fakti.bgМосковски експертен център разработи нови вид светофари с квадратна форма.

fakti.bgМосковски експертен център разработи нови вид светофари с квадратна форма. ...

Руснаци предлагат квадратни светофари.fakti.bg

Московски експертен център разработи нови вид светофари с квадратна форма. Според шефа на Probok.net (игра на думи - "пробок нет" се превежда като "без задръствания") и автор на идеята Александр Шумский те се виждат по-добре отдалече и ще допринесат за безопасността по пътищата.

"В съвременните светофари кръгът е вграден в квадрат. Излиза, че губим осветителна площ и скъсяваме разстоянието, от което се виждат. Дори да вграждаме квадратни светлини в съществуващите светофари, водачите ще ги възприемат по-добре. В крайна сметка те не гледат формата, а цвета", обяснява Шумский.

От Probok.net признават, че всички отдавна са свикнали с кръглите светлини и нововъведението вероятно ще бъде посрещнато на нож от някои участници в движението. Шумский обаче смята, че всичко опира до време, а навиците невинаги са рационални. Той напомня, че кръглата форма е обусловена от кръглите крушки.

"Съвременните светофари вече са светодиодни, така че се губи неефективно. Квадратните светофари са по-прости и евтини за производство, забелязват се по-лесно и са по-ефективни. Информативната им площ е по-голяма с 40-50%", твърди експертът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> 

Източник: petel.bg