ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

BIRD: Протестиращи са подслушвани за държавен преврат

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
През лятото на 2020 година в разгара на митингите прокурори от Специализирана прокуратура желаят позволения за използване на СРС по отношение на досъдебно произвеждане за ОПГ, целяща прелом, закононарушение по Чл. 95. от Наказателния кодекс. Престъплението е тежко и се санкционира с над 10 години затвор, което оправдава използването на СРС в случай че съдът ги позволи. По това използване на СРС са засечени контакти и са открити самоличностите на огромен брой деятели на антиправителствените митинги от предишното лято от разнообразни организации – “Изправи се БГ”, “Системата ни убива”, организацията на военачалник Шивиков, “Отровното трио” и други. Те са избрани от спецпрокурорите като ОПГ, което цели да завземе властта със мощ.

БРРД се снабди с документ, в който са разказани в детайли прокурорските разсъждения на тази тематика. Става дума за прокурорско искане и аргументация за продължение на СРС по отношение на Тихомир Валериев Василев – деятел непосредствен до “Изправи се, БГ” на Мая Манолова. В документа се разказва събраната информация с подслушване на телефона на същото лице от 17.08 до 14.10.2020 година Искането е направено от прокурор Попов и написано от прокурор Ив. Първанов. Проверка на БРРД откри от обществените регистри на декларациите на магистратите и от обществения указател на Висш съдебен съвет на командированите магистрати, че става дума за двама прокурори, които са командировани в СП от Районна прокуратура – София: Николай Йорданов Попов – наследник на някогашната вицепрезидентка Маргарита Попова и Иван Валериев Първанов – наследник на някогашния зам.-главен прокурор Валери Първанов (при Борис Велчев).

Вчера в ефира на Българска национална телевизия адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян демонстрираха началната страница на документ, която съответствува с първата страница на документа, получен в редакцията ни. Те демонстрираха също по този начин транскрипции от диалози извършени от обект “Тихо”. и лист с 24 претенции за СРС утвърдени от Специализирания углавен съд. Стана ясно, че е подслушван и Настимир Ананиев – ръководител на партия “Волт” След предаването двамата се запътиха към Министерство на вътрешните работи, с цел да предадат тези документи на вътрешния министър Бойко Рашков, който е разпоредил инспекция за подслушването на политици и цивилен деятели по време на митингите от 2020 година и след тях.

Искането за продължение на подслушването е с регистрационен номер RB421137-001-12 от 14.10.2020 година Става ясно, че то е подадено няколко дни преди да изтече първичното искане за СРС, което е подадено от Специализирана прокуратура на 17.08.2020 и е утвърдено от Специализирания углавен съд за интервала от 19.08.2020г. до 19.10.2020г. Искането е направено от Попов в два екземпляра за ГДБОП и за ДАТО. За използването на това СРС са осведомени шефа на ГДБОП Любомир Янев, зам-шефът старши комисар Илия Делчев, шеф отдел „ Н “ ( “Терор” б.ред) комисар Дими Иванов. Има и десетина имена на оперативни служащи от ГДБОП на по-ниско равнище.

От Специализирана прокуратура не дадоха отговор на въпрос изпратен по имейл в границите на кое досъдебно произвеждане е поискано това СРС. По-рано от Специализирания углавен съд въобще отхвърлиха да са разрешавали такива СРС.

БЪРД се свърза с огромна част от номерата, посочени в документа и от диалози с лицата се откри, че описаните контакти, диалози и събития дават отговор изцяло на наличието на документа и няма по какъв начин да бъдат събрани в един текст без потреблението на специфични разследващи средства. В подобен смисъл съществуването на подслушване е реалност и достоверността на приложените по отношение на протестиращите СРС е доказана.

Оперативна информация: Провокатори платени от Черепа
Прокурорите стъпват на оперативна информация получена в ГДБОП, че в гражданските митинги са внедрени провокатори, които са проведени и платени от Васил Божков – Черепа. Тази “опорна точка” на прокуратурата в действителност е обществена и беше огласена дружно с фрагменти от оповестени СРС-та предишното лято.

“В ГДБОП – Министерство на вътрешните работи, отдел „ Н” е постъпила оперативна информация за лица подготвящи осъществяването на провокативни дейности по време на провеждането на цивилен митинги за възникването на всеобщи вълнения. Според получената информация, същите тези групи се финансират от лица и компании от обкръжението на лицата Васил Божков.

Според получените данни уредниците на митингите раздават пари на лица от престъпния контингент за присъединяване в митингите и осъществяване на провокации против чиновници на Министерство на вътрешните работи. С организирането на митингите лицата целят да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката и осъществяването на опит за прелом за принудително завладяване на властта в центъра или по места, което съставлява нарушаване на член 321, алинея 3, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, вр. с член 95 от Наказателен кодекс.

За организирането на безредици свързани с митингите се употребяват лица от фракциите на футболните агитки против възнаграждение. Според информацията сумата, която щяла да се заплаща за присъединяване в митингите е 100 лева, като парите са обезпечавани от Васил Божков с прякор „ Черепа “.

Манолова + Триото + Шивиков = ОПГ
По ОПГ-то на “превратаджиите” е работила ГДБОП, “с цел определяне на лицата участващи в ОПГ, откриване на незаконната им активност и определяне на потърпевши от тях лица. Установени са адресите, посещавани места, употребявани коли, информационни средства за връзка, както и лицата, влизащи в състава на проведената незаконна група.”

Тихомир Василев е разпознат като рисков, защото има престъпна регистрация. Тя е за малозначително нарушение. Василев е обвиняем за 300 тениски с надпис “Меси”, които продавал без позволение от държателя на марката.

След като слушат телефона на “Тихо” в продължение на два месеца, изводът на проверяващите е, че той е рисков подбудител, обвързван с “крайните протестиращи”, а също по този начин контактува с военачалник Шивиков, военачалник Григоров и Александър Томов, които

“организират събирания в частни пространства, на които приготвят подривни дейности против държавата”.

Всичко това постанова съгласно прокуратурата продължение на използване на СРС за още два месеца:

“Експлоатацията на СРС е нужна за попречване и откриване на закононарушенията и цялостната незаконна активност на ОПГ. Участниците в групата са извънредно тайни, мъчно позволяват непознати хора до себе си. Контактуват чрез мобилни телефони и персонални срещи. Обикновено срещите се вършат в стеснен кръг от хора, при авансово обезпечена тайна среда, което в допълнение затруднява събирането на информация, посредством общоприетите оперативни начини.”

Организацията на митингите като тайна и подривна активност
Както се вижда от документа, диалозите на “Тихо” с негови съратници от “Изправи се” се интерпретират като някаква тайна активност, въпреки че в действителност те приказват по открити линии без криптиране и разискват организационни въпроси свързани с гражданския митинг.

Подробно е изложено наличието на диалозите с деятели на придвижването на Мая Манолова: Войслав Тодоров, Даниела Давидкова, Никола Вапцаров, роднината му Теди Вапцаров. Всички те потвърдиха, че са говорили с него и показаха удивление, че тези организационни диалози и откритата им протестна интензивност се интерпретират като някаква подривна активност.

Отчетени са и диалозите с Жоро – Георги Йорданов, Вера Иванова от придвижването на майките на деца с увреждания и “Наско”, който се оказа Настимир Ананиев.

Много в детайли са изложено наличието на два контакта: с журналистката Анелия Дулева от телевизия „ Алфа “ (партийната телевизия на “Атака”), за която са открити ЕГН и адрес. Тя съобщила на “Тихо” потресаващата вест, че регионалният шеф на София област Илиян Тодоров напуснал Политическа партия „ Атака “ и станал човек на Валери Симеонов. Също по този начин “тя оповестява, че на 02.09.2020г. парламентарното съвещание ще се организира в някогашният „ Партиен дом “, който има доста входове и стените му са готови за бомбени набези.”

Тази стратегическа диспозиция получена от Дулева незабавно е обявена от Тихомир на жена с малко име Валя, а тя от своя страна поема уговорката да я съобщи на „ Отровното трио “.

“Със сигурност съм провеждала диалози с доста лица от митинга. Няма по какъв начин да си спомня съответен диалог. Изненадва ме фактът, че като публицист съм обект на подслушване, тъй като съм си свършила работата и съм следила динамичността на работния процес”. – разяснява за БРРД Дулева.

Друг образец, че няма по какъв начин да не става дума за ОПГ за държавен прелом е ревюто на контактите към организацията на срещата на протестиращите от разнообразни организации на 08.09.2020 в хотел “Фаворит”

“Хотелът е затворен за гости, само че ще отвори конферентната зала особено за събитието, като организацията се поема от ген. Шивиков и Тихомир. Тихомир Василев взаимно с Шивиков, Григоров и Томов провеждат събирания в частни пространства, на които приготвят подривни дейности против страната.”

След пръскачките – водоноските
За да се показва на съда, че “Тихо” е радикализиран, се акцентира, че “по време на извършения митинг на 02.09.2020г. Тихомир Василев неведнъж в извършените телефонни диалози декларира, че персонално е удрял служителите на реда и ги е обиждал, с което парадира”.

Също по този начин по време на огромния митинг, на който имаше конфликти с полицията той е бил “в непосредственост до фонтаните пред президентството, от където се хвърляха твърди предмети и пиротехнически произведения по отношение на служителите на реда. Многократно преди и след митинга същият декларира, че са нужни по-радикални деяние от страна на протестиращите”.

Най-силният прокурорски мотив за класификацията на Тихомир като “директно обвързван с крайните протестиращи” е негов диалог “с мъж вечерта на 07.09.2020, ползващ номер 0884XXXXX, който му споделя, че може да докара водоноските /да предизвикат органите на реда с насилствени дейности с цел да станат всеобщи безредици/, тъй като хората са подготвени и тогава Тихомир му споделя да пристигна при него в тълпата.”

Същият непостоянен се появява и на друго място с разискване на “детайлно устройството на постройката на някогашния „ Партиен дом “, подземните тунели, защитата от НСО и обстоятелството, че задачата им е откакто влязат депутатите никога да не бъдат допускани да излязат.”

При такава опасност за провокации и вълнения е необичайно, че многочислените проверяващи от ГДБОП и прокуратурата не са открили кой е този мъж. Още повече, че както се оказва, на този номер дава отговор единственият почитател на Васил Божков.

БЪРД откри това като се обади на телефона, на който отговори Петър Илиев. Той удостовери, че е участник в митингите и са били другари с Тихомир, само че са се скарали поради политическа активност. Илиев сподели също по този начин, че употребява този номер от зимата на 2020 година

“Аз съм индивидът, който беше обичай в буса” – напомни Илиев. “Още тогава открих, че ни подслушват и минахме към “Вайбър”, “Телеграм” и други канали.”

Илиев е деятел на партията на Васил Божков – Българско лято и не крие политическите си пристрастия, афиширани в обществените мрежи.

По тематиката за водоноските той сподели, че концепцията е била да се докарат водоноски, с които протестиращите да се пазят от полицията, която е посягала на протестиращите. Това му било препоръчано от друго лице, само че той отказал този способ, който по разбиранията му е несъответстващ с мирния митинг.

Тихомир Василев: “СРС-та като бухалка за назидание”

БЪРД беседва онлайн с Тихомир Василев, който пожела да се срещне с наш кореспондент:

– Изненадва ли ви появилата се информация, че сте обект на използване на специфични разследващи средства?

– Не, постоянно съм имал подозрение. Особено по време на летните митинги. Имахме подозрение и за преди този момент, тъй-като ние бяхме част от екипа на „ Изправи се.бг “ – хората, които бяха близо до Мая Манолова преди и след кметските избори. И постоянно е имало подозрение, че ни слушат телефоните и сме им забавни на властта по това време.

– В настояването за продължение на използването на СРС-та се сочат имена на разнообразни хора, те познати ли са ви?

– Повечето са ми познати, да не кажа съвсем всички, огромна част от тях са хора, с които се запознахме на летните митинги. Те са участвали на всичките тези митинги. Голямата част от посочените контакти са мои персонални контакти.

– Номерата, които са посочени, като GSM номера в тази извадка, участват ли във вашия phone book.

– В огромната си част да, в огромната си част, да! Един или два номера не участват.



– Вие опасност ли сте за националната сигурност?

– Не, това беше най-забавната част от това, което прочетох, като сводка или отчет, което е при вас. Хората, които ме познават знаят, че постоянно съм бил човек, който пази цивилен дела, който се занимава с неща и застава зад хора, които са ощетени по един или различен метод от хората. Или събития и случки, които ощетяват огромна група жители. Известно е, че съм направил акциите „ Вода за Перник “, зелени дела. Заедно с Настимир Ананиев (също подслушван) пазиме идеята за пътна сигурност. Мисля, че един подобен човек, който показва гражданска позиция и има позиция друга от тази на вестта по това време, по никакъв метод не е опасност за националната сигурност. Още повече, че аз съм за евроатлантическо развиване, тъй че не виждам какво тъкмо са имали поради хората, които са писали това.

– Получавали ли сте финансиране от Васил Божков и хора от неговия кръг?

– Финансиране от Божков, финансиране от хора от негови кръг в никакъв случай не съм получавал. Парични потоци до мен до мен не са достигали не от Васил Божков, от никого.

– Опитвали ли сте са да вършиме прелом? Носили ли сте запалителни субстанции по митингите?

– Тази нечиста сделка още на летните брифинги на Министерство на вътрешните работи, тез внушения са безусловно безумство. Всички зная, че даже агитките, които бяха внедрени за провокация на 2 септември хвърляха пиратки и фойерверки, които могат да се закупят от всеки един магазин за продажба на пиротехнически средства. Запалителните средства, за които те говореха беше едно шише с бензин, открито в палатките на майките от „ Системата ни убива “, с цел да се долива в генератора, който осигуряваше ток в тяхната палатка. Ако това са тези запалителни субстанции и бомби, които Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи имаха поради тогава, здраве му кажи!

– Защо се получи това използване на СРС-та, съгласно вас какво са целели?

– Според мен това е боязън. Не мога да схвана за какво такава мафиотско мутренска конструкция, която управляваше, а част от нея продължава да е в ръководството на страната сега, са се страхували от едно нормално момче от „ Обеля “. Зад мен стоеше единствено „ Изправи се “, като организация, която по това време беше 10-12 индивида – деятели. Цялата им машина, против един елементарен човек. За мен опасност на националната сигурност е деяние, с което огромна част от язовирите останаха без вода, хората останаха без вода, нивите останах без вода. Да изразяваш мнение и да стоиш на площада, това е твое право, което ти го дава конституцията и конвенцията за правата на индивида.

– Твърди се, че е имало опит да се провеждат „ водоноски “, да се пръска Парламента и така нататък

– Идеи от всевъзможни хора имаше тогава какви ли не и всеки говореше какво ли не. По спомен се сещам, че, някой някъде имаше концепция с „ водоноска “ да се напръска Министерския съвет. Протестът беше против Борисов. Парламентът не беше забавен за протестиращите. Той стана забавен след 2 септември. Имаше такава концепция, която беше отбита, тъй като не го намерихме за умесено. Имало е случаи, когато по-агресивни групи са желали непосредствено принуждение, едвам сме ги спирали, с цел да не създадат побой с полицията. Неща, които се настояват там (в искането) за пердах с служители на реда, за хвалене с това, такова нещо няма. Или да покажат или да не пишат нелепости!

– Да разбираме, че органа който желае използване на СРС от съда е въвел в подвеждане арбитъра и е изложил пред него погрешни обстоятелства и условия, с цел да получи въпросното позволение.

– Абсолютно мога да настоявам, че огромната си част разказът, който прочетох в този документ, тъй като за мен това е един роман, съдържа погрешна информация и вкарва в подвеждане органа от който желае позволение да се използва СРС.

– Според вас законно ли са прилагани тези СРС-та?

– Категорично не, това е бил метод да се използва бухалка и в подобаващ случай с нещо „ изсмукано от пръстите “ да ми бъде повдигнато обвиняване и да съм за наставление за всички, които са на площада.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР