Факти от последната книга на проф. Николай Овчаров и Филип

...
Факти от последната книга на проф. Николай Овчаров и Филип
Коментари Харесай

Край на спора за родното място на Паисий

Факти от последната книга на проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов
Една от най-важните твърдини на Второто българско царство

Изключително скъпото сведение на първия български възрожденец Паисий Хилендарски поставя завършек на разногласието за родното му място. Това разгласи археологът проф. Николай Овчаров по време на представянето на новата си книга в съавторство с младия археолог Филип Петрунов - “Крепостта Кокалянски Урвич” и късносредновековният манастир в нея”.

В нея двамата учени описват по какъв начин споменът за славната българска цитадела край София и наследилия я манастир се е запазил у локалното население. Свидетелство за това е част от “История славянобългарска”, където Паисий Хилендарски загатва поименно само тази твърдина и наследилата я обител, споделя проф. Овчаров.

“Твърде е допустимо Паисий персонално да е посетил още димящите руини на манастира, който е бил унищожен от турците напълно неотдавна. Самият той отбелязва в своята “История”, че бил от Самоковска епархия и е роден в 1722 година Това изобретение поставя финален край на разногласието за родното място на първия български възрожденец - дали е произхождал от самия Самоков или от Банско, както твърди историкът Йордан Иванов. Очевидно Паисий е бил роден в Самоков или неговите покрайнини, с цел да е могъл да знае за ориста на близкия манастир Урвич”, изясни археологът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР