ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Борисов помпа пари към Гешев, а Бюрото за защита наедрява бързо

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Под управлението на основния прокурор Иван Гешев издръжката на Бюрото за отбрана пораства съвсем двойно. Откакто Гешев оглави държавното обвиняване, стартира пренасочване на стабилен запас от общия бюджет на прокуратурата към секретната конструкция, която е директно подчинена на основния прокурор. Това демонстрира информацията, предоставена на Mediapool от държавното обвиняване след питане по Закона за достъп до социална информация.

Помпане на пари

Единственото време в годината, когато магистратите преодоляват раздялите между тях, е при гласуването на бюджета за правосъдната власт. По предписание най-после всички са недоволни, а немалка част от чиновниците в системата са вторачени в коледните си бонуси. Под този плитък сюжет обаче прозират други по-важни трендове, които демонстрират кои институции в правосъдната власт се употребяват с благоволението на ръководещите и надлежно получават по-голямо парче от общия бюджет. В последна сметка всичко опира до пари.

По конституция правосъдната власт има независим бюджет, само че той не е самостоятелен. Всяка година болшинството в Народното събрание приема бюджета на правосъдната власт, направен от държавното управление, което в сегашната обстановка значи това, което е изискал министър председателят Бойко Борисов.

За последните пет години бюджетът на прокуратурата е повишен с 44%. Само за последната година е скочил с 29 милиона лв. и доближава 289 милиона лв.. Това нарастване бе гласувано, откакто бе ясно, че Иван Гешев ще е новият основен прокурор. За 2021 година бюджетът на прокуратурата се усилва до 330 милиона лв., с което общият му растеж за шест години става 64.4%.

Планът за в допълнение финансиране на прокуратурата става в миг на всеобщо редуциране на районни прокуратури в цялата страна. Реформата на правосъдната карта би трябвало да води до икономисване на милиони левове за прехрана на личен състав и действия, само че бюджетът, с който разполага Иван Гешев, пораства с високи темпове.

Наедрялото отроче на Гешев

През 2014 година Бюрото за отбрана на очевидци към правосъдното министерство се преструктурира посредством законодателни промени в Бюро по отбрана към основния прокурор. До наскоро този орган съвсем не влизаше в полезрението на публичното внимание, само че нещата внезапно се трансформираха при основния прокурор Иван Гешев, чиято пристрастеност към показните арести повдигна завесата и към Бюрото за отбрана, което съгласно мнозина от ден на ден се трансформира в нещо приблизително сред полицейска и паравоенна конструкция.

Преди пет години въпросната конструкция се справяше с бюджет от към 4.2 милиона лв.. През мандата на основния прокурор Сотир Цацаров тази сума остава относително непроменена.

След встъпването си в служба Гешев става главен воин в новините, а дружно с него и Бюрото за отбрана, чийто тежковъоръжени чиновници със спортно телосложение и сурови лица се употребяват за всевъзможни шумни интервенции – от обиск и арести в президентството до отвеждането на ошашкания невъоръжен някогашен екоминистър Нено Димов, а по-късно и зам.-министъра в същото ведомство Красимир Живков.

Заедно със зрелищните медийни акции набъбват и разноските на Бюрото. Към края на септември т.г. то харчи 2.68% от бюджета на прокуратурата. По времето на Цацаров разноските на Бюрото за отбрана са към 2% от общия бюджет на прокуратурата.

Ако този ритъм на финансиране се резервира до края на годината, Бюрото за отбрана ще стигне до двойно нарастване на бюджета – към 8 милиона лв.. Това се случва на фона на съвсем цялостната неяснота за активността му. По-рано тази година Гешев закупи за Бюрото първокласни джипове и коли " Фолксваген " за близо 1 милион лв. без Данък добавена стойност.

За 2021 година Гешев е издействал Бюрото за отбрана да получи особено още 5 милиона лв. от държавния бюджет.

Парите за съда

За съпоставяне, нарастването на бюджета на съдилищата в страната за последните пет години е 41%. През 2021 година плануваният растеж доближава 61.5%. Съдиите в страната са 2300, а прокурорите близо 800 по-малко.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет не е протекция ни един граждански съд. Съкращаването на съдилищата е развой, против който се афишират инстинктивно множеството съдии. Те възприемат това като оттегляне на страната от нейната територия.

Любимите магистрати на ГЕРБ

Висшият правосъден съвет може да похвали с четири пъти по-голям бюджет спрямо 2016 година, а правосъдният инспекторат с 226% нарастване на бюджета. Тези две институции най-малко могат да оправдаят покачването на парите с нови отговорности, които са поели. Инспекторатът има обвързване да ревизира имуществото на магистратите, а Висш съдебен съвет - да се грижи за правосъдните здания. Това, което не може да бъде целесъобразно, са заложените в закона кадрови
бонуси за членовете на Висш съдебен съвет и инспектората.

Преди няколко години членовете на Висш съдебен съвет приравниха заплатите си с тези на висши съдии и множеството от тях получават по над 6000 лв. месечно. Отделно в закона са планувани по няколко заплати
бонус за магистратите в профилираните съдилища и прокуратури, където управлението на държавното обвиняване праща множеството каузи, които е решило за значими.

Разликата в третирането на съдилищата най-добре личи при директното съпоставяне на бюджетите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Първият от дълго време нервира ръководещите и прокуратурата, а вторият не основава особени проблеми.

Традиционно бюджетът на Върховен касационен съд е по-голям от този на Върховен административен съд, само че издръжката на административния съд пораства доста бързо. През 2021 година бюджетът на Върховен административен съд ще получи нов голям бюджетен подтик до 25.7 милиона лв., което води до 100-процентово нарастване по отношение на 2016 година. За Върховен касационен съд подобен финансов допинг не е очакван. Така за първи път Върховен административен съд ще получи доста повече пари от Върховен касационен съд (25.7 милиона лв. против 22.7 милиона лева). Пред Mediapool Боян Магдалинчев от Висш съдебен съвет изясни, че нарастването в парите е за ремонт на постройките на Върховния административен съд.

На този декор Националният институт на правораздаването, който провежда образованията на магистратите, получава нараствания на бюджета, едвам покрие инфлацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР