fakti.bgНай-вероятно ще останат населени места без аптеки, алармира Аделина Любенова

...
fakti.bgНай-вероятно ще останат населени места без аптеки, алармира Аделина Любенова
Коментари Харесай

Фалшивите лекарства у нас били мит

fakti.bg

„ Най-вероятно ще останат обитаеми места без аптеки ", сигнализира Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз (БФС) пред Нова телевизия по отношение на влизането в действие на новата системата за верификация на медикаментите.

Системата беше въведена през февруари тази година във всички страни членки на Европейски Съюз, напомня news.bg. Целта е посредством инспекцията на достоверността на самостоятелния идентификационен код да се подсигурява, че лекарственият артикул е с генезис от легален производител и е минал през законната верига на разпространяване. Макар и след пролонгация, доста аптеки в страната, изключително в дребните обитаеми места, нямат опция да вкарат системата, защото тя с изключение на първичната вложения от към 2000 лева, ще изисква и ежемесечна такса.

От месец май до сегашния миг над 90 аптеки са затворени. 1 300 аптеки са затруднени от новите европейски правила за верификация на подправените медикаменти, по думите на Любенова.

Тя увери, че както преди, по този начин и в този момент, подправени медикаменти в България няма, тъй като медикаментите се дистрибутират от компании, които съблюдават положителната процедура, като купуват медикаментите от производителите без медиатори. " Фалшивите медикаменти в България са мит ", акцентира Любенова.

Николай Косев, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки, също уточни пред Нова телевизия, че действително от стартирането на системата за верификация подправени медикаменти няма хванати. Има засечени четири опаковки със сбъркан код. По думите му системата за верификацията работи на всички места, само че не пълноценно, а е доста евентуално в Европа множеството страни да са включени с по-малък % на аптеките, в сравнение с в България.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР