ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Скандалът се разраства: Шефът на ХелпКарма основал и най-голямата фирма за бързи кредити

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Разследване на flagman.bg

Скандалът с дарителската платформа ХелпКарма, събираща милиони за заболели деца и възрастни, се разраства. След следствието на Би Ти Ви за големите комисиони, които от Управителния съвет на фондацията са си раздавали, както и баснословните заплати на айти експертите в нея, се оказва, че шефът ѝ е и създател на най-голямата небанкова кредитна институция у нас. Любимата на хиляди " Кредисимо ", чието лице е екс репортерът на " Господари на ефира " Боби Ваклинов и наливаща милиони в телевизионни реклами с досадното " Пари в точния момент ".

" Кредисимо " ще се окаже ключът към цялостното разплитане на аферата с даренията.

По информация на Lupa.bg макар че Константин Кръстев към този момент не участва в формалните търговски документи на ЕАД-то, той към момента дърпа конците на компанията за бързи заеми със своите съдружници.

Според оповестените доклади в Търговския указател ХелпКарма има доходи от 3 хиляди лева за 2017, 1.77 млн.лв. за 2018 и 5.04 млн.лв. за 2019.

А " Кредисимо " регистрира голям растеж на капитала си в последната 1 година - с растеж на активите от над 26 на 100 и прибавяне на нови 2 милиона лв. към капитала на прилежащото сдружение със същите акционери " КредисимоСупер ".

Бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев пък разкри, че съгласно оповестените доклади през 2018 ХелпКарма е изплатила заплати от 208 хил.лв., само че за осигуровки единствено 6 хил.лв. " Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%? А парите за осигуровки са що се касае за един човек на заплата към 1600 лева месечно, а настояват, че имат 17 чиновници, от тях 10 са ИТ? ", пита Кадиев.

" През 2019 имат изплатени заплати за 679 хил.лв. и осигуровки от 34 хиляди лева Тези 679 хиляди лева са 13.4% от приходите, откакто още веднъж трябвало единствено 5% да отиват за прехрана? Осигуровки за 34 хиляди лева покриват не повече от 3 души на оптимален застрахователен приход. Останалите? ", прибавя той.

Всичко това ме навежда на една нормална осигурителна машинация в нашите компании: всички пари се получават от едно лице, в тази ситуация Славчо, той се обезпечава на оптимален предел и раздава парите в кеш на останалите. Това изяснява и за какво на Славчо със междинна заплата от 28 хил.лв. му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил.лв. Това става и със знанието на притежателя, несъмнено, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи " без заплата ", както самичък сподели, отбелязва още екс депутатът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР