Фактът, че кучетата могат да надушват ракови заболявания не е

...
Фактът, че кучетата могат да надушват ракови заболявания не е
Коментари Харесай

Кучетата могат да надушват рак с 97% точност

Фактът, че кучетата могат да надушват ракови болести не е нов. Новост обаче е точността, с която работи животинският " детектор ". Според едно ново проучване, четириногите разпознават заболяването в 97% от случаите .

Обонянието на индивида е напряко мизерно спрямо обонянието на кучетата. Четириногите улавят миризмите сред 10 000 и 100 000 пъти по-силно от хората. Те са в положение да надушат освен опиати и експлозиви, само че и ракови болести. От досегашни проучвания излизаше, че точността, с която те разпознават рака, не е изключително огромна.

Изненадващо висока акуратност

Ново американско проучване обаче изненада с новината, че процентът на точните разпознавания на заболяването е изумително висок. Три кучета , порода Бигъл, били разпознали с акуратност от 96,7% рак на белите дробове от взети кръвни проби на пациенти. Сред контролната група от здрави хора точността също е била необикновено висока - в 97,5% от случаите кучетата дали правилния отговор. Само четвъртото куче на име Снъгълс, взело участие в проучването, въобще не било в въодушевление да работи.
 куче iStock/Getty Images
Хедър Жонкейра от изследователската и развойна компания BioScentDx e съавтор на студията и е във екстаз от достижението на кучетата. Нашата работа проправя пътя за нови посоки в бъдещите проучвания, които могат да доведат до създаването на нови способи за различаване на ракови болести, споделя тя.-->

Едната опция е кучетата да стартират да " преглеждат " пациенти в изискванията на медицинските заведения. А другата: откривателите да издирят онези биологични съставни елементи, съдържащи се в кръвта на пациентите с рак, които кучетата надушват, с цел да се разработят нови проби за ранно диагностициране на заболяването.

Дали могат да надушат заболяването единствено по дъха на пациентите?

Още през ноември предходната година BioScentDx започва проучване, обвързвано с рака на гърдата. За тази цел се вършат опити с кучета, които би трябвало да надушат раковото заболяване единствено по дъха на пациентите. И кой знае, може даже мързеливият Снъгълс този път да се заинтересува от опита.
 куче iStock/Getty Images

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР