fakti.bgЧесто за празник получаваме подаръци, които не ни харесват, не

...
fakti.bgЧесто за празник получаваме подаръци, които не ни харесват, не
Коментари Харесай

Как да върнем нежелан подарък след празниците

fakti.bg

Често за празник получаваме дарове, които не ни харесват, не ни стават или просто не ни правят работа. Коледно-новогодишният интервал, последван от многото именни дни през януари, може да се трансформира във време, в което сме получили движимости, които не желаем. Оставяме настрани сантименталната и етичната част на въпроса и в материала по-долу се концентрираме към практическите и правни благоприятни условия да върнем стока на търговеца, от който е закупена.

Принципът е, че без да е налице дефект/несъответствие с контракта за продажба, търговецът не е задължен да одобри стоката назад и да върне парите или да я размени с друга. В редица случаи потребителите не схващат, че неакуратен размер или несъответствуващ цвят не съставляват несъответствия, които са учредения за уважаване на претенция. Оттук нататък опциите зависят от търговеца и метода на закупуване на подаръка.

При всички положения е значимо да вземете касовата записка, издадена на индивида, който ви е подарил дадената движимост. В това да я поискате няма нищо срамно, защото тя служи като документ, с който бихте могли да предявите претенция при положение на недостатък в период до 2 години от датата на покупка. Ето за какво с това пояснение елементарно можете да се сдобиете с документа.

 

 

На последващо място е добре бързо да уведомите търговеца за обстановката. По-добре е да бъдете почтени и да не влизате в спор, пробвайки да изтъкнете фиктивен недостатък. Тук най-благоприятният процес е търговецът да се съгласи на замяна/връщане на парите и въпросът да бъде решен. Практиката демонстрира, че към този момент у нас много магазини и огромни вериги даже авансово афишират, че закупени артикули могат да бъдат връщани, без да имат заводски недостатък. Освен това даже продавачът да не е заявил такава опция, всеобщо търговци се съгласяват да заменят дадената стока, като потребителят може да избере друга на същата стойност, а в случай че хареса по-скъпа – да доплати. Тук доста консуматори вършат грешката да упорстват за връщане на парите, при което се стига до спор с търговеца и благоприятни условия за доброволното му решение в множеството случаи не са налице.

В случай, че стоката е била закупена онлайн, в 14-дневен период от закупуването ѝ, същата може да бъде върната, като кардинално търговецът няма право да откаже (с изключение на случаите, когато стоката е от подобен темперамент, че връщането ѝ е неприемливо по хигиенични аргументи, и други, разказани в член 57 от Закона за отбрана на потребителите). В случай, че този период не е изминал, потребителят елементарно може да се възползва от него, като върне стоката и уведоми, че се възползва от правото си на отвод от контракта на това съображение.

В последна сметка постоянно като вид за „ разлъка ” с нежелателен подарък е да се употребява уебсайт за търговия – там можете да сключите договорка като продадете/замените движимостта. А с цел да избегнете сходни обстановки, за мотиви като сватби/рождени дни/юбилеи и така нататък, можете да изготвяте авансово описи с мечтани неща, който да изпратите на гостите. Вече и у нас има и магазини, които оферират като услуга опция в самия търговски обект да се остави лист, а поканените просто да пазарят по него от там.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР