fakti.bgТази година зимата се бави, но студовете неминуемо ще дойдат,

...
fakti.bgТази година зимата се бави, но студовете неминуемо ще дойдат,
Коментари Харесай

Стартиране на двигателя през зимата: 5 правила

fakti.bg

Тази година зимата се бави, само че студовете неизбежно ще дойдат, а с тях идват и проблемите със стартирането на мотора в мразовитите утрини. Руският портал auto.mail.ru напомня 5 правила, чието съблюдаване понижава риска да тракате безпомощно със зъби към колата поради отпаднал батерия тъкмо когато ви е най-необходима.

Правило №1. Не бързай
Премръзналият през нощта автомобил се нуждае от известно време, с цел да се " опомни ". Някои коли поемат сами част от предстартовите процедури - да вземем за пример автоматизирано включване на горивната помпа при отварянето на вратите. Основното обаче зависи от лидера.


След включването на контакт направете известна пауза преди да завъртите стартера. Така бордовата електроника ще има време да приключи процеса на самодиагностика, горивната рейка ще достави дюзите с задоволително гориво и ще се стабилизират параметрите на електрическата апаратура и запалителната система.
Собствениците на дизелови автомобили не бива да не помнят оранжевата контролна лампа със лъкатушен знак. Обикновено тя показва работата на подгряващите свещи и в случай че не е изгаснала, съществува сериозен риск моторът да не възпламени.
Стартирането на мотора в кола с бутон е доста по-просто. Електрониката провежда целия развой независимо и за водача остава единствено да натисне копчето.

Правило №2. Пести тока

 Стартиране на мотора през зимата: 5 правила

Стартерът е един от най-големите потребители на електричество в автомобила. В многоцилиндровите мотори мощността му сравнима с тази на мотопед. Ето за какво при измръзнал мотор, когато завъртането на коляновия вал е изключително мъчно, акумулаторът се изтощава за нула време.
В зимните утрини батерията рядко е изцяло заредена и токът би трябвало да се икономисва. Препоръките в инструкциите за употреба на актуалните коли дефинират предел от 10-15 секунди въртене на стартера. Ако моторът не възпламени, би трябвало му се даде най-малко половин минута отмора преди идващия потрес. След 3-4 опита няма смисъл повече да се опитва. Очевидно има различен проблем.

Правило №3. Натисни съединителя

 Стартиране на мотора през зимата: 5 правила

Ако автомобилът е с ръчна скоростна кутия, преди пускане на мотора амбреажът наложително би трябвало да се натисне по пода. Така стартерът ще бъде разтоварен от задачата да раздвижва и замръзналата трансмисионна смазка.
Не бързайте да отпускате съединителя. Нека моторът да влезе в постоянен режим на празния ход. Ако педалът се отпусне прекомерно бързо, нарасналото натоварване може да угаси мотора даже на неутрална предавка.

Правило №4. Не подавай газ

 Стартиране на мотора през зимата: 5 правила

Електронният ръководещ блок на мотора е образован механизъм. Той знае най-добре от какъв брой гориво и въздух има потребност моторът и няма никакъв смисъл да му се " оказва помощ " с помпане на газта като на едновремешните карбураторни " жигули " и " москвичи ". Така съставът на сместа ще се наруши и ще затрудни още повече стартирането.

Правило №5. Никакво побутване и дърпане, единствено кабели

 Стартиране на мотора през зимата: 5 правила

Опитите за пускане на мотора с побутване или изтегляне на буксир са мощно непрепоръчителни. Тези начини основават риск за катализатора, а при автоматиците - щета на трансмисията.
Ако сте сигурни, че казусът е в изтощения батерия, единственият рационален излаз са кабелите за подаване на ток. Те обаче също би трябвало да се употребяват рационално, защото електрониката в актуалните коли е нежна и не понася добре внезапните скокове в напрежението.
" Плюсовете " могат да се свържат непосредствено за клемите, а " минусът " - към всеки железен подробност по колата с отпаднал батерия. Пряко свързване на негативните полюси не е желателно, защото в проблематичната батерия може да има късо съединяване, а то значи неприятности и за сътрудника, който се е съгласил да даде ток.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
<
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР