fakti.bgЗабавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за

...
fakti.bgЗабавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за
Коментари Харесай

Euler Hermes: 10% ръст на фалитите в България

fakti.bg

Забавяне на растежа на българската стопанска система от предстоящите 3,5% за 2019 година към 2,5% за 2020 година, планува световната компания Euler Hermеs, която се занимава със обезпечаване на търговски заеми, в актуализраната си прогноза за развиването на страната. След разбор на резултатите от първото полугодие интернационалните специалисти усъвършенстваха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, само че остават с известни запаси.

„ Ръстът на Брутният вътрешен продукт за интервала е 4,2%, само че в случай че се прегледат двете поредни тримесечия се вижда спад на темповете – от 4,5% на 3,8% и това е наклонност, която доста евентуално ще продължи. Реалният мотор на стопанската система в този интервал е вътрешното ползване, което беше моментно подтиквано с растеж на заплатите и понижаване на безработицата. Но в това време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на световно равнище, което ще има своето отражение ”, предвижда Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически изследвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Макар че на пръв взор данните за второто тримесечие посочват забележителен принос на чистия експорт към развиването на стопанската система, съгласно специалистите това е единствено моментна фотография, която в действителност демонстрира, че вносът понижава доста по-бързо от износа. Те обръщат внимание и на повишаването на остатъка по настоящата сметка, което за август се прави оценка на 7% от Брутният вътрешен продукт при 5,4% за 2018 година. Негативна наклонност, върху която се концентрира анализът, е осезателното закъснение на темпа на растеж на индустриалното произвеждане – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и предстоящи -1,7% за интервала юли-август.

Анализаторите актуализират и прогнозата си за броя процедури по оповестяване в неплатежоспособност в България за 2019 година. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 година те са се нараснали с 10% по отношение на същия интервал на предходната година. Според специалистите подобен ще е и растежът на годишна база за 2019 година, а в следствие и за 2020 година.

„ Според формалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% растеж за 2019 година България официално попада в „ алената “ група на страните с най-съществено нарастване на банкрутите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания, и Турция. За следващ път обаче обръщаме внимание на характерната обстановка у нас – в България има голям брой административни затруднения и тежка процедура за оповестяването на неплатежоспособност. Затова би трябвало да имаме поради, че този растеж не е водещ знак за увеличение на бизнес риска и по наши упования ще засегне обичайно за България дребни и междинни предприятия, а не знаково огромни организации “, изяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и прецизира, че надалеч по-голям знак са промените в междуфирмената задлъжнялост.

Според специалистите има други тревожни трендове за бизнеса у нас. Последните разбори на световно равнище демонстрират, че стопанската система забавя темповете си и се чака това да продължи и през идната година. Международната търговия също „ замръзва “ с повишение на напрежението сред Съединени американски щати и Китай. Всичко това няма по какъв начин да не се отрази и на бизнеса в България със закъснение на растежа на стопанската система и у нас и повишение на рисковите фактори.

„ Предупреждението, което насочваме през последната година, за нараснало внимание при покупко-продажби със прилежащите Турция и Румъния остава годно. Също по този начин бихме предложили нерешителност при покупко-продажби с Русия, тъй като прогнозата за закъснение на растежа на стопанската система там е изключително годна. При обичайните експортни сътрудници на България – страните от Европейски Съюз, също се чака закъснение, а обръщаме внимание и на натрупването на съществено количество стокови наличия при западноевропейските компании, което може да има непосредствено отражение върху комерсиалните връзки с българските сътрудници, проваляне на покупко-продажби и компликация при разплащанията “, обобщава Попова.

По отношение на промишленостите от Euler Hermes плануват най-сериозно напрежение в Европа в секторите търговия на дребно, метали, строителство и автомобилостроене.

„ Това има отношение към българската стопанска система и произвеждане, по тази причина е добре да следим с нараснало внимание. Бихме добавили и още два бранша, които ще следим от близко - Транспорт поради идните промени в нормативната уредба и така наречен пакет „ Мобилност “ и Туризма поради банкрута на „ Томас Кук “, изяснява Камелия Попова и напомня, че точно поради това застраховането на комерсиалния кредитен риск е изключително свястно за компаниите, които имат връзки с сътрудници в тези страни или оперират в тези браншове.

 

България

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР