fakti.bgЕдва 11% от 621 анкетирани работодатели в България очакват да

...
fakti.bgЕдва 11% от 621 анкетирани работодатели в България очакват да
Коментари Харесай

80% от компаниите няма да увеличават броя на служителите си до края на годината

fakti.bg

Едва 11% от 621 интервюирани работодатели в България чакат да усилят равнищата на претовареност през идващите три месеца, 5% плануват понижение на числеността на чиновниците и 4% не са сигурни за проектите си за наемане, до момента в който 80% не обмислят да трансформират актуалната си работна мощ в интервала октомври-декември. След като сезонните съмнения бъдат отстранени от данните, чистата прогноза за заетостта е +7%. Намеренията за наемане остават без смяна спрямо предходното тримесечие и понижават с един процентен пункт на годишна база.

„ Работодателите в България споделят внимателен оптимизъм във връзка с пазара на труда през четвъртото тримесечие на 2019 година Скромните им планове за наемане на чиновници отразяват забавения стопански напредък, както и многоочакваните резултати от идните избори. От друга страна, 11% от работодателите в страната възнамеряват да усилят работната си мощ през идващите три месеца и тази позитивна наклонност се отнася за всички пет района и за съвсем всеки промишлен бранш. Въпреки това търсенето и на висококвалифицирани, и на нискоквалифицирани чиновници надвишава предлагането и виждаме по какъв начин битката за характерни гении се усилва всеки ден в редица браншове, ” разяснява Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани.

Между октомври и декември се планува нарастване на личния състав във всички пет района. За второ следващо тримесечие Варна чака най-силния пазар на труда с чиста прогноза за заетостта от +12%. Работодателите в Пловдив и София възнамеряват доста нарастване на работните места с прогноза от +8%, а прогнозата за Бургас е +5%. За разлика от предходното тримесечие търсещите работа в Русе могат да чакат удобен климат на наемане, поради че прогнозата на работодателите записва най-голямото нарастване на тримесечна база и стига +4%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ  ЗА ЗАЕТОСТТА

 
 
 

Q 1 8

Q3 19

Q 1 9

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+8%

+7%

+7%

БУРГАС

+9%

+5%

+5%

ПЛОВДИВ

+6%

+6%

+8%

РУСЕ

+11%

+0%

+4%

СОФИЯ

+7%

+8%

+8%

ВАРНА

+16%

+12%

+12%
 
Последните данни също разкриват, че работодателите в осем от десетте индустриални бранша плануват да усилят заетостта до края на годината. За второ следващо тримесечие бранш „ Финанси, обезпечаване, недвижими имоти и бизнес услуги “ чака най-силното движение на наемане на чиновници с прогноза от +14%. Както бранш „ Производство “, по този начин и бранш „ Транспорт, хранилища и връзки “ регистрират прогноза от +10%. В същото време прогнозата в три бранша – „ Електричество, газ и вода “, „ Публичен и обществен бранш “ и „ Търговия на едро и дребно “, е +8%, до момента в който секторите „ Минно дело “ и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ чакат застинал пазар на труда.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР