар хилядите пречки, създавани от преторианците на диктатурата за напредването на хората към София и в самата столица към площада. Имахме два колосални митинга, невиждани по мащаби от 1990 година, сутринта и вечерта, с задоволително компактно наличие и сред тях в най-горещите следобедни часове. Невиждани от 1990 година по мащаби, само че изпълнени със напълно ново наличие! Тогава митингите бяха два и горчиво опълчени един на различен. Сега митингът е един!

Разбира се, в България има още доста пъти по толкоз протестен капацитет. Следващото издание на въстанието на десети септември сигурно ще добави още количество. Расте и качеството – революцията ражда нови ярки оратори, ражда се ново революционно слово и мисъл. Кове се ново единение и решителност за деяние. Разбити са митовете на мисирската агитация, че митингите били рехави и затихвали.

Демонстрира се слабостта и суматохата, обзела режима. Борисов продължава да обитава в дълбока конспиративност. Въпреки джипните включвания. Не смее да отиде на работа в Министерски съвет, да се покаже пред хора нережисирано, камо ли да мине пешком измежду тълпата през Ларгото като Радев. Носят се клюки, че се бил отказал от защитата на НСО и че го охранявала частна военна компания, която го транспортирала с вертолет.

Борисов няма доверие в НСО – и с цялостно съображение. Не поради дрона на Радев. Имам задоволително добра визия за хората на НСО, с които съм работил от близко преди години около визитите на Желев, Виденов, Стоянов и Костов в Ню Йорк. Тогава опознах и американската Сикрет сървис. Не е допустимо тези кадрови офицери изобщо да могат да дишат Борисов и да не вършат всяка минута убийствено за него съпоставяне с Радев.

Борисов няма доверие и на полицията си – и я е наводнил с наемници-главорези от частни компании, в приблизителни униформи и толкоз тъпи и самонадеяни, че не се сещат да си обръснат брадите и да си скрият татуировките. Каква е националността на брадатите МВР-талибани можем единствено да гадаем. Може би постоянните български служители на реда си приказват с тях от време на време, в случай че имат общ език. Предполагам, наемниците са в пъти по-добре платени от постоянните български служители на реда и сред тях несъмнено царува братска любов.

Борисов гледа на служителите на реда като на пушечно месо и ги остави да се гънат цялостен час под дъжда от бомби, павета и отпадъци, хвърляни от личните му футболни лумпени от „ София запад “, доведени под строй под командата на някогашен герберски вътрешен министър и пуснати на площада с цели торби огромни колкото тенис топки бомби, до момента в който всички други жители бяха пребърквани главно и за дребни джобни ножчета и химикалки. Още на следващия ден редовите служители на реда може да се разпалват против мутроначалниците си и против частните наемници в своите редове. Казаха, че служителите на реда от страната били настанени в четиризвездни хотели и получавали огромни бонуси. Но другояче са зле платени, екипирани и подготвени. По герберски. Пък бяха изложени на въздействието на революцията, дишаха нейния окислителен въздух. Та не се знае кое начало у кого ще надделее. Възможно е в един миг полицията да откаже на служи на мутрата и да се побратими с народа.

Операцията за заплашване на протестиращите, евентуално носеща кодовото наименование „ Чакъра 2 “, носеше отпечатъка на Борисовата параноя и тъпота в цялата им първозданна хубост. „ Кървавата сряда “ на „ кръволока Борисов “ издълба непроходима бездна сред диктаторския мутрорежим и българския народ, която никой към този момент не може да запълни нито с бакшиши. Остави неимоверно число видеозаписи на полицейска грубост, подвигна към този момент огромен интернационален звук и ще докара до десетки и десетки правосъдни процеси, по които България – след рухването на кървавия мутрорежим – ще заплаща милиони. Моралното отвращение на народа пораства и обгръща нови и нови пластове и райони. Протестите се възобновиха с нова мощ още на идната вечер и на 10-ти сигурно ще забележим ново колосално стълпотворение. Би било добре да имаме по едно всяка седмица.

Тъпотията и беззаконността на мутрорежима ни дадоха нови значителни илюстрации на същността си. Бях слисан да видя какъв кокошарник е останал от обилната в миналото арт деко концертна зала „ Георги Кирков “ след герберската мутроархитектурна интервенция за 45 милиона лева, включително за климатика. Речите и държанието на биороботите Караянчева и Дариткова, на цялата герберска парламентарна каналия, прегласуването на корупционните им закони, откритото пазаруване на подписи за внасянето на плана за конституция, за който самичък Борисов се изрече убийствено и изгони правосъдния си министър, претрупан с написването му, антиките на Марешки, парадоксът с инспекциите на „ Хиполенд “ и прекратяването им с телефонно позвъняване... всичките дейности и бездействия на режима без изключение провокират гадене у 80% от българите. Идеята за Народен съд добива все по-зрими контури!

Нежеланието на Борисов да се отдръпна самичък е ясно и го бях планувал още преди близо три години. Той няма да си смени решението. Празни са приказките по какъв начин бил пропуснал късмет да се отдръпна спокойно с пазарлък при започване на митингите. Такъв късмет не е имал. Никой не му е предложил никакъв пазарлък и няма такава опция. Няма късмет обкръжението му да го натисне да абдикира, тъй като въздействието на обкръжението му над него е равно на нула. Татяна Дончева сподели, че трябвало да го изнесат от Министерски съвет със стола. Но кой да го изнесе? Имаме си безспорен монарх-слънце – Луи XIV в чалга вид. От доста години към този момент! Но като че ли едвам в този момент болшинството го схваща. Това е хем, неприятно, хем и ни улеснява доста.

Как падат короните на безспорните монарси?

Обикновено дружно с главите им.

От доста направления към този момент се чуват възгласи, че няма да има мирна оставка и би трябвало мощ. Със сигурност митингите в близко бъдеще, от една страна, ще се научат да изолират провокаторите и да се защищават от полицията, само че от друга, в случай че полицейското принуждение продължи, неизбежно ще се провежда национално опълчение или милиция за отбрана. У нас и другаде в Европа в 20-те години на ХХ век има навсякъде такива милиции, нормално партийни. В България Български земеделски народен съюз има Оранжевата армия, Българска комунистическа партия – военната организация. В Германия Ротфронт и SA водят същинска улична война. И днешните наши протестиращи могат да научат доста бързо нещата, за които към този момент Министерство на вътрешните работи единствено клюки, че ги било намерило в палатките. Както самичък Борисов изясни, до момента в който още не беше в конспиративност, когато биеш, те бият. Ето Антифа в Европа и Съединени американски щати. Ето жълтите жилетки и гръцките бунтовници.

Доста способни генерали от запаса се появиха към Радев в последно време и това надали е инцидентно. Обаянието на президента, този примерен боен пълководец, измежду хората с пагони, е осезаемо. Днес обаче го гледах по какъв начин води срещата с извиканите за пояснения нагли тулупи от Министерство на вътрешните работи и службите. Би трябвало да се забрани на чиновниците да си бръснат главите като сикаджии. Главсекът на Министерство на вътрешните работи макар бебешкото си лице с тоя гол череп наподобява на рецидивист. Тези хора са правилни на Борисов, тъй като се борят за личното си оцеляване. Но битката им е обречена.

Разбира се, боен прелом в страна от Европейски Съюз ще е прекомерно екзотично решение, след което може да последват и други екзотики като да вземем за пример разстрели... Макар и не по-екзотично от фигурата на Борисов като европремиер сама по себе си. Да се надяваме, че този сюжет ще бъде изрично избегнат, въпреки че опасността от него може и да не бъде.

Ефективно средство ще е общата безсрочна стачка с цялостна парализа на страната. И тук обаче е нужно някой да провокира персоналното решение на Борисов. Дали – да не вярваш – охрабрили се гербери, дали прословутите „ наши хора в кабинета Борисов “, дали генерали, дали интернационален напън – следва да забележим. Опитът демонстрира, че интернационалният напън в подобен миг рядко е еднопосочен и се опосредства от домашни фактори, самичък по себе си не хваща дикиш.

Най-неблагоприятният сюжет наподобява зимният, с хлебни протести на „ грозните “ и вероятни всеобщи вълнения, при които сянката на Чаушеску ще витае злокобно над триъгълника на властта. Когато преди половин година почнах да асоциирам нашите бъдещи реалии с Чаушеску, бях самичък и предизвиквах потрес у неколцина по-изнежени, а ето през днешния ден геният на Карпатите се загатва надали не от половината коментиращи във Facebook... Едно време Андрей Райчев ни учеше по какъв начин една концепция се спуска първо като екзотика, а след това...

Впрочем Райчев комай е изгубил аналитичните си качества, щом приказва, че имало война сред две институции. Има гражданска война от 9 юли насам и от 2 септември към този момент има и революция на мутрорежима против българския народ. Или те, или ние!

Мелничните колела на революцията мелят постепенно, само че невъзвратимо.

Но както учи Хегел, нереалната всеобщност на мелничните колела би трябвало да узрее до съответната всеобщност на удара на милосърдието. Le coup de grâce. Слушаме революцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР