ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Как бяха откраднати 150 тракийски колесници от България

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Контрабанда за милиони евро, проведена незаконна група с хиляди членове, присъединяване в интернационална престъпна мрежа, поръчкови закони, политически чадъри, изнудвания, закани и подкупи. Що е то: трафик на хора, на опиати, на оръжия? Не. Това е историята за унищожаването на българското културно-археологическо завещание, написа в свое следствие klinklin.bg.

Ето какъв е техния роман:

Можем да стартираме своя роман от Неолита, към 7 хиляди година прочие Хр. Но вместо това ще го създадем към 2000 година сл. Хр. И по-точно през 2008 година

Тогава жителите на новозагорското село Караново прогонват иманяри при следващия им нощен набег над тракийския некропол, до който живеят, и алармират управляващите. Последващите разкопки разкриват „ най-ранната и най-богата гробница “ на територията на цялата тогавашна Римска империя, съгласно професор Шолц от Римо-германския институт в Майнц.

Находките са зашеметяващи: парадни оръжия, гладиус, два комплекта копия с врязана декорация, запълнена със стъкло, сребърни инкрустации и бисери, най-дългия откриван до момента по нашите земи меч с ръкохватка и топка от слонова кост, махайри, плетена броня, тока с 4 лебедови глави и сребърни пластини по колана, съдове за хигиена, ритуали, кандилабър, неповторим съд с чучур с глава на глиган, лапнал рог, който е без аналог, стъклена посуда, единственият у нас напълно непокътнат стъклен ритон, три златни пръстена и редица други находки, за които ще ни би трябвало цяла обособена публикация да опишем, само че можете да намерите малко повече за тях в публикацията в „ Офнюз “.

Най-ценни обаче са двете сребърни чаши Боскореале. В целия свят от тях са открити 12-13, като всяка е неповторимо произведение на изкуството. Преди няколко години Британският музей закупува сходна чаша за 1,8 милиона лири – без позлата или дръжки като българските обаче.

След като новината обикаля целия теоретичен свят, а Министерството на културата (МК) и общината в Нова Загора одобряват с горделивост лаврите за разкриването на обекта от международно значение – те го изоставят. Така през 2016 година, при срещата ни с Веселин Игнатов, основния археолог на обекта и един от водещите международни престижи в региона на античните колесници, Източната могила към този момент бе оставена да се разрушава повече от 2 година

По това време единствената реакция на кметството към въпросите бе да наложи възбрана за влизане на публицисти в постройката на Общината. Едва ли изненадващо дейности от страна на кмета Николай Грозев – който доби известност с това, че ръси захар по улиците срещу уроки от произшествия – и неговия екип от родственици, другари и калинки, който е назначен.

МК тогава показа неприятните усещанията за Грозев и администрацията му и се оплака, че те са извънредно враждебно настроени и некооперативни. Въпреки това тогавашната зам.-министърка Бони Петрунова даде обещание, че МК ще се погрижи за консервацията на Източната могила, ще смени протеклото и рушащо се краткотрайно покритие и ще социализира обекта.

Можете да си визиите шока, когато се завърнахме през 2021 година в Нова Загора, където времето като че ли беше застинало във феодалната хватка на една морално и интелектуално банкрутирала локална администрация. С дребни промени обстановката бе безусловно същата, единствено че по-лоша.

За няколко години вредите по гробницата са съвсем непоправими, а и иманярите – за разлика от локалната власт – не спят.

В края на предходната година се схваща, че крепостта над Караново е унищожена, откакто тежка техника разравя почвата в дълбочина от близо 1 метър. На място се виждат потрошени керамика и стъкло, писа „ Булфото “ тогава. Всичко железно и скъпоценно е отмъкнато. Теренът попада под шапката на локалното горско стопанство, което е добре осведомено, че там се намира (вече в минало време) монумент с национално значение, разгласен в Държавен вестник от десетилетия. По стичане на събитията горското стопанство разполага и с нужната тежка техника, с която земята е риголвана. Така съмнението за иманярския набег пада точно върху него, а осведомени лица, поискали анонимност, свидетелстват за връзка сред управляващите и иманярите, каквито са налични в цялата страна.

На 19 март 2021 година е получен сигнал за следващ иманярски набег. Този път са откраднати сред 2 и 3 тракийски колесници (тепърва следва специалистите да се произнесат финално). Калоян Праматаров, зам.-ръководител на археологически обект „ Източна могила “ в Караново описа пред „ КлинКлин “:

„ Министерството на културата реагира доста бързо, още събота и неделя бе проведена комисия с представители на МК и археологическия музей на Нова Загора. На 22 март стана ясно, че колесниците са извадени на към 50 метра от Източната могила, чието покритие пък е разрушено и до нея има достъп всеки, който пожелае. “

Оказва се, че СОТ-ът и видео наблюдението, които Нова Загора е предоставяла на гробницата, са отстранени през януари 2021 година Общината въобще не се интересува от Източната могила и акцентира, че МК има акт за благосъстоятелност и би трябвало да се грижи за обекта.

Опитите ни да беседваме с локалната власт удариха на камък няколко пъти. След дни наред опити да се свържем по телефона, най-после успяхме да беседваме с очевидно високопоставена представителка на локалната администрация, която бе безапелационна: „ Не желая да цитирате общината и въобще да ни занимавате със случая “. На молбата ни да се показа – тя просто затръшна слушалката.

Посетихме на място общината в Нова Загора, само че се оказа, че всички са необикновено заети и цялостни с работни срещи и диалог от 5 минути с който и да е от кметството е безусловно неосъществим. Срещата ни с шефа на историческия музей в града – Генчо Димитров – пък пропадна, тъй като 30 минути преди уречения час получихме позвъняване от него, че се постанова да откликне дружно с полицията на иманярски набег.

Впоследствие се оказа, че подобен набег не е имало. Димитров изясни пред „ КлинКлин “, че постоянно се случва да се получават подправени сигнали за иманярски нападения в района. Той няма пояснение за какво това се случва, само че допусна, че е допустимо иманярите да тестват бързината на реакциите на полицията и музея.

След това се отправихме към Караново, където заварихме могилата в окаяно положение, а близо до нея се виждаха пресните следи от иманярския набег, унищожил следващите тракийски колесници. Общината се беше погрижила да закрепи отгоре-отгоре част от падналите панели на покритието, само че следите от изпочупвания, дупки и напряко изчезнали елементи от покрива и стените са явни.

От МК с утешение установяват, че иманярски набег над Източната могила не е имало. Подобна констатация е любопитна, защото без защита и камери, и с изцяло паднали странични панели месеци наред безусловно всеки е могъл да влезе с танцова стъпка в могилата и да прави каквото си изиска там.

Министърът в оставка Боил Банов изрично отхвърли да беседва по тематиката с екипа ни, а от МК дума не обелват за откраднатите преди месеци колесници и изцяло унищожена цитадела в Караново (както и множеството огромни медии). Нима те не са под закрилата на страната и в частност МК? Разбира се, че са. Но управляващите си трансферират топката.

„ По закон археологическите обекти са под юрисдикцията на страната, само че по силата на децентрализация в Закона за културно завещание – идващият виновен е общината, където е открита въпросната полезност. От средата до 80-те до момента са проучени доста могили в некропола. Не мога да кажа сигурно, само че допускам, че по-голямата част от тях са без акт за благосъстоятелност. На доктрина са държавна благосъстоятелност, само че на процедура са без собственик, няма кой да се грижи за тях и да реагира, когато станат жертва на иманярски набег “, разяснява археологът Калоян Праматаров.

Веселин Игнатов, началник на археологическия обект „ Източна могила “, съобщи пред „ КлинКлин “, че иманяри непрестанно се разхождат необезпокоявани с металодетектори в Караново и другаде:

„ Колесниците са лесна плячка. Имаш могилата като сигнал, че към нея има некропол, след което просто вървиш с детектора и ловиш. “

Той е получил увещание от МК, че краткотрайното покритие над обекта ще бъде заменено напълно скоро, само че е песимистичен, че то въобще ще има какво да пази: „ Хубаво ще го сменят, само че върху какво? Щетите върху почвата и обекта към този момент са големи. Трябва да се направи констативен протокол за положението на могилата, дали липсва нещо, разрушено ли е. Защото в този момент си карат по този начин, без протокол и след месеци може да е още по-зле, само че няма по какъв начин да го потвърдим. “

„ КлинКлин “ съумя да се свърже със чиновник в системата за опазването на недвижимото културно завещание, който също пожела анонимност. Той съобщи, че МК в тази ситуация е от „ положителните “, защото от няколко години насам се точат междуведомствени срещи – в това число и с представители на Нова Загора – на които се мъчат да реализират консенсус по отношение на грижата за обекта.

„ Музеят в Нова Загора е общински и думата при избор на шеф и защо да се грижи общината е на кмета. Той там прави каквото си изиска. Решението и процедурата за промяна на спешно покритие с друго спешно покритие се точат с години към този момент. МК има проблем с достъпа до обекта, тъй като охранителната зона към него и пътя са общинска благосъстоятелност, до момента в който Източната могила е държавна. Отношенията с общината са доста неприятни и това утежнява обстановката “, разяснява специалистът.

Въпреки това наподобява неуместно от 2014 година до 2021 година страната ни да е неспособна да смени едно краткотрайно покритие (състоящо се на процедура в железно скеле, покрито с пластмасови плоскости) с друго краткотрайно покритие с размерите на по-голям хол. И то върху обект с голямо национално и международно археологическо и културно значение.

„ КлинКлин “ научи, че по случая с Караново преди няколко седмици даже е почнало следствие от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “. Това е добър знак, защото дребното резултати, които се реализират в битката с иманярството, се случват след интервенция от Дирекцията, защото в цялата страна представители на локалната власт в лицето на служители на реда, общинари, горски и други държавни/общински чиновници работят дружно с иманярите.

„ Нямам доказателства, само че допускам, че е по този начин. Иманярството последните години придобива размера и образа на проведена престъпност. Това са доста добре проведени групи, които работят на територията на цялата страна. Става въпрос за едни и същи хора, които е мъчно да не са познати на полицията “, разяснява археологът Калоян Праматаров.

Адвокат Красимир Манов, който специализира по въпросите на културното завещание и археологията, е по-категоричен:

„ От доста сигурни източници се чува изказванието, че управляващите и иманярите работят дружно. Като погледнете статистиката къде се водят такива каузи и къде има разкрития – човек може да си направи изводите. Големите разкрития се случват, когато дребното профилирани чиновници в София отидат на място да се занимаят със случая. Но до момента няма наказани за връзки с иманяри и публично не може да се каже, че се случват такива неща. Неофициално се знае за това събитие и то е всеобщо. В България по неофициални данни се допуска, че сред 200 и 300 хиляди

души се занимават с иманярство. И не приказвам за хора, които инцидентно са копнали равнищата си и нещо е изскочило оттова. Според мен това число дори е малко.”

Причините са две: страната ни е покрита от край до край с археология, а в международен мащаб това е бизнес за милиарди. Някои считат, че е даже по-доходоносен от трафика с опиати поради високите цени на находките.

„ Стойността за един предмет, която ще вземе иманярят, който го е изкопал, е оскъдна спрямо това, което ще се вземе на аукционите на Запад. Разликата е в хиляди пъти. Говори се, че в България даже не се продава на самостоятелен предмет, а на кг, на сантиметър и на всевъзможни други груби сметки. Килограм монети, еди-колко-си сантиметра скулптура или фриз.

Има доста хора, които целеустремено изкупуват аграрни земи, с цел да могат да ги претърсват за находки и да ги изкопават необезпокоявани, като показват, че орат със земеделска цел. Но в действителност го вършат с тежка машинизация. Става дума за огромен незаконен бизнес. Говори се, че над 80% от археологическите съкровища у нас за изровени, само че евентуално има още доста повече подземен “, добавя юрист Манов.

Оттам насетне пътят на антиките е най-много на открито. Известните аукционни къщи най-много в Западна и Централна Европа оформят документите им и ги препродават.

„ Никой не си показва, че не са наясно от кое място са взети находките. Крият се зад това, че няма документи и доказателства, че предметите са изкопани от земята. На българското държавно управление му коства извънредно доста старания да засече и върне културни полезности, изнесени в чужбина и засечени по аукциони. То даже взе участие в някои от тях, само че това е огромна необичайност “, твърди юристът.

Зам.-ръководителят на археологически обект „ Източна могила “ в Караново, Калоян Праматаров, е склонен. Според него „ за всеки експерт предметите от нашите земи са елементарно разпознаваеми по западните оказиони “.

Въпреки това един път изнесени зад границата ни, е извънредно мъчно да бъде потвърдено, че са изкопани тук, а не другаде в Европа или Азия.

„ Това важи с особена мощ за тракийските злата, които не са и създавани на Балканите. Работилниците, които са ги изработвали, са в Анадола най-вече, даже се знаят майсторите. Така че е доста мъчно да се каже, че съкровището е изкопано навръх българска земя вместо в Мала Азия. Предполага се съвсем сигурно, че е по този начин, само че да се потвърди е съвсем невероятно “, твърди юрист Красимир Манов и добавя:

„ Разбира се, че органите на реда знаят и имат оперативни данни кой е иманяр и кой се занимава с това. Проблемът е доказването. Общо взето, в случай че не хванете индивида на място сега на дейности – безусловно с предмета в ръце – няма по какъв начин да докажете, че е иманяр. “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР