Фактът след тези избори е, че ГЕРБ е в изолация.

...
Фактът след тези избори е, че ГЕРБ е в изолация.
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: БСП е била и ще остане ключов фактор в българската политика

" Фактът след тези избори е, че ГЕРБ е в изолираност. Наследството на ГЕРБ би трябвало да бъде преодоляно. То навлиза доста в дълбочина и доста от напъните, които сега се опитваме да свършим и да начертаем посока на деяние, са предизвикани точно от това тежко завещание ". Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин в " Панорама " по Българска национална телевизия.

По неговите думи в българския парламент не може да има устойчиво болшинство без присъединяване на Българска социалистическа партия и Българска социалистическа партия не трябва да бъде обсъждана като партия, която по принцип ще дава поддръжката си за нещо, единствено тъй като е ориентирано към превъзмогване на наследството на ГЕРБ.

" Ние сме на стадий, в който би трябвало да приказваме за позитивните неща и за идващите стъпки. За да се случи това, е необходим разговор ", акцентира Вигенин.

" Подкрепа от страна на " Българска социалистическа партия за България " за сформиране на държавно управление е допустима, само че, несъмнено, при избрани условия. Предстоят диалози с " ИТН ", на които ще чуем какво оферират. След тези диалози, в неделя имаме съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия, на което ще определим някаква рамка на бъдещите диалози. Очакваме през идната седмица, в случай че това, до което стигнем на първичните диалози е удовлетворяващо и Националният съвет го поддържа, да продължим с по-конкретни диалози по политики", очерта идващите стъпки социалистът.

Кристиан Вигенин уточни, че диалозите ще протекат в разглеждането на политики, които социалистите желаят да видят в програмата на идващото държавно управление и на такива, които не желаят да видят - така наречен червени линии.

" Държим да има и ясни гаранции за уговорките, които се поемат. Не може само на база заричане да дадем своята поддръжка. Бихме желали да забележим и един по-сериозен метод. Не бихме желали Българска социалистическа партия да се ангажира в някакви краткосрочни конфигурации, които нито ще дадат дълготраен резултат на страната, а назад - могат да навредят на всяка една от партиите, които се включат в подобен план за ръководство ", сподели още той и предизвести, че това може навреди и на самата народна власт на Народното събрание, тъй като ще се удостовери за следващ път, че Народното събрание не може да сътвори нещо трайно и дълготрайно в този си състав.

Коментирайки настоящите тематики, свързани с чуването на министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов в Народното събрание, Кристиан Вигенин напомни, че Българска социалистическа партия към този момент повече от година желае оставката на Иван Гешев и това в нито един миг не е поставяно под подозрение.

" Ние поддържаме напъните на министрите Рашков и Стоилов да слагат обществено въпроса за дейностите на Иван Гешев там, където му е мястото - във Висшия правосъден съвет. Що се отнася до реакция на Висш съдебен съвет, тя удостоверява потребността от дълбока промяна, от промени във Висш съдебен съвет и от нов основен прокурор. Иван Гешев е крепителят на статуквото, което беше основано през последните години. Това статукво си отива, обикновено е да си отиде и той ", безапелационен бе зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

На въпрос за настояванията за оставка на управлението на Българска социалистическа партия преди пленума на партията, Вигенин съобщи: " Всеки един член на партията има право да слага под въпрос резултатите от изборите. Разбира се, те не са положителни. Но въпреки всичко ние сме рационална партия, Националният съвет също и в тази обстановка, в която се намира страната, надали в този момент Българска социалистическа партия още веднъж би трябвало да се занимае със себе си, вместо да
огледа в вероятност и да види кое е най-хубавото за България. "

По неговите думи стъпките, които Българска социалистическа партия би трябвало да предприеме, с цел да се стабилизира като партия и да разшири въздействието си, са набелязани и ще бъдат разисквани в неделя на съвещанието на Националния съвет.

" Искам да уверя всички, които симпатизират на Българска социалистическа партия, Българска социалистическа партия не е в неприятна кондиция. Тези резултати са по-скоро тласък ние да погледнем към дълго забавените промени в някои от секторите, заради които Българска социалистическа партия реализира недобри резултати в последните години. Българска социалистическа партия е била и ще остане основен фактор в българската политика, без значение от желанието на съперници, и вътрешни, и външни, тя някак си да изчезне от политическата сцена ", сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР