Фактът, че видимата и тъмната страна на Луната значително се

...
Фактът, че видимата и тъмната страна на Луната значително се
Коментари Харесай

Край с мистерията на тъмната страна на Луната

Фактът, че забележимата и тъмната страна на Луната доста се разграничават, стана прочут още в средата на ХХ век, когато Съюз на съветските социалистически републики съумя да снима първите фотоси на противоположната страна на спътника.

Дотогава астрономите са считали, че тъмните петна на забележимата страна на Луната са сухи морета и океани. Те допускаха, че противоположната страна е покрита със същите следи, само че в последна сметка и двете догатки се оказаха погрешни.

Оказва се, че това не са морета, а кратери - евентуално с вулканичен генезис. Освен това се оказало, че кратерите покриват единствено дребна част от невидимата страна - един %, до момента в който на забележимата страна заемат към една трета от повърхността.

Група астрономи от Токийския софтуерен институт, университетите във Флорида, Ню Мексико и галактическия център на НАСА " Линдън Джонсън " предложиха отговор на този въпрос. Те считат, че нееднородността на лунната повърхнина се дължи на неравномерното систематизиране на веществата от групата KREEP.

Изследователите са анализирали резултатите от наблюдения, лабораторни опити и компютърни симулации и са стигнали до извода, че топлината от радиоактивното раздробяване на тези детайли е разрешило разтапянето на твърди скали, заради което на повърхността на Луната са се появявили кратери.

От забележимата страна, съгласно учените, скалите са били обогатени с радиоактивен уран, калий и торий, заради което там са се образували повече кратери.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР