ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Елена Йончева пред ФАКТИ: Борисов не прие отговорността пред Европа

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Днес сред 09:00 и 13:00 часа се организира полемика в мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент, чиято тематика беше обстановката в България.

В прессъобщението на въпросната Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи е посочено, че в полемиката ще се включат външният министър на България Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правораздаването Десислава Ахладова, цивилен организации и специалисти. В прессъобщението написа още, че полемиката е отдадена на обстановката в България.

Свързахме се с представителя на комисията Лина Летцен, с цел да разберем коя част от обстановката в България ще бъде разисквана. Тя изясни, че единствената обществена информация е оповестена в прессъобщението и не може да даде формален отговор.

От ФАКТИ потърсихме евродепутата Елена Йончева за коментар по отношение на тематиките, които ще бъдат разисквани.

Според Елена Йончева, българските представители са поканени на чуване пред мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи във връзка със положението на правораздаването в България - Прокуратурата и Съда в България. В чуването през днешния ден са взели участие представители на Европейската прокуратура, сподели Йончева.

Пред ФАКТИ тя сподели още, че се следи наклонност положението на правораздаването да въздейства директно върху европейските пари, които ще бъдат разпределени на страните членки при идващото гласоподаване на европейски бюджет. Йончева изрази опасения, че е допустимо положението на Прокуратурата и Съда у нас да повлияе отрицателно върху европейските пари, които ще получаваме в бъдеще, а може да докара и до прекъсване на европейските фондове, макар че се надява да не се стигне до там.

Според Йончева, министър председателят Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев също са били поканени на чуването, само че вместо тях били изпратени Екатерина Захариева, Десислава Ахладова и Красимира Филипова.

" Може да се каже, че Борисов не одобри отговорността пред Европа ", сподели Елена Йончева.

Сред обществените документи на мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент участват само документи, свързани с противоепидемичните ограничения против разпространяването на COVID-19 и тяхното отражение върху демокрацията и главните права, документи, свързани с убийството на словашкия проверяващия публицист Ян Куцияк и неговата избраница Мартина Куснирова, в това число резолюция за предотвратяване на проверяващите публицисти и документи, свързани с убийството на журналистката Дафне Галиция от Малта.

На въпроса какво приказва фактът, че тази група, която разгласява доста малко обществени изявления - единствено по тематиките за Словакия, Малта и противоепидемичните ограничения, провежда чуване на България, Йончева напомни точно работата на групата по случая с Дафне Галиция, която стартира с покана към тогавашния министър ръководител на Малта Джоузеф Мускат за чуване, мина в изпращане на задача от седем души, която да откри какво се случва в Малта и завърши с оставката на Мускат.

" Когато има нарушаване на закона, тази група кани представители на страната, които да дадат пояснение какво се случва. Викнаха Борисов да даде пояснение какво се случва и той изпрати дами, които да дават отговор на всички въпроси ", сподели Йончева.

" С това свое деяние Борисов се изяви като антиевропеец за следващ път ", безапелационна беше Елена Йончева. На въпроса ни за митингите, тя отговори, че е доста значимо митингите в България да продължат и да покажем на Европа, че имаме интензивно гражданско общество.

" Само по този метод европейските политици биха могли да смъкват поддръжката си от Борисов ", счита Йончева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР