ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Нова връзка между Кремъл и двореца на Путин

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Руската работа на Радио Свободна Европа откри документи, които удостоверяват, че добре позната компания на Кремъл е взела участие и в оборудването на комплекса на брега на Черно море, който опозиционерът Алексей Навални назова “двореца за Путин”, съобщи " Свободна Европа ".

Фирмата е изпълнявала десетки държавни планове, измежду които инсталирането на връзките в Кремъл и създаването и внедряването на системата за електронно гласоподаване в Русия. Същата компания е довършила оборудването на комплекса покрай селището Прасковейевка, южно от курортния град Геленджик в Краснодарски регион. Става дума за същия комплекс, който Навални сподели в свое видео следствие в края на януари. Комплексът на брега на Черно море изниква сред 2005 и 2010 година Той е с повърхност 17 691 квадратни метра и има лични питейни заведения, басейни, казино и даже дребен спектакъл. Според следствие на Фонда за битка с корупцията на съветския опозиционер Алексей Навални, дворецът е издигнат за президента на Русия Владимир Путин.

Той отхвърли в миналото да е имал първокласния парцел. " Ни-ко-га!”, сподели Путин на среща със студенти на 25 януари, когато в Русия се отбелязва студентският празник. Няколко дни по-късно близкият до Путин олигарх и негов някогашен сътрудник по самбо Аркадий Ротенберг разгласи, че " дворецът " е негов.

Коя е компанията

Акциите на компанията се търгуват на борсата и по тази причина нейните доклади са обществени. Тя се споделя “Сатурн” и е част от финансовата група “Система”. В доклада за 2012 година написа, че за последната година компанията е изпълнила поръчки в Кремъл, работила е по хотел “Дагомис” и санаториума “Рус” в Сочи - и двете са благосъстоятелност на президентската администрация. През същата година компанията е работила в постройката на кметството в Москва и в постройката на държавното управление, известна като Белия дом. Фирмата е конфигурирала предпазена информационна система за кмета на Москва и предпазена ситуационна стая в постройката на държавното управление, написа в годишния доклад. Фирмата също по този начин е създала периметър за сигурност към постройката на президентската администрация на Стария площад в Москва, което провокира неодобрение измежду живеещите в региона.

Представители на “Сатурн” не дадоха отговор на многократните запитвания от Радио Свободна Европа. Отчетът на компанията демонстрира още, че тя е работила по Пансионат в Прасковейевка, изписан тъкмо по този начин - с основна писмен знак. Проектът за “двореца за Путин” употребява същото название в редица документи. Показаните проекти във видеото на Алексей Навални също носят името Пансионат. Под същото име площадката за хеликоптер в комплекса е включена в държавния лист със уреди от гражданската авиация.

Пансионатът в Прасковейевка

В изявление през 2011 година за “Комерсант” началникът на кабинета на съветския президент Владимир Кожин загатва Пансионата в Прасковейевка и споделя, че той се строи с “частни инвестиции”. В същото изявление той споделя, че ремонтът на “Дагомис” и “Рус” се прави с държавни пари, като част от подготовката за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година По това време “Сатурн” работи и по трите плана, демонстрира докладът. Според данните, съвсем цялата активност на компанията е обвързвана с държавни поръчки.

На адреса в Москва, където е записана “Сатурн”, има още една компания - “МТУ Сатурн”. Според фирмената база данни Kontur.fokus, тази компания е благосъстоятелност на “Сатурн” и “РТИ Системи”. Генералният шеф на “МТУ Сатурн” Вячеслав Лозински сподели пред Радио Свободна Европа, че неговата компания не е отделение на “Сатурн”, а съществува “паралелно”.

“Никога не сме работили в Прасковейевка”, сподели той. Сайтът на “МТУ Сатурн” обаче демонстрира доста припокриване сред активността и клиентите на двете компании.

“Повечето поръчки изпълняваме за Федералната работа за отбрана, Федералната работа за сигурност, Министерството на защитата, отдела за специфични стратегии към президентската администрация, Министерството на вътрешните работи, Министерството на изключителните обстановки и други служби за сигурност”, написа на уеб страницата на “МТУ Сатурн”.

Федералната работа за отбрана охранява държавните здания и висшите държавници, в това число и техните резиденции. “МТУ Сатурн” се хвали, че е конфигурирала предпазената информационна система в Кремъл. Годишният доклад на другата компания - “Сатурн”, също загатва за осъществени действия във всички значими държавни ведомства по “създаване на телекомуникационни и охранителни системи”. Ако Путин е посещавал комплекса в Прасковейевка, то там е належащо да има предпазени връзки и охранителни системи от типа, които “Сатурн” и “МТУ Сатурн” обичайно построяват за държавните здания.

Още Немцов приказва за Пансионата

През 2007 година компания “Сатурн " отбелязва 50-годишнина. В началото тя е част от държавния производствено-изследователски комплекс “Каскад”, който към момента съществува и се занимава с радио- и други информационни системи. Фирмата основава системите за връзка и ръководство за стратегическите ракетни сили на Русия. В края на 80-те години “Сатурн” създава и внедрява системата за съветската държавна
лотария. През 2005 година “Сатурн” и “МТУ Сатурн” са приватизирани от финансовата група “Система”.

Бившият общоприет шеф на “МТУ Сатурн” до 2018 година Николай Зайцев споделя в изявление през 2007 година, че “наскоро ние започнахме да работим в резиденциите на президента, както в Кремъл, по този начин и на няколко други места”. През 2012 година някогашният вицепремиер и опозиционен политик Борис Немцов (убит пред Кремъл през 2015 г.) разгласява отчет с името “Робският живот на галерата”, в който са разказани 20 резиденции, които съгласно него са разполагаем на Путин. Поне 4 от упоменатите от Немцов парцели участват в годишния доклад на “Сатурн” за 2012 година. Сред тях е и Пансионатът в Прасковейевка. Повече от осем години по-късно Алексей Навални разгласява детайлности за този комплекс. Няколко дни по-късно московски съд реши, че той е нарушил остаряла условна присъда и го изпрати в пандиза за 2 години и 8 месеца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР