ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

НАП изплати на фирма COVID-19 помощ от 90 стотинки

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Щедра помощ от Национална агенция за приходите е получила компанията " Стелван 2018 ". Тя е инкасирала цели 0,9 лева за битка с последствията от коронакризата по програмата за оборотен капитал, която се финансира с европейски пари, разкри BIRD (Bureau for investigative reporting and data) . Този антирекорд усъвършенства повече от 10 пъти предходния резултат на компанията " Астрал оптикс ", която получи 10.93 лева по Постановление на Министерски съвет 55 за месец май предходната година.
Скрийншот: BIRD  Национална агенция за приходите изплати на компания COVID-19 помощ от 90 стотинки

Данните се откриват елементарно в системата за следене на коронавирусните дотации, в която към този момент са регистрирани 127 974 преводи по другите стратегии за подкрепяне на бизнеса за справяне с следствията от COVID-19. Общата сума на изплатените (или в ход на изплащане) дотации, оповестени от разнообразни институции, разпределящи бюджетни и европейски пари (НАП, Национален осигурителен институт, ДФЗ, Агенция по заетостта), надвишава 1,6 милиарда лв..

Последното обновяване включва и дотациите за междинни предприятия (субсидии до 150 хил). Вижда се, че някои компании са получили пари по няколко стратегии – превоз, туризъм и други Пример е чалга студиото " Пайнер ", само че също и огромната строителна компания “Пътстрой”, която се е вписала при „ междинни предприятия”.

По мярката Постановление на Министерски съвет 278 (60/40) се появява " Хидрострой " с по половин милион лева помощи за 11 и 12/2020. Отново рекордьор са " Мини " Марица изток " " и рудниците, получили милиони за 12/2020. Така държавните рудници ще надвишават 56 милиона помощи, които както стана ясно се раздават като бонуси на началството и личния състав.

Масивни дотации получават и държавните " Български пощи " с над 2 милиона за 12/2020. Общо пощите са инкасирали над 17 милиона.

“Добрата новина” от последната седмица е утвърждението от ОПИК на дотация до 10 хиляди лева за над 1600 микро и дребни компании. Те бяха бавени и размотавани с месеци. По тази стратегия имат да получават пари още няколко хиляди компании, пишат още от BIRD.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР