ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Помните ли репликата ти си го избра? Как един стар разговор обяснява днешната канибалска история

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Канибалска история. Така в медиите се значат едни свидетелски показания против някогашния министър председател Бойко Борисов. За тези показания заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Според информацията на Рашков става дума за очевидец, който е бил застрашен от някогашния министър председател с думите:. Името на очевидеца не се оповестява, само че поредност обществени събития, мнения и подмятания насочват вниманието към някогашния началник на Държавен фонд " Земеделие " от 2009 година Светослав Симеонов, отбелязва Полина Паунова от " Свободна Европа ".

Каква е тази " канибалска история "

Репликата за дамата и децата беше изнесена без спомагателни уточнения в общественото пространство в края на месец май. Тя провокира бърза реакция на Борисов, който употребява мотива и сподели, че до момента не са му " пришивали " единствено това, че е " изял човек на филета ".

Но и отговорът на Рашков не закъсня. Няколко дни по-късно в предаването “ЕвроДиков” той добави информацията, въпреки и с прекомерно малко обстоятелства.

От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за следствие за злоупотреби против министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил “около 200 000 лева”. Рашков сподели, че очевидец по това дело е дал показания против министъра, само че скоро по-късно е бил застрашен от Борисов с въпросната фраза.

След опасността очевидецът е трансформирал показанията си. Това пък е довело до “смачкване на делото”.

Втори сюжет, сякаш друг

Няколко дни по-късно (миналия петък) се случи нещо друго, което на пръв взор няма нищо общо с цялата " канибалска история ".

В Министерство на вътрешните работи беше разпитан някогашният градски прокурор на София Николай Кокинов. А часове по-късно водачът на ГЕРБ заяви, че задачата на “този цирк” (с разпита на Кокинов) е самият той, Бойко Борисов.

Тази сякаш обособена история продължи с това, че управляващите обясниха по какъв въпрос е бил разпитван някогашният градски прокурор Кокинов. Според вътрешния министър мотивът е бил един остарял запис, изминал в медиите. Той съдържа диалог на Кокинов с двама души в къщата на премиера в Банкя.

Този диалог преди време се прочу с това, че в него се разисква основният прокурор Сотир Цацаров и Кокинов споделя на Борисов: “Ти си го избра”.

Преди дни Борисов сподели, че служебният кабинет претопля остарели истории, с цел да го сплашва.

Разказана единствено по обществените изяви от последните седмици, тази история звучи несвързано и отвлечено. Тя обаче е добре прочут сюжет от близкото минало, в който са намесени трима души - някогашният министър председател Борисов, някогашният градски прокурор на София Николай Кокинов и някогашният аграрни министър Мирослав Найденов.

Ако разкажем тази история хронологично, ще забележим, че " канибалската история " със застрашения очевидец не е по никакъв начин надалеч от по този начин наречения " втори сюжет " - този, в който героите са Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Заедно с Бойко Борисов, несъмнено.

Как стартира всичко

В края на март 2013 година някогашният министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е притеглен като обвинен за корупция, насила и корист със служебно състояние. Наложена му е парична гаранция от 10 хиляди лв.. Той се оказва разследван по досъдебно произвеждане, почнало още през 2009 година и водено четири години против незнаен причинител.

Резултатът е, че Найденов е упрекнат за обещан през 2009 година рушвет от 200 000 лева на шефа на Държавен фонд " Земеделие " Светослав Симеонов. Прокуратурата изяснява, че задачата е била Симеонов да подпише платежни нареждания за непозволено възобновяване на Данък добавена стойност на сдруженията " В.Д.В. 007 " ЕООД и " Мелком " ООД.

Обвинението е повдигнато незабавно след рухването от власт на първия кабинет на Борисов. Впоследствие делото потъва в давност и държавното обвиняване стопира да осведоми обществото по тематиката.

Кой е очевидецът и по какъв начин се схваща това

Разследването против Мирослав Найденов е част от още един скандал от началото на 2013 година

Става въпрос за към този момент упоменатия диалог от къщата на Борисов в Банкя. Разговорът е останал в публичните мемоари с названието “Ти си го избра”. Участници в диалога това са освен прокурорът Кокинов и Бойко Борисов, само че и самият Мирослав Найденов. Кокинов се оплаква от основния прокурор по това време Сотир Цацаров и споделя на Борисов: “Не ми се подсмихвай, ти си го избра”.

Изтеклият запис остана в общественото пространство като доказателство за политическото вмешателство в избора за основен прокурор. Точно поради този диалог през 2013 година Николай Кокинов подаде оставка като градски прокурор на София.

Наред с тази тематика обаче в записа става дума и за различен въпрос, който на фона на разкритията за това по какъв начин се избира основен прокурор остана на назад във времето. По време на диалога Борисов се обръща към Кокинов с въпрос какво се случва по следствието против Мирослав Найденов, а прокурорът изяснява, че очевидецът по делото е трансформирал показанията си.

“А неговото [на Мирослав Найденов] дело, по какъв начин го виждаш като прокурор?”, пита водачът на ГЕРБ.

Кокинов отвръща: “Никак не го виждам, тъй като дочух, че неговият очевидец, по какъв начин се споделяше, Светльо...”. И продължава, обръщайки се към Борисов: “Чувам, че отново е бил отбой след последното си посещаване. Даже злите езици разправят, че посетил... дръпнал си го бил нещо, по този начин ми споделиха, от летището. Колко е правилно, не знам. Ами такива клюки се носят в Съдебната палата. Така или другояче си е трансформирал показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото”.

В разговора сред тях се намесва и Мирослав Найденов, който прецизира, че въпросният “Светльо” е Светослав Симеонов – някогашният началник на фонд “Земеделие”.

Именно диалогът от Банкя стана мотив още преди две седмици " Свободна Европа " да попита служебния вътрешен министър Бойко Рашков дали очевидецът, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите “Имаш жена и деца, които няма да схванат дали не ядат твоето месо” е Светослав Симеонов. До този извод се стига поради наличието на диалога от 2013 година сред Кокинов и водача на ГЕРБ, в който Кокинов се обръща към Борисов с думите: “дръпнал си го бил нещо”.

Пред " Свободна Европа " Рашков обаче нито удостовери, нито отхвърли самоличността на очевидеца. " Този въпрос би трябвало да се изследва ", сподели вътрешният министър.

И още един обществен белег

Има още факт в поддръжка на хипотезата, че очевидецът, застрашен с " канибалската " имитация, е точно Симеонов. Броени дни откакто Симеонов обществено се отхвърли от изказванията си (в изявление за Нова телевизия), че Мирослав Найденов му е предложил рушвет от 200 000 лв., той беше назначен за поземлен аташе в Брюксел.

От " Свободна Европа " са пробвали да се свържат по телефона със Симеонов, само че той не отговори на позвъняванията.

Борисов обществено оповести на два пъти, че “претоплянето” на тази история цели да го дискредитира. Това той стори както пред симпатизанти на ГЕРБ, по този начин и пред медии.

Пред публицисти някогашният министър председател разяснява случая в деня, когато стана ясно, че в Министерство на вътрешните работи е разпитван Николай Кокинов. Самият Кокинов отхвърли да даде детайлности пред " Свободна Европа " по какъв мотив е бил разпитът му.

Засега от Министерство на вътрешните работи не са обявили по кое време имат намерение да разпитват някогашния министър председател, а и не са посочили очевидеца против него по име.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР